সাক্ষৰতাৰ হাৰ অনুযায়ী ভাৰতৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search
Literacy rate map of India, 2011.[1]
ভাৰতৰ ৰাজ্যসমূহত সাক্ষৰতাৰ হাৰ- ২০১১ (সেউজীয়া) আৰু ২০০১ (নীলা)। লগতে ভাৰতৰ সাক্ষৰতাৰ হাৰো প্ৰদৰ্শিত।

ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত সাক্ষৰতাৰ হাৰ অসমান। তলৰ তালিকাখনত ২০১১ আৰু ২০০১ চনৰ জনগণনা অনুযায়ী সাক্ষৰতাৰ হাৰ, সকলো মিলাই, পুৰুষ আৰু মহিলাৰ বাবে দেখুৱা হৈছে। তদুপৰি দশকত পৰিলক্ষিত সাল-সলনি উল্লেখ কৰা হৈছে।[2][3] ২০১১ৰ জনগণনা অনুযায়ী কেৰালা এই তালিকাৰ শীৰ্ষত- সমগ্ৰ জনসংখ্যা আৰু মহিলাৰ মাজত।পুৰুষৰ ক্ষেত্ৰত পুডুচেৰী শীৰ্ষত। সকলো মিলাই আৰু পুৰুষৰ ক্ষেত্ৰত বিহাৰ সৰ্বনিম্ন আৰু পুৰুষৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজস্থান সৰ্বনিম্ন।[2]

তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

স্থান ভাৰত/ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ২০১১ৰ জনগণনা অনুযায়ী সাক্ষৰতাৰ হাৰ (%) ২০০১ৰ জনগণনা অনুযায়ী সাক্ষৰতাৰ হাৰ (%) দশকত হাৰত সাল-সলনি (pp)
1 কেৰেলা 93.91 90.86 3.05
2 লাক্ষাদ্বীপ 92.28 86.66 5.62
3 মিজোৰাম 91.58 88.80 2.78
4 ত্ৰিপুৰা 87.75[lower-alpha 1] 73.19 14.56
5 গোৱা 87.40 82.01 5.39
6 দমন আৰু দিউ 87.07 78.18 8.89
7 পুডুছেৰী 86.55 81.24 5.31
8 চণ্ডীগড় 86.43 81.94 4.49
9 দিল্লী 86.34 81.67 4.67
10 আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ 86.27 81.30 4.97
11 হিমাচল প্ৰদেশ 83.78 76.48 7.30
12 মহাৰাষ্ট্ৰ 82.91 76.88 6.03
13 ছিক্কিম 82.20 68.81 13.39
14 তামিলনাডু 80.33 73.45 6.88
15 নাগালেণ্ড 80.11 66.59 13.52
16 মণিপুৰ 79.85 69.93 9.92
17 উত্তৰাখণ্ড 79.63 71.62 8.01
18 গুজৰাট 79.31 69.14 10.17
19 দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী 77.65 57.63 20.02
20 পশ্চিমবঙ্গ 77.08 68.64 8.44
21 পঞ্জাব 76.68 69.65 7.03
22 হাৰিয়ানা 76.64 67.91 8.73
23 কৰ্ণাটক 75.60 66.64 8.96
24 মেঘালয় 75.48 62.56 12.92
25 ওড়িশা 73.45 63.08 10.37
26 অসম 73.18 63.25 9.93
27 ছত্তীছগঢ় 71.04 64.66 6.38
28 মধ্য প্ৰদেশ 70.63 63.74 6.89
29 উত্তৰ প্ৰদেশ 69.72 56.27 13.45
30 জম্মু আৰু কাশ্মীৰ 68.74 55.52 13.22
31 ঝাড়খণ্ড 67.63 53.56 14.07
32 অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ 67.35[lower-alpha 2] -- --
33 ৰাজস্থান 67.06 60.41 6.65
34 অৰুণাচল প্ৰদেশ 66.95 54.34 12.61
35 তেলঙ্গানা 66.5[lower-alpha 3] 65.8 0.7
36 বিহাৰ 63.82 48 15.82

টোকা[সম্পাদনা কৰক]

  1. In September 2013, the State Government of Tripura claimed that the state has surpassed Kerala as the most literate state in India, with a literacy rate of 94.65%.[4][5]
  2. As per a state government report (based on the 2011 census data), literacy rate of Andhra Pradesh was recorded as 67.35%.[6]
  3. Census 2011 data was calculated for unified Andhra Pradesh. As per Times of India report which quoted the literacy rates of Telangana as 66.5%.[7]
  • In September 2014, the State Government of Tripura claimed that the state has surpassed Kerala as the most literate state in India, with a literacy rate of 97.65%.[4][5]
  • As per a government report dated May 2014 (based on the 2011 census data), literacy rate of Andhra Pradesh is 67.4%.[6]
  • Census 2011 data was calculated for unified Andhra Pradesh. As per Times of India report which quoted the literacy rates of Telangana as 68.5%.[7]

উদ্ধৃতি[সম্পাদনা কৰক]