সম্পদৰ বিতৰণৰ আধাৰত দেশসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা

এয়া সম্পদৰ বিতৰণৰ আধাৰত দেশসমূহৰ তালিকা। , গিনি সহগক এই তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই তালিকা 'আয়ৰ সমতা'ৰ ওপৰত আধাৰিত নহয়, 'সম্পদৰ সমতা'ৰ ওপৰতহে আধাৰিত। 

গিনি সহগে অসমতা প্ৰদৰ্শন কৰে। গিনি সহগ ০ৰপৰা ১লৈকে থাকে। অধিক গিনি সহগে অধিক অসমতা বুজাই। ০ হ'ল সকলোৱে সমান সম্পদ দখল কৰিলে প্ৰদৰ্শিত সহগৰ মূল্য আৰু ১ হ'ল সকলো সম্পদ এজনে দখল কৰা আৰু আন সকলোৱে সম্পদ দখলেই নকৰাৰ অৱস্থাত প্ৰদৰ্শিত সহগৰ মূল্য।

বিশ্বৰ ১০ শতাংশ লোকে ৭১ শতাংশ সম্পদ দখল কৰে। সেয়ে বিশ্বৰ সম্পদৰ গিনি সহগ ০.৮০৪, ই অতিকৈ অধিক[1]

তলৰ তালিকা ২০০০ৰ পাৰ্চেচিং পাৱাৰ পেৰিটি ডলাৰৰ ওপৰত আধাৰিত। এই তালিকা ২০০৮ৰ নেচনেল ব্যুৰ' অৱ ইক'নমিক ৰিচাৰ্চৰ ওপৰত আধাৰিত।

টোকা:Sort both.gifবুটাম ব্যৱহাৰ কৰি তালিকাখনৰ ক্ৰম বিভিন্ন ধৰণে সলাব পাৰি। এবাৰ টিপিলে যি ক্ৰমত প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, দুবাৰ টিপিলে তাৰ বিপৰীত ক্ৰমত প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। এই তালিকা জনসংখ্যাৰ ওপৰত আধাৰিত, প্ৰাপ্তবয়স্কৰ ওপৰত আধাৰিত, বিশ্ব জনসংখ্যাৰ শতাংশৰ ওপৰত আধাৰিত, প্ৰাপ্তবয়স্কৰ জনসংখ্যাৰ শতাংশৰ ওপৰত আধাৰিত, জনমূৰি সম্পদৰ ওপৰত আধাৰিত, প্ৰতি প্ৰাপ্তবয়স্কৰ সম্পদৰ ওপৰত আধাৰিত, বিশ্ব সম্পদৰ শতাংশৰ ওপৰত আধাৰিত, জনমূৰি জিডিপিৰ ওপৰত আধাৰিত, বিশ্ব জিডিপিৰ শতাংশৰ ওপৰত আধাৰিত, সম্পদ জিনিৰ ওপৰত আধাৰিত ক্ৰমত সজাব পাৰি । তেনে কৰিবলৈ প্ৰতিটোৰে ঠিয় শাৰীৰ প্ৰথম ঘৰত থকা Sort both.gif  বুটাম টিপিলে হ'ব।
দেশ জনসংখ্যা (১০০০কৈ) প্ৰাপ্তবয়স্ক (১০০০কৈ) বিশ্ব জনসংখ্যাৰ ভাগ (%) প্ৰাপ্তবয়স্কৰ ভাগ (%) জনমূৰি সম্পদ প্ৰতি প্ৰাপ্তবয়স্ক সম্পদ বিশ্বৰ সম্পদৰৰ ভাগ (%) জনমূৰি জিডিপি বিশ্বৰ জিডিপিৰ ভাগ (%) সম্পদৰ জিনি সহগ
পৃথিৱী 6085576 3697511 100.00 100.00 26416 43494 100.00 7675 100.00 0.804
 আলবেনিয়া 3062 1851 0.05 0.05 10574 17497 0.02 3658 0.02 0.642
 আলজেৰিয়া 30463 16353 0.50 0.44 7320 13635 0.14 6107 0.40 0.670
 এণ্টিগুৱা আৰু বাৰ্বুডা 77 52 0.00 0.00 20944 30915 0.00 18007 0.00 0.747
 আৰ্জেণ্টিনা 36896 23307 0.61 0.63 36740 58161 0.84 11729 0.93 0.740
 আৰ্মেনিয়া 3082 1986 0.05 0.05 9480 14711 0.02 3068 0.02 0.684
 অষ্ট্ৰেলিয়া 19071 13690 0.31 0.37 90906 126635 1.08 27193 1.11 0.622
 অষ্ট্ৰিয়া 8096 6271 0.13 0.17 73047 94305 0.37 24836 0.43 0.646
 আজেৰবাইজান 8143 4816 0.13 0.13 6737 11391 0.03 3555 0.06 0.678
 বাংলাদেশ 128916 66483 2.12 1.80 6305 12226 0.51 1772 0.49 0.660
 বাৰ্বাড'ছ 266 190 0.00 0.01 102932 144376 0.02 17526 0.01 0.706
