অসমৰ সত্ৰসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
নেভিগেশ্যনলৈ যাওক সন্ধানলৈ যাওক

মহাপুৰুষ শঙ্কৰদেৱে তেওঁৰ জন্মস্থান বৰদোৱাত প্ৰথমখন সত্ৰ স্থাপন কৰিছিল। বৰদোৱাৰ পিছতে শংকৰদেৱে আহোম ৰজাৰ ৰোষত পৰি ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ উত্তৰ পাৰলৈ আহি ধুৱাহাট বেলগুৰিত সত্ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰে। তাৰপিছত দক্ষিণ পাৰত ক্ষেত্ৰী, কাপালত, চুণপোৰা, পালেদি, কমাৰকুছি আদি ঠাইলৈ গৈ সত্ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰে। ইয়াৰ পিছতে সমসাময়িকভাৱে শংকৰদেৱে পাটবাউসীত, হৰিদেৱে মানৰিত, দামোদৰদেৱে বৈকুণ্ঠপুৰত আৰু মাধৱদেৱে সুন্দৰীদিয়া, গণককুছি আৰু বৰপেটাত সত্ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰে। শংকৰদেৱে দিয়া দায়িত্ব পালন কৰি গোপালদেৱে পৰৱৰ্ত্তীকালত উজনি অসমৰ ডেবেৰাপাৰত প্ৰথম সত্ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰে। প্ৰথমতে অসমত ৬৬৫খন সত্ৰ আছিল যদিও এতিয়া তাৰে বেছিভাগৰে অস্তিত্ব নাই। এইকেইখনৰ ভিতৰত ৬৫খন কেৱল মাজুলীতে স্থাপন কৰা হৈছিল যাৰ ভিতৰত এতিয়া ২২ খনহে আছে।[1]

সত্ৰসমূহৰ তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

চামগুৰি সত্ৰৰ মুখা শিল্পৰ ফটো
চামগুৰি সত্ৰৰ মুখা শিল্পৰ ফটো

অসমৰ চাৰিখন ৰাজ সত্ৰ হ'ল: আউনীআটী সত্ৰ, দক্ষিণপাট সত্ৰ, গড়মূৰ সত্ৰ আৰু কুৰুৱাবাহী সত্ৰ। ইয়াৰোপৰি অসমৰ বিভিন্ন অঞ্চলত বিস্তৃত হৈ থকা সত্ৰসমূহৰ এখন তালিকা দিয়া হ’ল[2][1][3][4]

