ভাৰতত পৰিক্ষিত পৰমাণৱিক অস্ত্ৰৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search

ভাৰতত পৰিক্ষিত পৰমাণৱিক অস্ত্ৰসমূহৰ ই এক তালিকা। পৰীক্ষাসমূহ ২ ক্ৰম: পখৰাণ ১ আৰু পখৰাণ ত সংঘটিত হৈছিল। পখৰাণ ১ত কেৱল এটা পৰমাণৱিক পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল। এই পৰীক্ষাৰ চন আছিল ১৯৭৪।

তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

পখৰাণ ১[সম্পাদনা কৰক]

তলত ভাৰতৰ পৰীক্ষাৰ ক্ৰমৰ তালিকা দিয়া হ'ল

The detonations in the India's Pokhran I series are listed below:

India's Pokhran I series tests and detonations
নাম [n 1] তাৰিখ সময় (য়ু টি) স্থানীয় সময় অঞ্চল [n 2][1] স্থান [n 3] Elevation + height [n 4] Delivery, [n 5]

Purpose [n 6]

Device [n 7] Yield [n 8] Fallout [n 9] References Notes
স্মাইলিং বুদ্ধাa 000000001974-05-18-000018 May 1974 02:34:55.0 IST (5.5 hrs)
পখৰাণ ভাৰত

27°05′40″N 71°45′13″E / 27.09451°N 71.75365°E / 27.09451; 71.75365 (Smiling Buddha)

000128 !235 মিটাৰ (771 ফুট) - 107 মিটাৰ (351 ফুট) আণ্ডাৰ্গ্ৰাউণ্ড

চাফ্ট,

000120000 !12 kt [2][3][4][5] ইন্দিৰা গান্ধীয়ে স্মাইলিং বুদ্ধাক শান্তিপূৰ্ণ বুলি দাবী কৰিলে.

টোকা:

  1. The US, France and Great Britain have code-named their test events, while the USSR and China did not, and therefore have only test numbers (with some exceptions – Soviet peaceful explosions were named).
  2. To convert the UT time into standard local, add the number of hours in parentheses to the UT time; for local daylight saving time, add one additional hour.
  3. Rough place name and a latitude/longitude reference; for rocket-carried tests, the launch location is specified before the detonation location, if known.
  4. Elevation is the ground level at the point directly below the explosion relative to sea level; height is the additional distance added or subtracted by tower, balloon, shaft, tunnel, air drop or other contrivance.
  5. Atmospheric, airdrop, balloon, gun, cruise missile, rocket, surface, tower, and barge are all disallowed by the Partial Nuclear Test Ban Treaty.
  6. Include weapons development, weapon effects, safety test, transport safety test, war, science, joint verification and industrial/peaceful, which may be further broken down.
  7. Designations for test items where known, "?" indicates some uncertainty about the preceding value, nicknames for particular devices in quotes.
  8. Estimated energy yield in tons, kilotons, and megatons.
  9. Radioactive emission to the atmosphere aside from prompt neutrons, where known.

পখৰাণ ২[সম্পাদনা কৰক]

India's Pokhran II series tests and detonations
নাম [n 1] তাৰিখ সময় (য়ু টি) স্থানীয় সময় অঞ্চল [n 2][1] স্থান [n 3] Elevation + height [n 4] Delivery, [n 5]
Purpose [n 6]
Device [n 7] Yield [n 8] Fallout [n 9] References Notes
শক্তি ১ - 1 10:13:41.8 IST (5.5 hrs)
পখৰাণ, ভাৰত: হুৱাইট হাউচ 27°04′44″N 71°43′20″E / 27.07883°N 71.72231°E / 27.07883; 71.72231 (Shakti 1 - 1) 226 মিটাৰ (741 ফুট) - 200 মিটাৰ (660 ফুট) underground shaft,
43 kt [2][3][4][5] Two stage thermonuclear device with fusion boosted primary, intended for missile warhead; test design yield 45 kt, with a 200 kt deployed yield.
শক্তি ১ - 2 10:13:41.8 IST (5.5 hrs)
পখৰাণ ভাৰত: তাজ মহল 27°04′44″N 71°43′20″E / 27.07883°N 71.72231°E / 27.07883; 71.72231 (Shakti 1 - 2) 226 মিটাৰ (741 ফুট) - 150 মিটাৰ (490 ফুট) underground shaft,
12 kt [2][3][4][5] Lightweight pure fission tactical bomb/missile warhead, 12 kt design yield; exact locations of sites is unknown.
শক্তি ১ - 3 10:13:41.8 IST (5.5 hrs)
পখৰাণ, ভাৰত: কুম্ভকৰণ 27°04′44″N 71°43′20″E / 27.07883°N 71.72231°E / 27.07883; 71.72231 (Shakti 1 - 3) 226 মিটাৰ (741 ফুট) + underground,
200 t [2][3][4][5] Fission experimental device, reportedly made with reactor-grade plutonium. Probably a fusion boosted design without the fusion fuel, 0.3 kt design yield; exact locations of sites is unknown.
শক্তি ২ - 1 06:51:?? IST (5.5 hrs)
পখৰাণ ভাৰত: নৱতলা ১ 27°04′24″N 71°42′49″E / 27.07347°N 71.71353°E / 27.07347; 71.71353 (Shakti 2 - 1) 226 মিটাৰ (741 ফুট) - 20 মিটাৰ (66 ফুট) underground,
500 t [2][3][4][5] A 0.5 kt experimental device; exact locations of sites is unknown.
শক্তি ২ - 2 06:51:?? IST (5.5 hrs)
পখৰাণ ভাৰত: নৱতলা ২ 27°04′24″N 71°42′49″E / 27.07347°N 71.71353°E / 27.07347; 71.71353 (Shakti 2 - 2) 226 মিটাৰ (741 ফুট) + underground,
300 t [2][3][4][5] A 0.2 kt experimental device that used uranium-233; exact locations of sites is unknown.
শক্তি ২ - 3
(canceled)
06:51:?? IST (5.5 hrs)
পখৰাণ ভাৰত: নৱতলা ৩ 27°04′24″N 71°42′49″E / 27.0734°N 71.7135°E / 27.0734; 71.7135 (Shakti 2 - 3) 226 মিটাৰ (741 ফুট) + underground,
unknown yield [2][3][4][5] Not fired; another low yield experimental device Exact locations of sites is unknown.

