ফিফাত দেশসমূহৰ সংকেতৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা

ফিফা (FIFA)ত অংশগ্ৰহণ কৰা সদস্য বা অ-সদস্য দেশসমূহৰ বাবে তিনিটা আখৰৰ দেশীয় সংকেত (country code বা trigramme / trigram)থাকে| These are the official codes used by FIFA and its continental confederations (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC and UEFA) as name abbreviations of countries and dependent areas, in official competitions. The FIFA designations are also sometimes used outside of association football in other sports[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন], e.g. snooker.

ফিফা সদস্যৰ সংকেতসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

There are currently 209 FIFA members, each one with its unique country code.[1]

দেশ সংকেত
 আফগানিস্তান AFG
 আলবেনিয়া ALB
 আলজেৰিয়া ALG
 আমেৰিকান চমোৱা ASA
 আন্দৰা AND
 আংগলা ANG
 আংগুইলা AIA
 এন্টিগুৱা আৰু বাৰবুডা ATG
 আৰ্জেণ্টিনা ARG
 আৰ্মেনিয়া ARM
 আৰুবা ARU
 অষ্ট্ৰেলিয়া AUS
 অষ্ট্ৰিয়া AUT
 আজেৰবাইজান AZE
 বাহামাছ BAH
 বাহৰেইন BHR
 বাংলাদেশ BAN
 বাৰ্বাড'ছ BRB
 বেলাৰুছ BLR
 বেলজিয়াম BEL
 বেলাইজ BLZ
 বেনিন BEN
 বাৰ্মুদা BER
 ভূটান BHU
 বলিভিয়া BOL
 বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা BIH
 বটচৱানা BOT
 ব্ৰাজিল BRA
 ব্ৰিটিছ ভাৰ্জিন দ্বীপসমূহ VGB
 ব্ৰুনেই BRU
 বুলগেৰিয়া BUL
 বাৰ্কিনা ফাছো BFA
 বুৰুণ্ডী BDI
 কম্বোডিয়া CAM
 কেমেৰুন CMR
 কানাডা CAN
 কেপ ভাৰ্ডে CPV
 কেমেন দ্বীপপুঞ্জ CAY
 চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক CTA
 চাদ CHA
 চিলি CHI
 চীন CHN
 চাইনিজ টাইপেই TPE
 কলম্বিয়া COL
 কম'ৰছ COM
 কংগো CGO
 কংগো গণৰাজ্য COD
 কুক দ্বীপসমূহ COK
 কষ্টা ৰিকা CRC
 আইভৰি ক’ষ্ট (Ivory Coast) CIV
 ক্ৰয়েছিয়া CRO
 কিউবা CUB
দেশ সংকেত
 কুৰাকাঅ’ CUW
 চাইপ্ৰাছ CYP
 চেক গণৰাজ্য CZE
 ডেনমাৰ্ক DEN
 দীজিবৌটি DJI
 ডমিনিকা DMA
 ডমিনিকান গণৰাজ্য DOM
 একোৱাড’ৰ ECU
 ইজিপ্ত EGY
 এল চালভাড’ৰ SLV
 ইংলেণ্ড ENG
 বিষুৱীয় গিনি EQG
 এৰিট্ৰিয়া ERI
 এষ্ট’নিয়া EST
 ইথিঅ’পিয়া ETH
 ফাৰো দ্বীপপুঞ্জ FRO
 ফিজি FIJ
 ফিনলেণ্ড FIN
 ফ্ৰান্স FRA
 গেবন GAB
 গাম্বিয়া GAM
 জৰ্জিয়া (দেশ) GEO
 জাৰ্মানী GER
 ঘানা GHA
 গ্ৰীচ GRE
 গ্ৰেনেডা GRN
 গুৱাম GUM
 গুৱেটমালা GUA
 গুইনিয়া GUI
 গুইনিয়া-বিচ্চাও GNB
 গুৱানা GUY
 হাইটি HAI
 হন্দুৰাছ HON
 হংকং HKG
 হাংগেৰী HUN
 আইচলেণ্ড ISL
 ভাৰত IND
 ইন্দোনেছিয়া IDN
 ইৰান IRN
 ইৰাক IRQ
 ইছৰাইল ISR
 ইটালী ITA
