অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search

এইখন তালিকা ভাৰতবৰ্ষৰ অন্তৰ্ভুক্ত জিলা অসমৰ প্ৰাক্তন আৰু বৰ্তমান কাৰ্যৰত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ কাৰ্যকালৰ আৰম্ভণি, কাৰ্যকাল সমাপ্তি, দলভিত্তিত প্ৰস্তুত কৰি তৈয়াৰ কৰা হৈছে।

মুখ্যমন্ত্ৰীসকল[সম্পাদনা কৰক]

গোপীনাথ বৰদলৈ, অসমৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী
চৈয়দা আনোৱাৰা টাইমূৰ, অসমৰ প্ৰথম আৰু একমাত্ৰ মহিলা মুখ্যমন্ত্ৰী
তৰুণ গগৈ, অসমৰ ত্ৰয়োদশ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু সৰ্বাধিক সময়ৰ বাবে কৰ্যৰত মুখ্যমন্ত্ৰী
সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, অসমৰ বৰ্তমানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টি প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী
নং. নাম কাৰ্যকাল আৰম্ভ - সমাপ্তি[1] দল[lower-alpha 1] কাৰ্যকাল
গোপীনাথ বৰদলৈ ১১ ফেব্ৰুৱাৰী ১৯৪৬ (1946-02-11) ৬ আগষ্ট ১৯৫০ (1950-08-06) ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ ১৬৩৮ দিন
বিষ্ণুৰাম মেধি
হাজো সমষ্টিৰ বিধায়ক
৯ আগষ্ট ১৯৫০ (1950-08-09) ২৭ ডিচেম্বৰ ১৯৫৭ (1957-12-27) ১৬৯৮ দিন
বিমলা প্ৰসাদ চলিহা
সোণাৰি সমষ্টিৰ বিধায়ক
২৮ ডিচেম্বৰ ১৯৫৭ (1957-12-28) ৬ নৱেম্বৰ ১৯৭০ (1970-11-06) ৪৬৯৬ দিন
মহেন্দ্ৰ মোহন চৌধুৰী
গুৱাহাটী পূব সমষ্টিৰ বিধায়ক
১১ নৱেম্বৰ ১৯৭০ (1970-11-11) ৩০ জানুৱাৰী ১৯৭২ (1972-01-30) ৪৬৬ দিন
শৰৎ চন্দ্ৰ সিংহ
কোকৰাঝাৰ পূব সমষ্টিৰ বিধায়ক
৩১ জানুৱাৰী ১৯৭২ (1972-01-31) ১২ মাৰ্চ ১৯৭৮ (1978-03-12) ২২৩২ দিন
গোলাপ বৰবৰা
তিনিচুকীয়া সমষ্টিৰ বিধায়ক
১২ মাৰ্চ ১৯৭৮ (1978-03-12) ৪ ছেপ্টেম্বৰ ১৯৭৯ (1979-09-04) জনতা পাৰ্টি ৫৪২ দিন
যোগেন্দ্ৰ নাথ হাজৰিকা
দুলিয়াজান সমষ্টিৰ বিধায়ক
৯ ছেপ্টেম্বৰ ১৯৭৯ (1979-09-09) ১১ ডিচেম্বৰ ১৯৭৯ (1979-12-11) ৯৪ দিন
খালি[lower-alpha 2]
(ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শাসন)
১২ ডিচেম্বৰ ১৯৭৯ (1979-12-12) ৫ ডিচেম্বৰ ১৯৮০ (1980-12-05) প্ৰযোজ্য নহয় ৩৫৯ দিন
চৈয়দা আনোৱাৰা টাইমূৰ
দলগাঁও সমষ্টিৰ বিধায়ক
৬ ডিচেম্বৰ ১৯৮০ (1980-12-06) ৩০ জুন ১৯৮১ (1981-06-30) ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ ২০৭ দিন
খালি[lower-alpha 2]
(ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শাসন)
৩০ জুন ১৯৮১ (1981-06-30) ১৩ জানুৱাৰী ১৯৮২ (1982-01-13) প্ৰযোজ্য নহয় ১৯৭ দিন
কেশৱ চন্দ্ৰ গগৈ
ডিব্ৰুগড় সমষ্টিৰ বিধায়ক
