ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search

ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানসমূহ আই.ইউ.চি. এনৰ দ্বিতীয় শ্ৰেণী (category II)ৰ সংৰক্ষিত বনাঞ্চল (protected area)৷ ভাৰতত পোণপ্ৰথমে স্থাপিত হোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানখন হ'ল ১৯৩৬ চনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হেইলি ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান (Hailey National Park), যাক বৰ্তমান কৰবেট ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান বুলি জনা যায়৷ ১৯৭০ চনলৈকে ভাৰতত কেৱল পাঁচখনহে ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আছিল৷ ২০১২ চনৰ এপ্ৰিলমাহলৈ ইয়াৰ সংখ্যা ১০২ খন হয়গৈ৷ সকলো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান মিলি প্ৰায় ৩৯৯১৯ বৰ্গ কিলোমিটাৰ মাটিকালি আৱৰি আছে৷ ই ভাৰতৰ মুঠ মাটিকালিৰ প্ৰায় ১.২১%৷

বৰ্তমান ভাৰতত মুঠ ১৬৬ খন ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে৷ এই উদ্যানসমূহৰ নাম তথা ৰাজ্য, মাটিকালিৰে সৈতে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ তাৰিখসহ তলত উল্লেখ কৰা হ'ল-

মানচিত্ৰ[সম্পাদনা কৰক]

<mapframe>: Couldn't parse JSON: Control character error, possibly incorrectly encoded

ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানসমূহৰ তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

