অসমৰ শাক-পাচলিৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search

পাতশাক[সম্পাদনা কৰক]

অসমীয়া নাম ইংৰাজী নাম বৈজ্ঞানিক নাম ছবি
পালেং Spinach Spinacia oleracea Spinacia oleracea Spinazie bloeiend.jpg
বৰ-মানিমুনি Asiatic pennywort Centella asiatica Starr 020803-0094 Centella asiatica.jpg
সৰু-মানিমুনি Hydrocotyle rotundifolia Soru Manimuni
পদিনা Mint Mentha arvensis Mint-leaves-2007.jpg
কলমৌ Water spinach Ipomoea aquatica Ong choy water spinach.png
ব্ৰাহ্মী Brahmi Bacopa monnieri Starr 010818-0007 Bacopa monnieri.jpg
ধনিয়া Coriander Coriandrum sativum Coriandrum sativum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-193.jpg
মান ধনিয়া Long coriander Eryngium foetidum Hombay3.jpg
শুকতি Patchouli Pogostemon cablin Pogostemon cablin 001.jpg
মছন্দৰী Heartleaf Houttuynia cordata Houttynia cordata Leaf.jpg
নৰসিংহ Curry leaf Murraya koenigii Curry Trees.jpg
ভেদাইলতা Skunk Vine Paederia foetida Starr 001101-0044 Paederia foetida.jpg
পকমৌ Tomatillo Physalis philadelphica
সৰিয়হ শাক Mustard plant Brassica nigra (L.) Koch. Yellow mustard flower.jpg
লাই শাক Mustard greens Brassica juncea Mustardgreensraw.jpg
Dichondra Dichondra micratha.jpg
মৰিছা Amaranth Amaranthus caudatus Amaranthus tricolor0.jpg
খুটুৰা Green amaranth Amaranthus viridis
পুই শাক Indian spinach Basella rubra Basella alba-2.JPG
ঢেৰা Radish shoots Radijs planten (Raphanus sativus subsp. sativus).jpg
চুকা Sorrel Rumex acetosa Rumex acetosa cultivar 01.jpg
বাবৰি Myriactis javanica বাবৰি ফুল
লফা Chinese mallow Malva verticillata Malva verticillata .jpg
জিলমিল White Goosefoot Chenopodium album Jilmil.jpg
টেঙামৰা Roselle Hibiscus sabdariffa Mbo2.jpg
তিতামৰা Jute plant Corchorus olitorius
দোৰোণ Leucas plukenetii (Roth.) Spr. Leucas longifolia (Dudhani) in Hyderabad, AP W IMG 9506.jpg
নলটেঙা
মধুসোলেং Polygonum chinense
পুণৰ্ণৱা Tar vine Boerhavia diffusa Boerhaavia diffusa Blanco1.93-cropped.jpg
ঢেঁকীয়া Fiddlehead fern Diplazium esculentum (Retz.) Sw. Athyrium filix-femina.jpg
মটৰ শাক Pea greens Snow pea flowers.jpg
মচুৰ শাক Lentil greens Lens culinaris Illustration Lens culinaris0.jpg
ৰঙালাউ আগ Cucurbita maxima Duch. Lamk.
কচু থোৰা Taro-stem Songe-Réunion.JPG
নিমপাত Margosa leaves Azadirachta indica GntNeemTree.jpg
তিতাফুল Phlogacanthus pubinervius Phlogacanthus pubinervius - flowers.JPG
শেৱালী ফুল Night-flowering Jasmine Nyctanthes arbor-tristis Flower & flower buds I IMG 2257.jpg
মাটিকাদুৰী Sessile joyweed Alternanthera sessilis Alternanthera.jpg
হাতী-খুটুৰা Spiny amaranth Amaranthus spinosus Amaranthus.spinosus1web.jpg
চেং মৰা Arrowhead Sagittaria sagittifolia SagittariaSagittifoliaLeaves.jpg
মালভোগ-খুটুৰা Pusley Portulaca oleracea Portulaca oleracea3.JPG
কণা-শিমলু Tropical spiderwort Commelina benghalensis ARS - Commelina benghalensis.jpg
সৰু-পকমৌ Hound's Berry Solanum nigrum Solanum nigrum.jpeg
Arrowleaf Sida Sida rhombifolia Arrowleaf.jpg
ভৃংৰাজ False Daisy Eclipta alba Starr 030807-0168 Eclipta prostrata.jpg
Stink lily Amorphophallus paeoniifolius Amorphophallus paeonifolius3.jpg
মেথী শাক Fenugreek greens Trigonella foenum-graecum Illustration Trigonella foenum-graecum0 clean.jpg
পিয়াঁজ পাত Tree onion Allium cepa Proliferum Group Allium cepa2.jpg
নহৰু পাত Garlic greens Allium sativum Garlic in container.jpg
পিৰালী পালে‍ং Ceylon spinach Talinum fruticosum Talinum crassifolium 2.jpg