 বেলাৰুছ 10029 7335 0.17 0.20 14659 20043 0.09 8738 0.19 0.628
 বেলজিয়াম 10304 7896 0.17 0.21 86205 112492 0.55 25008 0.55 0.662
 বেলাইজ 242 119 0.00 0.00 12550 25444 0.00 7170 0.00 0.763
 বেনিন 7197 3112 0.12 0.08 3378 7812 0.02 1225 0.02 0.713
 বলিভিয়া 8317 4171 0.14 0.11 6654 13269 0.03 2934 0.05 0.762
 বটচৱানা 1754 851 0.03 0.02 15719 32401 0.02 7703 0.03 0.751
 ব্ৰাজিল 173858 104213 2.86 2.82 19676 32825 2.13 7745 2.88 0.784
 বুলগেৰিয়া 7997 6192 0.13 0.17 15120 19527 0.08 6356 0.11 0.652
 বাৰ্কিনা ফাছো 11292 4591 0.19 0.12 2123 5222 0.02 986 0.02 0.728
 বুৰুণ্ডী 6486 2607 0.11 0.07 1876 4668 0.01 619 0.01 0.699
 কম্বোডিয়া 12744 5847 0.21 0.16 4890 10658 0.04 1859 0.05 0.714
 কেমেৰুন 14856 6819 0.24 0.18 5290 11525 0.05 2301 0.07 0.711
 কানাডা 30689 22764 0.50 0.62 89252 120326 1.70 28731 1.89 0.688
 কেপ ভাৰ্ডে 451 202 0.01 0.01 10801 24144 0.00 4299 0.00 0.688
 চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক 3777 1738 0.06 0.05 1949 4235 0.01 1148 0.01 0.782
 চাদ 8216 3501 0.14 0.10 1726 4051 0.01 959 0.02 0.681
 চিলি 15412 9809 0.25 0.27 27536 43265 0.26 10389 0.34 0.777
 চীন 1251788 842063 20.57 22.77 11267 16749 8.77 3844 10.30 0.550
 কলম্বিয়া 42120 24197 0.69 0.65 13826 24067 0.36 5796 0.52 0.765
 কম'ৰছ 699 315 0.01 0.01 5182 11490 0.00 1823 0.00 0.711
 কংগো গণৰাজ্য 50052 21050 0.82 0.57 1400 3328 0.04 669 0.07 0.711
 কংগো গণৰাজ্য 3438 1468 0.06 0.04 2806 6573 0.01 2533 0.02 0.711
 কষ্টা ৰিকা 3929 2284 0.07 0.06 14718 25319 0.04 5873 0.05 0.732
 আইভৰি ক’ষ্ট 16735 7529 0.28 0.20 5212 11584 0.05 2028 0.07 0.712
 ক্ৰয়েছিয়া 4505 3430 0.07 0.09 22021 28925 0.06 9547 0.09 0.654
 চেক গণৰাজ্য 10267 7889 0.17 0.21 32431 42205 0.21 14844 0.33 0.626
 ডেনমাৰ্ক 5340 4072 0.09 0.11 66191 86807 0.22 28539 0.33 0.808
 ডমিনিকা 78 46 0.00 0.00 12717 21500 0.00 8284 0.00 0.763
 ডমিনিকান গণৰাজ্য 8265 4462 0.14 0.12 13873 25696 0.07 5654 0.10 0.723
 ইকুৱেডৰ 12306 6770 0.20 0.18 6758 12285 0.05 3720 0.10 0.760
 ইজিপ্ত 67285 35550 1.11 0.96 15541 29415 0.65 4406 0.64 0.689
 এল চালভাড’ৰ 6280 3389 0.10 0.09 18408 34115 0.07 4622 0.06 0.746
 বিষুৱীয় গিনি 449 206 0.01 0.01 7404 16110 0.00 10302 0.01 0.688
 এষ্ট’নিয়া 1367 1016 0.02 0.03 24556 33023 0.02 10873 0.03 0.675
 ইথিঅ’পিয়া 68525 30020 1.13 0.81 1412 3224 0.06 720 0.11 0.652
 ফিজি 811 453 0.01 0.01 9928 17764 0.01 4950 0.01 0.709