 জামাইকা JAM
 জাপান JPN
 জৰ্ডান JOR
 কাজাখাস্তান KAZ
 কেনিয়া KEN
 উত্তৰ কোৰিয়া PRK
 দক্ষিণ কোৰিয়া KOR
 কুৱেইট KUW
 কিৰগিজস্থান KGZ
 লাওচ LAO
দেশ সংকেত
 লাটভিয়া LVA
 লেবানন LIB
 লেছথ’ LES
 লাইবেৰিয়া LBR
 লিবিয়া LBY
 লাইচটেনষ্টাইন LIE
 লিথুৱানিয়া LTU
 লাক্সেমবাৰ্গ LUX
 মাকাউ MAC
 মেছেনদনীয়া MKD
 মাদাগাস্কাৰ MAD
 মালাৱী MWI
 মালেয়েছিয়া MAS
 মালদ্বীপ MDV
 মালি MLI
 মালটা MLT
 মৌৰিতানিয়া MTN
 মৰিছাছ MRI
 মেক্সিকো MEX
 মলডভা MDA
 মঙ্গোলিয়া MGL
 মণ্টেনেগ্ৰ MNE
 মণ্টচেৰাট MSR
 মৰক্কো MAR
 মজাম্বিক MOZ
 ম্যানমাৰ MYA
 নামিবিয়া NAM
 নেপাল NEP
 নেদাৰলেণ্ড NED
 নিউ কেলেডনিয়া NCL
 নিউজিলেণ্ড NZL
 নিকাৰাগুৱা NCA
 নাইগাৰ NIG
 নাইজেৰিয়া NGA
 উত্তৰ আয়াৰলেণ্ড NIR
 নৰৱে NOR
 অ'মান OMA
 পাকিস্তান PAK
 পেলেষ্টাইন PLE
 পানামা PAN
 পাপুৱা নিউগিনি PNG
 পাৰাগুৱে PAR
 পেৰু PER
 ফিলিপাইনছ PHI
 প'লেণ্ড POL
 পৰ্তুগাল POR
 পুৱেৰ্ট’ ৰিক’ PUR
 কাটাৰ QAT
 আয়াৰলেণ্ড IRL
 ৰোমানিয়া ROU
 ৰাছিয়া RUS
 ৰুৱাণ্ডা RWA
দেশ সংকেত
 ছেইণ্ট কিট্টিচ আৰু নেভিচ SKN
 ছেইণ্ট লুছিয়া LCA
 ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছ VIN
 চামোৱা SAM
 ছান মেৰিন' SMR
 চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপ STP
 চৌদি আৰৱ KSA
 স্কটলেণ্ড SCO
 ছেনেগাল SEN
 ছাৰ্বিয়া SRB
 ছেচেল্লেচ SEY
 ছিয়েৰা লিয়ন SLE
 ছিংগাপুৰ SIN
 শ্ল'ভাকিয়া SVK
 শ্ল’ভেনিয়া SVN
 চল’মন দ্বীপপুঞ্জ SOL
 ছোমালিয়া SOM
 দক্ষিণ আফ্ৰিকা RSA
 স্পেইন ESP
 শ্ৰীলংকা SRI
 ছুদান SDN
 দক্ষিণ ছুডান SSD
 ছুৰীনেম SUR
 ছুইজাৰলেণ্ড SWZ
 ছুইডেন SWE
 ছুইজাৰলেণ্ড SUI
 ছিৰিয়া SYR
 ফ্ৰান পলিনেছিয়া TAH
 তাজিকিস্থান TJK
 তাঞ্জানিয়া TAN
 থাইলেণ্ড THA
 টিমৰ লেষ্টে (East Timor) TLS
 তগ’ TOG
 টংগা TGA
 ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎ TRI
 তুনিছিয়া TUN
 তুৰ্কী TUR
 তুৰ্কমেনিস্থান TKM
 তুৰ্কছ আৰু কেইকছ দ্বীপপুঞ্জ TCA
 উগাণ্ডা UGA
 ইউক্ৰেইন UKR
 সংযুক্ত আৰব আমিৰাত UAE
 মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ USA
 উৰুগুৱে URU
 ভাৰ্জিন দ্বীপপুঞ্জ VIR
 উজবেকিস্থান UZB
 ভানুৱাটু VAN
 ভেনিজুৱেলা VEN
 ভিয়েটনাম VIE
 ৱেলছ WAL
 য়েমেন YEM
 জাম্বিয়া ZAM
 জিম্বাৱৱে ZIM

সদস্য নোহোৱা ফিফাৰ সংকেতসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

The following codes refer to countries or dependent areas that are currently not affiliated with FIFA, but whose codes either appear in the FIFA results database, or are used regularly by confederation websites.