পাচলি[সম্পাদনা কৰক]

অসমীয়া নাম ইংৰাজী নাম বৈজ্ঞানিক নাম ছবি
বন্ধাকবি Cabbage Brassica oleracea Capitata Group CabbageBG.JPG
ফুলকবি Cauliflower Brassica oleracea Botrytis Group Cauliflower.JPG
ওলকবি Knolkhol or Kohlrabi Brassica oleracea Gongylodes Group KohlrabiinMarket.jpg
আলু Potato Solanum tuberosum Yleisperuna 2008.jpg
কাঠ আলু Yam YamsatBrixtonMarket.jpg
মিঠা আলু,
Sweet potato Ipomoea batatas Sweetpotato.jpg
বীট Beet Beta vulgaris Beets produce-1.jpg
কচু Taro Colocasia esculenta Taro corms 2.jpg
কলডিল
Banana flower M. acuminata x balbisiana.JPG
কাচকল/পূৰাকল
Curry banana Musa splendida Musa-sp3.1.jpg
পচলা Banana shoot Posola.jpg
কঁঠাল Jackfruit
Artocarpus heterophyllus Young Jackfruit.JPG
পটল Pointed gourd Trichosanthes dioica
ভোল Sponge gourd or Luffa Luffa aegyptiaca Luffa aegyptica.jpg
জিকা Ridge gourd or Ridged Luffa Luffa acutangula Luffa acutangula1.jpg
ধুন্দুলী Snake gourd Trichosanthes cucumerina Trichosanthes Cucumerina aka Snake Gourd.jpeg
জাতিলাউ Bottle gourd Lagenaria siceraria Courge encore verte.jpg
কোমোৰা White gourd Benincasa hispida W tougan4091.jpg
ৰঙালাউ Pumpkin Cucurbita moschata Pumpkin with stalk.jpg
কেৰেলা Bitter gourd Momordica charantia Bittermelloncloseup.jpg
ভাত কেৰেলা Teasle Gourd Momordica dioica Bhat Kerela
কুন্দুলী Ivy gourd Coccinia grandis কুন্দুলী পাচলি.jpg
চিৰাল Mouse melon Melothria scabra Melothria scabra fruit.jpg
ভেন্দী Okra, Lady's fingers Abelmoschus esculentus Bucket of raw okra pods.jpg
তিয়ঁহ Cucumber Cucumis sativus ARS cucumber.jpg
মূলা Radish Raphanus sativus Daikon.Japan.jpg
গাজৰ Carrot Daucus carota Carrots with stems.jpg
বিলাহী Tomato Solanum lycopersicum Tomato scanned.jpg
কণবিলাহী Currant Tomato Solanum pimpinellifolium Lycopersicon pimpinellifolium1.jpg
চালগোম Turnip Brassica rapa rapa Turnip.JPG
বেঙেণা Eggplant Solanum melongena Aubergines.jpg
ভেকুঁৰী Solanum indicum CheruChunda.jpg
অমিতা Papaya Carica papaya Carica papaya - papaya - var-tropical dwarf papaya - desc-fruit.jpg
স্কোৱাচ্ছ Chayote Sechium edule Sechium edule dsc07767.jpg
চজিনা Drumstick Moringa oleifera
ঔটেঙা Elephant apple Dillenia indica Flower bud I IMG 8409.jpg
থেকেৰা Mangosteen Garcinia mangostana Mangosteen.jpeg
বেঁতগাজ Rattan shoot Calamus sp.
বাঁহগাজ Bamboo shoot Bamboo sprouts in basket.jpg
কাঁঠফুলা Mushroom Agaricus bisporus ChampignonMushroom.jpg
জলকীয়া Chili pepper Capsicum frutescens Thai peppers.jpg
ভোট জলকীয়া Ghost pepper or Bhoot Jolokia Capsicum chinense 'Naga Jolokia' Dorset Naga Peppers.jpg
কেপচিকাম Bell pepper Capsicum annuum Red capsicum and cross section.jpg
পিয়াঁজ Onion Allium cepa Onions.jpg

