ভাৰতৰ ৰাজ্যিক গছসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
নেভিগেশ্যনলৈ যাওক সন্ধানলৈ যাওক

এই তালিকাখন ভাৰতৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ৰাজ্যিক গছসমূহৰ বিষয়ে:

ৰাজ্য নাম বৈজ্ঞানিক নাম চিত্ৰ
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ নিম গছ
(ইংৰাজী: Margosa)
Azadirachta indica Neem (Azadirachta indica) in Hyderabad W IMG 6976.jpg
অৰুণাচল প্ৰদেশ হোলোং
(ইংৰাজী: Hollong)
Dipterocarpus macrocarpus চিত্ৰ:হোলোং.jpg
অসম হোলোং
(ইংৰাজী: Hollong)
Dipterocarpus macrocarpus চিত্ৰ:হোলোং.jpg
বিহাৰ পাকৰী গছ
(ইংৰাজী: Sacred fig)
Ficus religiosa Ficus religiosa Bo.jpg
ছত্তীচগড় (ইংৰাজী: Shorea robusta; Sal) Shorea robusta Sal (Shorea robusta)- new leaves with flower buds at Jayanti, Duars W Picture 120.jpg
গোৱা (ইংৰাজী: Terminalia elliptica; Asna) Terminalia elliptica Terminalia tomentosa bark.jpg
গুজৰাট (Banyan) Ficus benghalensis Great banyan tree kol.jpg
হাৰিয়ানা (ইংৰাজী: Sacred fig) Ficus religiosa Ficus religiosa Bo.jpg
হিমাচল প্ৰদেশ (ইংৰাজী: Deodar) Cedrus deodara Cedrus deodara Himalajazeder.JPG
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ (ইংৰাজী: Almond tree) Prunus dulcis Almendro en flor4.JPG
ঝাৰখণ্ড (ইংৰাজী: Shorea robusta; Sal) Shorea robusta Sal (Shorea robusta)- old leaf at Jayanti, Duars W Picture 122.jpg
কৰ্ণাটক (ইংৰাজী: Indian Sandalwood; Sandalwood) Santalum album Sandal leaf.jpg
কেৰালা নাৰিকল
(ইংৰাজী: Coconut)
Cocos nucifera Starr 031209-0059 Cocos nucifera.jpg
লাক্ষাদ্বীপ (ইংৰাজী: Bread fruit) Artocarpus altilis Uru-tahiti1.jpg
মেঘালয় (ইংৰাজী: White teak) Gmelina arborea Gmelina arborea bark I IMG 3543.jpg
মধ্য প্ৰদেশ (ইংৰাজী: Banyan) Ficus benghalensis
মহাৰাষ্ট্ৰ আম
(ইংৰাজী: Mango)
Mangifera indica Mangifera indica. Tropical Brazil.JPG
মণিপুৰ (ইংৰাজী: Indian Mahogany) Toona ciliata Starr 020803-0078 Toona ciliata.jpg
মিজোৰাম (ইংৰাজী: Iron wood) Mesua ferrea MesuaFerrea IronWood.jpg
নাগালেণ্ড (ইংৰাজী: Alder) Alnus incana rugosa leaves.jpg
উৰিষ্যা (ইংৰাজী: Sacred fig; Ashwatha)[1] Ficus religiosa Ficus religiosa Bo.jpg
পণ্ডিছেৰী (ইংৰাজী: Bael Fruit Tree) Aegle marmelos Bael (Aegle marmelos) tree at Narendrapur W IMG 4116.jpg
পঞ্জাব (ইংৰাজী: Indian Rosewood) Dalbergia sissoo Dalbergia sissoo.jpg
ৰাজস্থান খেজুৰ
(ইংৰাজী: Khejri)
Prosopis cineraria Jhand (Prosopis cineraria) at Hodal W IMG 1191.jpg
ছিক্কিম (ইংৰাজী: Rhododendron) Rhododendron Rhododendron-by-eiffel-public-domain-20040617.jpg
তামিল নাডু (ইংৰাজী: Palmyra palm) Borassus Borassus flabellifer.jpg
ত্ৰিপুৰা (ইংৰাজী: Gelidium amansii; Agar) Gelidium amansii
উত্তৰাখণ্ড (ইংৰাজী: Burans) Rhododendron arboreum Rhododendron arboreum subsp. nilagiricum (1).jpg
উত্তৰ প্ৰদেশ অশোক গছ
(ইংৰাজী: Ashoka tree)
Saraca asoca Sita-Ashok (Saraca asoca) leaves & flowers in Kolkata W IMG 2272.jpg
পশ্চিম বংগ (ইংৰাজী: Devil Tree) Alstonia scholaris[2] Alstonia scholaris.jpg

লগতে চাওক[সম্পাদনা কৰক]

তথ্য সংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]

  1. "উৰিষ্যা ৰাজ্যৰ প্ৰতীকসমূহ". mapsofindia.com. 2011. http://www.mapsofindia.com/orissa/state-symbols.html। আহৰণ কৰা হৈছে: ২০ মে, ২০১২. "the state tree is the imposing ‘Ashwatha’ tree" 
  2. "Occastional Paper-5, Plant Wealth of The Raj Bhavan, Kolkata" (PDF). Website on The Raj Bhavan, Kolkata from Government of India portal. 2008-03. পৃষ্ঠাসমূহ: p.16. http://rajbhavankolkata.gov.in/pdf/occasional%20paper5.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 2008-12-23. 

বাহ্যিক সংযোগ[সম্পাদনা কৰক]