টোকা:

  1. The US, France and Great Britain have code-named their test events, while the USSR and China did not, and therefore have only test numbers (with some exceptions – Soviet peaceful explosions were named). Word translations into English in parentheses unless the name is a proper noun. A dash followed by a number indicates a member of a salvo event. The US also sometimes named the individual explosions in such a salvo test, which results in "name1 – 1(with name2)". If test is canceled or aborted, then the row data like date and location discloses the intended plans, where known.
  2. To convert the UT time into standard local, add the number of hours in parentheses to the UT time; for local daylight saving time, add one additional hour. If the result is earlier than 00:00, add 24 hours and subtract 1 from the day; if it is 24:00 or later, subtract 24 hours and add 1 to the day. All historical timezone data are derived from here:
  3. Rough place name and a latitude/longitude reference; for rocket-carried tests, the launch location is specified before the detonation location, if known. Some locations are extremely accurate; others (like airdrops and space blasts) may be quite inaccurate. "~" indicates a likely pro-forma rough location, shared with other tests in that same area.
  4. Elevation is the ground level at the point directly below the explosion relative to sea level; height is the additional distance added or subtracted by tower, balloon, shaft, tunnel, air drop or other contrivance. For rocket bursts the ground level is "N/A". In some cases it is not clear if the height is absolute or relative to ground, for example, Plumbbob/John. No number or units indicates the value is unknown, while "0" means zero. Sorting on this column is by elevation and height added together.
  5. Atmospheric, airdrop, balloon, gun, cruise missile, rocket, surface, tower, and barge are all disallowed by the Partial Nuclear Test Ban Treaty. Sealed shaft and tunnel are underground, and remained useful under the PTBT. Intentional cratering tests are borderline; they occurred under the treaty, were sometimes protested, and generally overlooked if the test was declared to be a peaceful use.
  6. Include weapons development, weapon effects, safety test, transport safety test, war, science, joint verification and industrial/peaceful, which may be further broken down.
  7. Designations for test items where known, "?" indicates some uncertainty about the preceding value, nicknames for particular devices in quotes. This category of information is often not officially disclosed.
  8. Estimated energy yield in tons, kilotons, and megatons. A ton of TNT equivalent is defined as 4.184 gigajoules (1 gigacalorie).
  9. Radioactive emission to the atmosphere aside from prompt neutrons, where known. The measured species is only iodine-131 if mentioned, otherwise it is all species. No entry means unknown, probably none if underground and "all" if not; otherwise notation for whether measured on the site only or off the site, where known, and the measured amount of radioactivity released.

তথ্য সংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]

  1. 1.0 1.1 "Timezone Historical Database". iana.com. http://www.ietf.org/timezones/। আহৰণ কৰা হৈছে: March 8, 2014. 
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 Sublette, Carey. উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_21" defined multiple times with different content উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_21" defined multiple times with different content
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 Sublette, Carey. উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_15" defined multiple times with different content উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_15" defined multiple times with different content
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 Norris, Robert S.; Burrows, Andrew S.; Fieldhouse, Richard W. (1994). উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_14" defined multiple times with different content উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_14" defined multiple times with different content
  5. 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 Yang, Xiaoping; North, Robert; Romney, Carl (August 2000). উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_1" defined multiple times with different content উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: Invalid <ref> tag; name "LT_1" defined multiple times with different content