 ফিনলেণ্ড 5177 3905 0.09 0.11 53154 70461 0.17 24416 0.27 0.615
 ফ্ৰান্স 59278 44358 0.97 1.20 94557 126360 3.49 23614 3.00 0.730
 গেবন 1272 603 0.02 0.02 14833 31279 0.01 7780 0.02 0.784
 গাম্বিয়া 1316 643 0.02 0.02 3894 7964 0.00 1329 0.00 0.723
 জৰ্জিয়া 3730 3326 0.06 0.09 12358 17537 0.04 5315 0.05 0.725
 জাৰ্মানী 82344 64810 1.35 1.75 90768 115325 4.65 23917 4.22 0.667
 ঘানা 19867 9418 0.33 0.26 3903 8234 0.05 1376 0.06 0.692
 গ্ৰীচ 10975 8568 0.18 0.23 69855 89477 0.48 15558 0.37 0.654
 গ্ৰেনেডা 102 60 0.00 0.00 15250 25782 0.00 6410 0.00 0.763
 গুৱেটমালা 11166 4986 0.18 0.14 12858 28796 0.09 4335 0.10 0.779
 গুইনিয়া-বিচ্চাও 1366 588 0.02 0.02 1673 3884 0.00 738 0.00 0.710
 গুইনিয়া 8434 3876 0.14 0.11 7756 16877 0.04 2961 0.05 0.693
 গুৱানা 744 433 0.01 0.01 5697 9790 0.00 4072 0.01 0.707
 হাইটি 7939 3745 0.13 0.10 6244 13238 0.03 1798 0.03 0.755
 হন্দুৰাছ 6424 3025 0.11 0.08 5318 11293 0.02 2164 0.03 0.743
 হংকং 6637 5085 0.11 0.14 188699 246307 0.78 27893 0.40 0.740
 হাংগেৰী 10226 7834 0.17 0.21 31452 41055 0.20 11063 0.24 0.651
 আইচলেণ্ড 320 194 0.01 0.01 81945 118439 0.01 26929 0.02 0.664
 ভাৰত 1021084 570595 16.78 15.43 6513 11655 4.14 2684 5.87 0.669
 ইন্দোনেছিয়া 209174 124446 3.44 3.37 7973 13401 1.04 4035 1.81 0.764
 ইৰান 66365 34053 1.09 0.92 16673 32494 0.69 7202 1.02 0.707
 আয়াৰলেণ্ড 4700 2646 0.08 0.08 91432 131367 0.22 27197 0.22 0.581
 ইজৰাইল 6084 3836 0.10 0.10 64633 102511 0.25 19148 0.25 0.677
 ইটালী 57715 46416 0.95 1.26 120897 150327 4.34 22876 2.83 0.609
 জামাইকা 2585 1478 0.04 0.04 9601 16787 0.02 3464 0.02 0.686
 জাপান 127034 100933 2.09 2.73 124858 157146 9.86 25924 7.05 0.547
 জৰ্ডান 4972 2474 0.08 0.07 10792 21687 0.03 4282 0.05 0.678
 কাজাখাস্তান 15033 9507 0.25 0.26 13723 21699 0.13 8331 0.27 0.655
 কেনিয়া 30689 13409 0.50 0.36 3442 7878 0.07 1316 0.09 0.699
 কিৰগিজস্তান 4952 2706 0.08 0.07 5174 9469 0.02 3205 0.03 0.680
 লাটভিয়া 2373 1770 0.04 0.05 18958 25422 0.03 8305 0.04 0.670
 লেবানন 3398 2024 0.06 0.06 20560 34522 0.04 6089 0.0 0.762
 লেছথ’ 1788 825 0.03 0.02 2876 6236 0.00 1492 0.01 0.767
 লিথুৱানিয়া 3500 2548 0.06 0.07 21566 29626 0.05 8397 0.06 0.666
 লাক্সেমবাৰ্গ 435 328 0.01 0.01 185231 245479 0.05 48968 0.05 0.650
 মাকাও 444 310 0.01 0.01 71660 102755 0.02 23118 0.02 0.580
 মেছেনদনীয়া 2010 1398 0.03 0.04 14759 21214 0.02 5506 0.02 0.661
