ভাৰতৰ ৰামচাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search

ভাৰতত বৰ্তমান ৪২টা ৰামচাৰ ক্ষেত্ৰ আছে। এইবোৰ ৰামচাৰ সন্মিলনৰ অধীনত "আন্তৰ্জাতিক গুৰুত্ব"ৰ আৰ্দ্ৰভূমি হিচাপে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত। ১৯৭১ চনৰ ২ ফেব্ৰুৱাৰী তাৰিখে ইৰানৰ ৰামচৰ চহৰত অনুষ্ঠিত ‘ৰামচৰ সন্মিলন’ৰ যোগেদি বিশ্বজুৰি আৰ্দ্ৰভূমিসমূহৰ সংৰক্ষণৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হয়। ডব্লিউডব্লিউএফ-ইণ্ডিয়াৰ মতে, আৰ্দ্ৰভূমিসমূহ ভাৰতৰ আটাইতকৈ বেছি বিপদাপন্ন পৰিস্থিতি তন্ত্ৰ। অৰণ্য ধ্বংস, ভূমিৰ লৱণৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি, অত্যধিক পানী জমা হোৱা, জল প্ৰদূষণ, আক্ৰমণ প্ৰজাতি, অত্যধিক বিকাশ আৰু পথ নিৰ্মাণে দেশৰ আৰ্দ্ৰভূমি ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰিছে।[1] ২০২০ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহলৈকে ভাৰতত ৪২টা স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ৰামচাৰ ক্ষেত্ৰ আছে।[2]

অৱস্থান[সম্পাদনা কৰক]

ভাৰতৰ ৰামচাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ তালিকা is located in India
Ramsar sites in India

ক্ষেত্ৰসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

২০২০ চনৰ নৱেম্বৰ মাহলৈকে ভাৰতত ৪১ টা ৰামচাৰ ক্ষেত্ৰ আছে।[3][4][5]