নং সত্ৰৰ নাম ঠিকনা
অকযা সত্ৰ বৰপেটা
অগ্নিশালা সত্ৰ বাঁহজানী, নলবাৰী
অনন্তগোসাঁই সত্ৰ নলবাৰী
অভয়পুৰী সত্ৰ নলবাৰী
আইভেটী ন সত্ৰ নগাঁও
আউনীআটী সত্ৰ মাজুলী
আগতোলা সত্ৰ কামৰূপ
আদি এলেঙী সত্ৰ লালুক, লখিমপুৰ
আধাৰ সত্ৰ যোৰহাট
১০ আন সত্ৰ ডিব্ৰুগড়
১১ আনন্দপুৰ সত্ৰ বৰপেটা
১২ আমগুৰি সত্ৰ লখিমপুৰ, নগাওঁ
১৩ আমৰাঙা সত্ৰ কামৰূপ, বৰিহাট, দক্ষিণ কামৰূপ
১৪ আম্ৰিখোৱা সত্ৰ বৰপেটা
১৫ আলগা সত্ৰ কামৰূপ
১৬ আল্লিবাৰী সত্ৰ নলবাৰী
১৭ আঁহতগুৰি সত্ৰ যোৰহাট
১৮ বগাবুঢ়া সত্ৰ শোণিতপুৰ
১৯ ইকৰাজান সত্ৰ শিৱসাগৰ
২০ ইটাখুলি সত্ৰ মৰিগাওঁ
২১ উজনিয়াল সত্ৰ শিৱসাগৰ
২২ উপবাপু সত্ৰ কামৰূপ
২৩ উৰপোত সত্ৰ কামৰূপ
২৪ উলাবাৰী সত্ৰ নলবাৰী
২৫ উল্কাবাৰী সত্ৰ নলবাৰী
২৬ উলুতলী সত্ৰ শিৱসাগৰ, গোলাঘাট
২৭ উলুতলীয়া সত্ৰ যোৰহাট
২৮ উলুবডি সত্ৰ কামৰূপ
২৯ উল্টা পানী সত্ৰ গোৱালপাৰা
৩০ এৰা সত্ৰ নলবাৰী
৩১ এলেঙি সত্ৰ যোৰহাট, নগাওঁ, গোলাঘাট
৩২ ঔগুৰি সত্ৰ শিৱসগৰ, গোলাঘাট
৩৩ ঔতলা সত্ৰ দৰং
৩৪ ঔৱা সত্ৰ যোৰহাট
৩৫ কচুৱা সত্ৰ নলবাৰী
৩৬ কছাৰিপাৰ সত্ৰ শিৱসাাগৰ
৩৭ কটাহ সত্ৰ নলবাৰী
৩৮ কটাহবাৰী সত্ৰ নলবাৰী
৩৯ কঠালমুৰি সত্ৰ গোৱালপাৰা
৪০ কঠীয়াতলি সত্ৰ যোৰহাট
৪১ কণৰাপাৰা সত্ৰ বৰপেটা
৪২ কন্দলি সত্ৰ গোলাঘাট
৪৩ কপাহনৰা সত্ৰ নগাওঁ
৪৪ কপিলী সত্ৰ দৰং
৪৫ কমলাবাৰী সত্ৰ (তিনিখন) যোৰহাট
৪৬ কৰতিপাৰ সত্ৰ যোৰহাট, শোণিতপুৰ
৪৭ কমাৰ সত্ৰ যোৰহাট
৪৮ কৰদৈগুৰি সত্ৰ যোৰহাট
৪৯ কৰুবাহা সত্ৰ কামৰূপ
৫০ কলাকটা সত্ৰ যোৰহাট, নগাওঁ
৫১ কলাখোৱা সত্ৰ কামৰূপ
৫২ ক’লাচুপহা সত্ৰ কাকজান (যোৰহাট)
৫৩ কলাবাৰী সত্ৰ শোণিতপুৰ, যোৰহাট
৫৪ ক’লিয়া গোসাঁই সত্ৰ শোণিতপুৰ, যোৰহাট
৫৫ সৰুভগীয়া সত্ৰ নগাঁও
৫৬ কহৰা সত্ৰ কামৰূপ
৫৭ কহিনা সত্ৰ গোৱালপাৰা
৫৮ কহুৱাতলী সত্ৰ নগাঁও
৫৯ কাকৰি কটা সত্ৰ যোৰহাট
৬০ কাটনী নমাটি সত্ৰ শিৱসাগৰ
৬১ কাঠনিপাৰ সত্ৰ যোৰহাট, শিৱসাগৰ
৬২ কাঠপাৰ সত্ৰ লখিমপুৰ, শিৱসাগৰ
৬৩ কাঠমহন্ত ন সত্ৰ নগাওঁ