 মাদাগাস্কাৰ 16195 7260 0.27 0.20 2226 4965 0.02 877 0.03 0.722
 মালাৱী 11512 4970 0.19 0.13 2559 5927 0.02 808 0.02 0.736
 মালয়েছিয়া 22997 12944 0.38 0.35 12458 22135 0.18 9422 0.46 0.733
 মালি 11647 4691 0.19 0.13 1798 4464 0.01 996 0.03 0.750
 মালটা 392 284 0.01 0.01 74246 102515 0.02 18256 0.02 0.664
 মৌৰিতানিয়া 2645 1225 0.04 0.03 3966 8566 0.01 1729 0.01 0.686
 মৰিছাছ 1186 779 0.02 0.02 60398 91954 0.05 14406 0.04 0.661
 মেক্সিকো 100088 56132 1.65 1.52 23488 41881 1.46 9711 2.08 0.749
 মলডভা 4275 2894 0.07 0.08 7790 11508 0.02 2212 0.02 0.691
 মৰক্কো 29231 16167 0.48 0.44 12440 22491 0.23 4299 0.27 0.690
 মজাম্বিক 17911 8088 0.29 0.22 2820 6245 0.03 1113 0.04 0.689
 নামিবিয়া 1894 874 0.03 0.02 8843 19159 0.01 6058 0.03 0.847
 নেডাৰলেণ্ডচ 15898 12046 0.26 0.33 121165 159910 1.20 25759 0.88 0.650
 নিউজিলেণ্ড 4518 2678 0.07 0.07 55823 79585 0.13 20008 0.16 0.651
 নিকাৰাগুৱা 4959 2279 0.08 0.06 5161 11228 0.02 1947 0.02 0.755
 নাইগাৰ 11782 4758 0.19 0.13 1755 4344 0.01 902 0.02 0.729
 নাইজেৰিয়া 117608 51431 1.93 1.39 905 2070 0.07 826 0.21 0.736
 নৰৱে 4502 3337 0.07 0.09 79292 106970 0.22 32057 0.31 0.633
 পাকিস্তান 142648 67968 2.34 1.84 5987 12566 0.53 2158 0.66 0.698
 পানামা 2950 1731 0.05 0.05 15003 25571 0.03 6650 0.04 0.766
 পাপুৱা নিউগিনি 5299 2544 0.09 0.07 3629 7559 0.01 2326 0.03 0.738
 পাৰাগুৱে 5470 2703 0.09 0.07 10879 22016 0.04 4801 0.06 0.766
 পেৰু 25952 14348 0.43 0.39 11577 20939 0.19 4799 0.27 0.738
 ফিলিপাইন 75766 39206 1.25 1.06 12453 24066 0.59 4065 0.66 0.717
 প'লেণ্ড 38649 27858 0.64 0.75 24654 34204 0.59 9661 0.80 0.657
 পৰ্তুগাল 10225 7878 0.17 0.21 53811 69840 0.34 17089 0.37 0.667
 পুৱেৰ্ট’ ৰিক’ 3835 2609 0.06 0.07 77876 114475 0.19 22242 0.18 0.753
 ৰোমানিয়া 22117 16431 0.36 0.44 14806 19930 0.20 5024 0.24 0.651
 ৰাছিয়া 146560 107493 2.41 2.91 16579 22604 1.51 9996 3.14 0.699
 ৰুৱাণ্ডা 8025 3250 0.13 0.09 2955 7296 0.02 976 0.02 0.714
 চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপ 140 62 0.00 0.00 3235 7251 0.00 1317 0.00 0.711
 চৌদি আৰৱ 21484 10992 0.35 0.30 22025 43046 0.29 12374 0.57 0.737
 ছেনেগাল 10343 4547 0.17 0.12 4309 9802 0.03 1681 0.04 0.697
 ছেচেল্লেচ 77 43 0.00 0.00 26486 47673 0.00 11644 0.00 0.760
 ছিয়েৰা লিয়ন 4509 2136 0.07 0.06 2043 4311 0.01 734 0.01 0.687
 ছিংগাপুৰ 4017 2890 0.07 0.08 113632 157942 0.28 28644 0.25 0.689
 শ্ল'ভাকিয়া 5400 3900 0.09 0.11 24049 33297 0.08 12619 0.15 0.629