ক্ৰমিক নং নাম[4] অৱস্থান অন্তৰ্ভূক্তি মাটিকালি;(কিঃমিঃ) আলোকচিত্ৰ
অষ্টমুদি হ্ৰদ কেৰালা
8°57′N 76°35′E / 8.95°N 76.583°E / 8.95; 76.583 (Ashtamudi Wetland)
১৯ আগষ্ট ২০০২ ৬১৪ A top view of Ashtamudi backwaters.jpg
ব্যাস সংৰক্ষণ ৰিজাৰ্ভ পঞ্জাব
31°23′N 75°11′E / 31.383°N 75.183°E / 31.383; 75.183 (Beas Conservation Reserve)
২৬ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯ ৬৪
ভিতৰকণিকা মেনগ্ৰোভ ওড়িশা
20°39′N 86°54′E / 20.65°N 86.9°E / 20.65; 86.9 (Bhitarkanika Mangroves)
১৯ আগষ্ট ২০০২ ৬৫০ Bhitarkanika National Park.jpg
ভুজ আৰ্দ্ৰভূমি মধ্য প্ৰদেশ
23°14′N 77°20′E / 23.233°N 77.333°E / 23.233; 77.333 (Bhoj Wetland)
১৯ আগষ্ট ২০০২ ৩২ Bhopal Lake.jpg
চন্দ্ৰ তাল হিমাচল প্ৰদেশ
32°29′N 77°36′E / 32.483°N 77.6°E / 32.483; 77.6 (Chandra Taal)
৮ নৱেম্বৰ ২০০৫ ০.৪৯ Beauty of Chandratal Lake 04.jpg
চিল্কা হ্ৰদ ওড়িশা ১ অক্টোবৰ ১৯৮১ ১১৬৫ Satapada 2.jpg
দীপৰ বিল অসম ১৯ আগষ্ট ২০০২ ৪০ A view of Deepor Beel in the vicinity of AEC.jpg
পূব কলকাতা আৰ্দ্ৰভূমি পশ্চিম বংগ ১৯ আগষ্ট ২০০২ ১২৫ Nalban - Kolkata 2011-09-14 5172.JPG
হাৰিকে আৰ্দ্ৰভূমি পঞ্জাব ২৩ মাৰ্চ ১৯৯০ ৪১ Bird - Harike Wetlands, Punjab.jpg
১০ হকেৰা আৰ্দ্ৰভূমি জম্মু আৰু কাশ্মীৰ ৮ নৱেম্বৰ ২০০৫ ১৩.৭৫ Hokersar wetland.jpg
১১ কাঞ্জ্লি আৰ্দ্ৰভূমি পঞ্জাব ২২ জানুৱাৰী ২০০২ ১.৮৩ Pied kingfi,Indiasher, Kanjhli wetland, Punjab.jpg
১২ কেওলাদেও ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান ৰাজস্থান ১ অক্টোবৰ ১৯৮১ ২৮.৭৩ Rusty duck.jpg
১৩ কেশ্ব'পুৰ-মিয়ানী সমূদায় ৰিজাৰ্ভ পঞ্জাব ২৬ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯ ৩৪
১৪ কল্লেৰু হ্ৰদ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ ১৯ আগষ্ট ২০০২ ৯০১[6] Kollerulakejanuary.jpg
১৫ লকটক হ্ৰদ মণিপুৰ ২৩ মাৰ্চ ১৯৯০ ২৬৬ A home on Loktak Lake Moirang Manipur India.jpg
১৬ নালসৰোবৰ পক্ষী অভয়াৰণ্য গুজৰাট ২৪ ছেপ্টেম্বৰ ২০১২ ১২৩ Dalmatian Pelicans at Nalsarovar Bird sanctuary.jpg
১৭ নান্দুৰ মধমেশ্বৰ পক্ষী অভয়াৰণ্য মহাৰাষ্ট্ৰ ২১ জুন ২০১৯ ১৪ Nandur Ecosysytem.jpg
১৮ নাংগল অভয়াৰণ্য পঞ্জাব ২৬ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯
১৯ নৱাবগঞ্জ পক্ষী অভয়াৰণ্য উত্তৰ প্ৰদেশ ১৯ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯ Nawabganj Bird Sanctuary, Unnao 03.JPG
২০ পাৰ্বতী আৰগা পক্ষী অভয়াৰণ্য উত্তৰ প্ৰদেশ ২ ডিচেম্বৰ ২০১৯
২১ পইণ্ট কেলিমিয়াৰ বন্যপ্ৰাণী আৰু পক্ষী অভয়াৰণ্য তামিলনাডু ১৯ আগষ্ট ২০০২ ৩৮৫ Mudskipper india.jpg
২২ পং ডাম হ্ৰদ হিমাচল প্ৰদেশ ১৯ আগষ্ট ২০০২ ১৫৬.৬২ Common bar headed geese.JPG
২৩ ৰেণুকা হ্ৰদ হিমাচল প্ৰদেশ ৮ নৱেম্বৰ ২০০৫ ০.২ Renuka lake ,Himachal Pradesh.JPG
২৪ ৰোপড় আৰ্দ্ৰভূমি পঞ্জাব ২২ জানুৱাৰী ২০০২ ১৩.৬৫[7] Ropar Wetland Credit To Rudhrah Gourav.jpg
২৫ ৰুদ্ৰসাগৰ হ্ৰদ ত্ৰিপুৰা ৮ নৱেম্বৰ ২০০৫ ২.৪ Group of bird.jpg
২৬ চমন পক্ষী অভয়াৰণ্য উত্তৰ প্ৰদেশ ২ ডিচেম্বৰ ২০১৯
২৭ সমসপুৰ পক্ষী অভয়াৰণ্য উত্তৰ প্ৰদেশ ৩ অক্টোবৰ ২০১৯ Samas231.jpg
২৮ সাম্ভৰ হ্ৰদ ৰাজস্থান ২৩ মাৰ্চ ১৯৯০ ২৪০ Sambhar lake a salted bed.jpg
২৯ চান্দি পক্ষী অভয়াৰণ্য উত্তৰ প্ৰদেশ ২৬ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯
৩০ সৰচাই নাৱাৰ ঝিল উত্তৰ প্ৰদেশ ১৯ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯ Sarsai Nawar(1).jpg
৩১ সস্থামকট্টা হ্ৰদ কেৰালা ১৯ আগষ্ট ২০০২ ৩.৭৩ Sasthamcotta Lake By ArunElectra.jpg
৩২ সুন্দৰবন পশ্চিম বংগ ১ ফেব্ৰুৱাৰী ২০১৯ ৪২৩০ Sundarban Reserve Forest.jpg
৩৩ মানসৰ হ্ৰদ জম্মু আৰু কাশ্মীৰ ৮ নৱেম্বৰ ২০০৫ ৩.৫[8] Mansar Lake.jpg
৩৪ ছ' মৰিৰী লাডাখ ১৯ আগষ্ট ২০০২ ১২০ Tsomoriri Lake.jpg
৩৫ উজনি গংগা নদী উত্তৰ প্ৰদেশ ৮ নৱেম্বৰ ২০০৫ ২৬৫.৯ Ganga river (2).jpg
৩৬ ভেমবান্দ-কল আৰ্দ্ৰভূমি কেৰালা ১৯ আগষ্ট ২০০২ ১৫১২.৫ House Boat View DSW.jpg
৩৭ উলাৰ হ্ৰদ জম্মু আৰু কাশ্মীৰ ২৩ মাৰ্চ ১৯৯০ ১৮৯ Wular Lake.jpg
৩৮ আচান বেৰেজ উত্তৰাখণ্ড ২১ জুলাই ২০২০ ৪.৪৪ Asan Barrage 01.jpg
৩৯ কাবৰ হ্ৰদ পক্ষী অভয়াৰণ্য বিহাৰ ২১ জুলাই ২০২০ ২৬.২
৪০ কিথাম হ্ৰদ উত্তৰ প্ৰদেশ ১৩ নৱেম্বৰ ২০২০ ৪.৩১ Bir d in keetam agra.jpg
৪১ লোনাৰ হ্ৰদ মহাৰাষ্ট্ৰ ১৩ নৱেম্বৰ ২০২০ ৪.২৭ Lonar Sarovar lake Maharastra.jpg
৪২ ছ' কাৰ লাডাখ ১৭ নৱেম্বৰ ২০২০ ৯৫.৭৭ Tsokar.jpg

তথ্য সংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]