৬৪ কাথবাপু সত্ৰ গোলাঘাট, শিৱসাগৰ
৬৫ কানুআতাৰ সত্ৰ তিনিচুকীয়া
৬৬ কান্দুপুৰ সত্ৰ কামৰূপ
৬৭ কান্ধূলিমাৰ সত্ৰ নগাওঁ
৬৮ কাপলা সত্ৰ কামৰূপ, বৰপেটা
৬৯ কামজনীয়া সত্ৰ শিৱসাগৰ
৭০ কামদেৱাল সত্ৰ শোণিতপুৰ
৭১ কামপুৰ সত্ৰ নগাওঁ
৭২ কাৰসাত্নী সত্ৰ কামৰূপ
৭৩ কাৰাকুছি সত্ৰ নলবাৰী
৭৪ কোদোবাহী সত্ৰ যোৰহাট
৭৫ কোৰেখন্দা সত্ৰ যোৰহাট
৭৬ কালজাৰ সত্ৰ বৰপেটা
৭৭ কালজিৰা সত্ৰ মৰাণ, নগাওঁ
৭৮ কালশিলা সত্ৰ মৰাণ, নগাওঁ
৭৯ কালশিলীয়া সত্ৰ নগাওঁ
৮০ কাহিকুছি সত্ৰ কামৰূপ, লখিমপুৰ
৮১ কাৱৈমাৰি সত্ৰ শোণিতপুৰ, শিৱসাগৰ
৮২ কাংসপাৰ সত্ৰ লখিমপুৰ, যোৰহাট, শিৱসাগৰ
৮৩ কুচিমাৰি সত্ৰ বৰপেটা
৮৪ কুজী সত্ৰ নগাওঁ
৮৫ কুঠিবাৰী সত্ৰ উত্তৰবংগ
৮৬ কুণ্ডাৰবাৰী সত্ৰ তেজপুৰ
৮৭ কুমতি সত্ৰ নলবাৰী
৮৮ কুৰচোং সত্ৰ নগাওঁ, যোৰহাট
৮৯ কুৰুৱাবাহী সত্ৰ গোলাঘাট, নগাওঁ
৯০ কুৰোৱাহা সত্ৰ বৰপেটা
৯১ কুলবিল সত্ৰ নলবাৰী
৯২ কুশাকাটি সত্ৰ গোৱালপাৰা
৯৩ কুঢ়িমাৰি সত্ৰ নগাওঁ
৯৪ কেওঁটকুছি সত্ৰ বৰপেটা
৯৫ কেঁচাপতীয়া সত্ৰ যোৰহাট
৯৬ কেন্দুকুছি সত্ৰ নলবাৰী
৯৭ কেৱলীয়াহাটী সত্ৰ দৰং
৯৮ কৈচুঙীয়া সত্ৰ যোৰহাট
৯৯ কৈমাৰী সত্ৰ কামৰূপ, ছয়গাঁও, দক্ষিণ কামৰূপ
১০০ কৈৰাৰা সত্ৰ নলবাৰী
১০১ কৈহাটী সত্ৰ নলবাৰী
১০২ কোৱামৰা সত্ৰ শিৱসাগৰ
১০৩ খকৰা সত্ৰ নলবাৰী
১০৪ খটৰা সত্ৰ মঙলদৈ, শিৱসাগৰ
১০৫ খটিয়ামাৰি সত্ৰ কামৰূপ
১০৬ খনা সত্ৰ নলবাৰী
১০৭ খৰঙিয়াল সত্ৰ গোলাঘাট
১০৮ খৰমুজা সত্ৰ গোৱালপাৰা
১০৯ খলামবাৰী সত্ৰ কোচবিহাৰ
১১০ গজলা সত্ৰ যোৰহাট, নগাঁও
১১১ তলপিঝাৰ সত্ৰ পাত্ৰপুৰ, কামৰূপ (গ্ৰাম্য)

তথ্যউৎস[সম্পাদনা কৰক]

  1. 1.0 1.1 ‘সত্ৰীয়া উৎসৱৰ পৰিচয় আৰু তাৎপৰ্য’ (২০০২)- ড॰ শ্ৰী শ্ৰী পীতাম্বৰ দেৱগোস্বামী; কৌস্তভ প্ৰকাশন, ডিব্ৰুগড়
  2. পৱিত্ৰ অসম- মহেশ্বৰ নেওগ
  3. The Neo Vaisnavite movement and the satra institutionof Assam- S.N. Sarma
  4. সত্ৰ-সংস্কৃতিৰ ৰূপৰেখা- কেশৱানন্দ দেৱ গোস্বামী