 শ্ল’ভেনিয়া 1967 1521 0.03 0.04 37019 47867 0.05 16983 0.07 0.626
 দক্ষিণ আফ্ৰিকা 45610 25480 0.75 0.69 16266 29118 0.46 8017 0.78 0.763
 দক্ষিণ কোৰিয়া 46779 33242 0.77 0.90 45278 63716 1.32 14937 1.50 0.579
 স্পেইন 40717 32165 0.67 0.87 93086 117837 2.36 19037 1.66 0.570
 শ্ৰীলংকা 19848 12689 0.33 0.34 10337 16168 0.13 3841 0.16 0.665
 ছেইণ্ট কিট্টিচ আৰু নেভিচ 40 24 0.00 0.00 22339 37767 0.00 14627 0.00 0.763
 ছেইণ্ট লুছিয়া 154 89 0.00 0.00 18013 31128 0.00 6823 0.00 0.763
 ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছ 116 64 0.00 0.00 13287 23932 0.00 7847 0.00 0.741
 ছুইজাৰলেণ্ড 1023 444 0.02 0.01 12773 29417 0.01 5047 0.01 0.780
 ছুইডেন 8877 6735 0.15 0.18 78148 102996 0.43 24628 0.47 0.742
 ছুইজাৰলেণ্ড 7167 5497 0.12 0.15 137549 179345 0.61 28209 0.43 0.803
 ছিৰিয়া 16813 7920 0.28 0.21 8917 18929 0.09 4338 0.16 0.704
 টাইৱান 22191 15476 0.37 0.42 100009 143405 1.38 19714 0.94 0.655
 তাজিকিস্তান 6159 2866 0.10 0.08 2940 6318 0.01 1380 0.02 0.664
 তাঞ্জানিয়া 34763 15569 0.57 0.42 1216 2716 0.03 490 0.04 0.676
 থাইলেণ্ড 61438 40160 1.01 1.09 13920 21295 0.53 6715 0.88 0.710
 তগ’ 5364 2379 0.09 0.06 2217 4999 0.01 926 0.01 0.711
 ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎ 1285 817 0.02 0.02 51101 80369 0.04 13721 0.04 0.689
 তুনিছিয়া 9563 5638 0.16 0.15 20534 34833 0.12 7130 0.15 0.693
 তুৰস্ক 68234 40391 1.12 1.09 22379 37806 0.95 7414 1.08 0.718
 উগাণ্ডা 24309 9370 0.40 0.25 2889 7495 0.04 1030 0.05 0.723
 যুক্তৰাজ্য 58670 43871 0.96 1.19 128959 172461 4.71 24252 3.09 0.697
 ইউক্ৰেইন 49116 36573 0.81 0.99 9547 12821 0.29 5147 0.54 0.667
 উৰুগুৱে 3342 2259 0.06 0.06 20926 30957 0.04 10285 0.07 0.708
 মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ 284154 202865 4.67 5.49 143727 201319 25.40 35619 21.67 0.801
 ভেনিজুৱেলা 24418 13707 0.40 0.37 14711 26206 0.22 7232 0.38 0.712
 ভিয়েটনাম 78671 44025 1.29 1.19 5621 10045 0.28 2012 0.34 0.682
 য়েমেন 17937 7209 0.30 0.20 1426 3548 0.02 1293 0.05 0.613
 জাম্বিয়া 10702 4517 0.18 0.12 2010 4762 0.01 841 0.02 0.766
 জিম্বাৱৱে 12595 5631 0.21 0.15 6104 13654 0.05 2607 0.07 0.845
দেশ জনসংখ্যা (১০০০কৈ) প্ৰাপ্তবয়স্ক (১০০০কৈ) বিশ্ব জনসংখ্যাৰ ভাগ (%) প্ৰাপ্তবয়স্কৰ ভাগ (%) জনমূৰি সম্পদ প্ৰতি প্ৰাপ্তবয়স্ক সম্পদ বিশ্বৰ সম্পদৰৰ ভাগ (%) জনমূৰি জিডিপি বিশ্বৰ জিডিপিৰ ভাগ (%) সম্পদৰ জিনি সহগ

References[সম্পাদনা কৰক]