১৩ জানুৱাৰী ১৯৮২ (1982-01-13) ১৯ মাৰ্চ ১৯৮২ (1982-03-19) ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ ৬৬ দিন
খালি[lower-alpha 2]
(ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শাসন)
১৯ মাৰ্চ ১৯৮২ (1982-03-19) ২৭ ফেব্ৰুৱাৰী ১৯৮৩ (1983-02-27) প্ৰযোজ্য নহয় ৩৪৫ দিন
১০ হিতেশ্বৰ শইকীয়া
নাজিৰা সমষ্টিৰ বিধায়ক
২৭ ফেব্ৰুৱাৰী ১৯৮৩ (1983-02-27) ২৩ ডিচেম্বৰ ১৯৮৫ (1985-12-23) ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ ১০৩১ দিন
১১ প্ৰফুল্ল কুমাৰ মহন্ত
নগাঁও সমষ্টিৰ বিধায়ক
২৪ ডিচেম্বৰ ১৯৮৫ (1985-12-24) ২৮ নৱেম্বৰ ১৯৯০ (1990-11-28) অসম গণ পৰিষদ ১৭৯৯ দিন
খালি[lower-alpha 2]
(ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শাসন)
২৮ নৱেম্বৰ ১৯৯০ (1990-11-28) ৩০ জুন ১৯৯১ (1991-06-30) প্ৰযোজ্য নহয় ২১৪ দিন
(১০) হিতেশ্বৰ শইকীয়া [দ্বিতীয়বাৰ]
নাজিৰা সমষ্টিৰ বিধায়ক
৩০ জুন ১৯৯১ (1991-06-30) ২২ এপ্ৰিল ১৯৯৬ (1996-04-22) ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ ১৭৫৭ দিন
[মুঠ ২৭৮৮ দিন]
১২ ভূমিধৰ বৰ্মন
বৰক্ষেত্ৰী সমষ্টিৰ বিধায়ক
২২ এপ্ৰিল ১৯৯৬ (1996-04-22) ১৪ মে' ১৯৯৬ (1996-05-14) ২৩ দিন
(১১) প্ৰফুল্ল কুমাৰ মহন্ত [দ্বিতীয়বাৰ]
বঢ়মপুৰ সমষ্টিৰ বিধায়ক
১৫ মে' ১৯৯৬ (1996-05-15) ১৭ মে' ২০০১ (2001-05-17) অসম গণ পৰিষদ ১৮২৯ দিন
[মুঠ ৩৬২৮ দিন]
১৩ তৰুণ গগৈ
তিতাবৰ সমষ্টিৰ বিধায়ক
১৭ মে' ২০০১ (2001-05-17) ২৪ মে' ২০১৬ (2016-05-24) ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ ৫৪৮৫ দিন
১৪ সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
মাজুলী সমষ্টিৰ বিধায়ক
২৪ মে' ২০১৬ (2016-05-24) বৰ্তমান ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টি ৯৬৩ দিন

টোকা[সম্পাদনা কৰক]

  1. This column only names the chief minister's party. The state government he heads may be a complex coalition of several parties and independents; these are not listed here.
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 When President's rule is in force in a state, its council of ministers stands dissolved. The office of chief minister thus lies vacant. At times, the legislative assembly also stands dissolved.[2]

তথ্য সংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]

  1. Chief Ministers Archived 16 January 2014 at the Wayback Machine. from the Assam Assembly website
  2. Amberish K. Diwanji. "A dummy's guide to President's rule". Rediff.com. 15 March 2005. Retrieved on 3 March 2013.