দেশ সংকেত Confederation
 ফ্ৰান্স গুৱানা GYF CONCACAF
 গুৱাদেলৌপ GPE CONCACAF
 মাৰ্টিনিক MTQ CONCACAF
 ৰেউনিয়ন REU CAF
 ছিণ্ট মাৰ্টেন SXM CONCACAF
 টুভালু TUV OFC
 জাঞ্জিবাৰ ZAN CAF

অনিয়মিত সংকেতসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

The following codes refer to countries or dependent areas that are currently not affiliated with FIFA. Even though they are members or associate members of their regional confederations, these codes are not regularly used in communications of FIFA.

দেশ সংকেত Confederation
 মাইক্ৰ’নেছিয়া যুক্তৰাজ্য FSM OFC
 নিউৱে NIU OFC
 দক্ষিণ মাৰিয়ানা দ্বীপপুঞ্জ NMI AFC
 পালাউ PLW OFC
 ছেইণ্ট-মাৰ্টিন SMT CONCACAF

Obsolete country codes[সম্পাদনা কৰক]

The following codes are obsolete because a country has ceased to exist, changed its name, changed its code, or has become part of another country.

দেশ সংকেত
 এডেন ADE
 ব্ৰিটিছ গায়ানা BGU
 ব্ৰিটিছ অন্দুৰাছ BHO
 British India BIN
 বহেমিয়া BOH
 বাৰ্মা BUR
 চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক CAF
 চেলন CEY
 Commonwealth of Independent States CIS
 Congo-Kinshasa CKN
 Congo-Brazzaville COB
 চেক’শ্লভাকিয়া TCH
 Dahomey DAH
 ডাটছ ইষ্ট ইণ্ডিছ DEI
দেশ সংকেত
 ছুৰীনেম NGY
 পূব জাৰ্মানী GDR
 গল্ড ক'ষ্ট GOC
 আয়াৰলেণ্ড EIR
 নেডাৰলেণ্ডচ এনটাইল্লেচ ANT
 নিউ হেব্ৰিজ HEB
 উত্তৰ বোৰ্নিঅ’ NBO
 উত্তৰ ভিয়েটনাম VNO
 উত্তৰ য়েমেন NYE
 উত্তৰ ৰ’দিছিয়া NRH
 পেলেষ্টাইন PAL
 ৰ’দিছিয়া RHO
 চাৰ SAA
 ছাৰ্বিয়া আৰু মণ্টেনিগ্ৰো SCG
দেশ সংকেত
 Siam SIA
 দক্ষিণ ৰ’দিছিয়া SRH
 দক্ষিণ ভিয়েটনাম VSO
 দক্ষিণ য়েমেন SYE
 ছোভিয়েট ইউনিয়ন URS
 ছুদান SUD
 তাঙ্গানিকা TAA
 টাইৱান TAI
 United Arab Republic UAR
 আপাৰ ভল্টা UPV
 পশ্চিম জাৰ্মানী FRG
 Western Samoa WSM
 য়ুগোশ্লভিয়া YUG
 জাইৰে ZAI

ফিফা, আই.অ.চি. আৰু আই.এচ.অ’ৰ পাৰ্থক্যসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

Although most FIFA codes are the same as the International Olympic Committee country codes used for the Olympic Games, there are still some discrepancies:

দেশ ফিফা আই.অ.চি. আই.এচ.অ.
Antigua and Barbuda ATG ANT ATG
Bahrain BHR BRN BHR
Barbados BRB BAR BRB
Belize BLZ BIZ BLZ
British Virgin Islands VGB IVB VGB
Burkina Faso BFA BUR BFA
Central African Republic CTA CAF CAF
Croatia CRO CRO HRV
El Salvador SLV ESA SLV
Equatorial Guinea EQG GEQ EQG
Germany GER GER DEU
Guinea-Bissau GNB GBS GNB
Indonesia IDN INA IDN
Iran IRN IRI IRN
Latvia LVA LAT LVA
Libya LBY LBA LBY
Malawi MWI MAW MWI
Netherlands NED NED NLD
Netherlands Antilles ANT AHO [2]
Nigeria NGA NGR NGA
Palestine PLE PLE PSE
Slovenia SVN SLO SVN
Sudan SDN SUD SDN
Taiwan (Chinese Taipei) TPE TPE TWN
U.S. Virgin Islands VIR ISV VIR
Vietnam VIE VIE VNM

There are also some countries that are affiliated to FIFA and not to the International Olympic Committee, and vice-versa:


তথ্য সংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]

  1. "Associations". FIFA.com. Archived from the original on 23 July 2006. http://web.archive.org/web/20060723053804/http://www.fifa.com/en/organisation/na/index.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 26 July 2006. 
  2. Until 10 October 2010, ANT, removed after the dissolution of the Netherlands Antilles

বাহ্যিক সংযোগ[সম্পাদনা কৰক]

  • FIFA Country Codes – list maintained by the The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation Usenet group.