ক্ৰমিক নং নাম ৰাজ্য প্ৰাতিষ্ঠা মাটিকালি (বৰ্গকিলোমিটাৰত)
1 আঞ্চি ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কৰ্ণাটক 1987 ২৫০
2 বালপাখৰাম (Balphakram)ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান মেঘালয় 1986 ২২০
3 বান্ধৱগড় ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান মধ্য প্ৰদেশ 1982 ৪৪৮.৮৫
4 বন্দীপুৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কৰ্ণাটক 1974 ৮৭৪.২০
5 বেন্নাৰঘট্টা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কৰ্ণাটক 1974 ১০৬.২৭
6 ৱাঞ্চডা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান গুজৰাট 1979 ২৩.৯৯
7 বেটলা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান ঝাৰখণ্ড 1986 ২৩১.৬৭
8 ভিতৰকণিকা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান উৰিষ্যা 1988 ১৪৫
9 ব্লেকবাক ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান গুজৰাট 1976 ৩৪.০৮
10 বাক্সা ব্যাঘ্ৰ প্ৰকল্প পশ্চিমবংগ 1992 ১১৭.১০
11 কেম্পবেল বে ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপূঞ্জ 1992 ৪২৬.২৩
12 Chandoli ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Maharashtra 2004 317.67
13 Jim Corbett ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Uttarakhand 1936 1318.5
14 Dachigam ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Jammu and Kashmir 1981 141
15 Darrah ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Rajasthan 2004 250
16 Desertৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Rajasthan 1980 3162
17 Dibru-Saikhowa National Park Assam 1999 340
18 Dudhwa ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Uttar Pradesh 1977 490.29
19 Eravikulam ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Kerala 1978 97
20 Mandla Plant Fossils ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান Madhya Pradesh 1983 0.27
21 Galathea National Park Andaman and Nicobar Islands 1992 110
22 Gangotri National Park Uttarakhand 1989 1552.73
23 Gir Forest National Park Gujarat 1965 258.71
24 Gorumara National Park West Bengal 1994 79.45
25 Govind Pashu Vihar Wildlife Sanctuary Uttarakhand 1990 472.08
26 Great Himalayan National Park Himachal Pradesh 1984 754.40
27 Gugamal National Park Maharashtra 1987 361.28
28 Guindy National Park Tamil Nadu 1976 2.82
29 Marine National Park, Gulf of Kutch Gujarat 1980 162.89
30 Gulf of Mannar Marine National Park Tamil Nadu 1980 6.23
31 Hemis National Park Jammu and Kashmir 1981 4400
32 Harike Wetland Punjab 1987 86
33 Hazaribagh National Park Jharkhand 1954 183.89
34 Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park Tamil Nadu 1989 117.10
35 Indravati National Park Chhattisgarh 1981 1258.37
36 Jaldapara National Park West Bengal 2012 216
37 Ntangki National Park Nagaland 1993 202.02
38 Kalesar National Park Haryana 2003 100.88
39 Kanha National Park Madhya Pradesh 1955 940
40 Kanger Ghati National Park Chhattisgarh 1982 200
41 Kasu Brahmananda Reddy National Park Andhra Pradesh 1994 1.42
42 Kaziranga National Park Assam 1905 471.71
43 Keibul Lamjao National Park Manipur 1977 40
44 Keoladeo National Park Rajasthan 1981 28.73
45 Khangchendzonga National Park Sikkim 1977 1784
46 Kishtwar National Park Jammu and Kashmir 1981 400
47 Kudremukh National Park Karnataka 1987 600.32
48 Madhav National Park Madhya Pradesh 1959 375.22
49 Mahatma Gandhi Marine National Park Andaman and Nicobar Islands 1983 281.50
50 Mahavir Harina Vanasthali National Park Andhra Pradesh 1994 14.59
51 Manas National Park Assam 1990 500
52 Mathikettan Shola National Park Kerala 2003 12.82
53 Middle Button Island National Park Andaman and Nicobar Islands 1987 0.64
54 Mollem National Park Goa 1978 107
55 Mouling National Park Arunachal Pradesh 1986 483
56 Mount Abu Wildlife Sanctuary Rajasthan 1960 288.84
57 Mount Harriet National Park Andaman and Nicobar Islands 46.62
58 Mrugavani National Park Andhra Pradesh 3.5
59 Mudumalai National Park Tamil Nadu 1940 321.55
60 Mukurthi National Park Tamil Nadu 2001 78.46
61 Murlen National Park Mizoram 200
62 Namdapha National Park Arunachal Pradesh 1974 1985.24
63 Nameri National Park Assam 1978 137.07
64 Nanda Devi National Park Uttarakhand 1982 630.33
65 Nandankanan National Park (not verified) Odisha
66 Navegaon National Park Maharashtra 133.88
67 Neora Valley National Park West Bengal 1986 88
68 Nokrek National Park Meghalaya 47.48
69 North Button Island National Park Andaman and Nicobar Islands 1979 144
70 Orang National Park Assam 1999 78.81
71 Palani Hills National Park Tamil Nadu 736.87
72 Panna National Park Madhya Pradesh 1981 542.67
73 Pench National Park Madhya Pradesh 1977 758
74 Periyar National Park Kerala 1982 305
75 Phawngpui Blue Mountain National Park Mizoram 1992 50
76 Pin Valley National Park Himachal Pradesh 1987 807.36
77 Rajaji National Park Uttarakhand 1983 820
78 Nagarhole National Park Karnataka 1988 643.39
79 Rani Jhansi Marine National Park Andaman and Nicobar Islands 1996 256.14
80 Ranthambore National Park Rajasthan 1981 392
81 Saddle Peak National Park Andaman and Nicobar Islands 32.55
82 Salim Ali National Park Jammu and Kashmir 9.07
83 Sanjay National Park² Madhya Pradesh 1981 466.7
84 Sanjay Gandhi National Park Maharashtra 1969 104
85 Sariska Tiger Reserve Rajasthan 1955 866
86 Satpura National Park Madhya Pradesh 1981 524
87 Silent Valley National Park Kerala 1980 237
88 Sirohi National Park Manipur 1982 41.30
89 Simlipal National Park Odisha 1980 845.70
90 Singalila National Park West Bengal 1986 78.60
91 South Button Island National Park Andaman and Nicobar Islands 5
92 Sri Venkateswara National Park Andhra Pradesh 1989 353
93 Sultanpur National Park Haryana 1989 1.43
94 Sundarbans National Park West Bengal 1984 1330.12
95 Tadoba National Park Maharashtra 1955 625
96 Valley of Flowers National Park Uttarakhand 1982 87.50
97 Valmiki National Park Bihar 461.6
98 Van Vihar National Park Madhya Pradesh 1983 4.45
99 Papikonda National Park Andhra Pradesh 2008 1012.85

প্ৰস্তাৱিত ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান[সম্পাদনা কৰক]

Footnotes[সম্পাদনা কৰক]

1The Maharashtra and Madhya Pradesh parts of the Pench National Park are administered separately.

2The Chhattisgarh and Madhya Pradesh parts of the Sanjay National Park are administered separately.

তথ্যসুত্ৰ[সম্পাদনা কৰক]

বাহ্যিক সংযোগ[সম্পাদনা কৰক]