ডাইল আৰু মাহ[সম্পাদনা কৰক]

অসমীয়া নাম ইংৰাজী নাম বৈজ্ঞানিক নাম ছবি
মচুৰমাহ Lentil Lens culinaris Masoor dal.JPG
মটৰমাহ Pea Pisum sativum NCI peas in pod.jpg
ধোৱামাহ White lentil Vigna mungo White lentil.jpg
মাটিমাহ Urad bean Vigna mungo Black gram.jpg
মগুমাহ Mung bean Vigna radiata Sa green gram.jpg
ৰহৰডাইল Pigeon pea Cajanus cajan Pigeon peas2.jpg
বুটমাহ Chickpea Cicer arietinum Chickpea.jpg
মটৰমাহৰ ডাইল Split pea Pisum sativum Split pea.jpg
ফ্ৰেন্সবিন Green bean A green bean.jpg
Runner bean Phaseolus coccineus Illustration Phaseolus coccineus0.jpg
ডাংবডি Yardlong bean Vigna unguiculata sesquipedalis Snake Bean BNC.jpg
ৰাজমাহ Common bean Phaseolus vulgaris Kidney beans.jpg
লেচেৰামাহ Black-eyed pea Vigna unguiculata unguiculata Lobia.jpg
উৰহী Indian Bean Lablab purpureus Lablabpod.jpg

মচলা[সম্পাদনা কৰক]

অসমীয়া নাম ইংৰাজী নাম বৈজ্ঞানিক নাম ছবি
আদা Ginger Zingiber officinale Ingwer 2 fcm.jpg
নহৰু Garlic Allium sativum Garlic.jpg
পিয়াঁজ Onion Allium cepa Onions.jpg
জিৰা Cumin Cuminum cyminum Sa cumin.jpg
কালজিৰা,
Black cumin Nigella sativa Nigella Sativa Seed.jpg
জালুক Black pepper Piper nigrum Piper nigrum Dried fruits with and without pericarp - Penja Cameroun.jpg
জলকীয়া Chili pepper Chilesdearbol.jpg
হালধি Turmeric Curcuma longa Turmeric-powder.jpg
ধনীয়া Coriander seed Coriandrum sativum Sa-cilantro seeds.jpg
দালচেনি Cinnamon Cinnamomum verum Canelle Cinnamomum burmannii Luc Viatour.jpg
ইলাচী Cardamom Elettaria cardamomum Cardamone.jpg
লং Clove Syzygium aromaticum ClovesDried.jpg
মেথীগুটি Fenugreek seed Trigonella foenum-graecum Fenugreek-methi-seeds.jpg
বগা সৰিয়হ White mustard seed Sinapis alba Mustard.png
চফগুটি Fennel Foeniculum vulgare Saunf or Fennel seeds used as an after-mint in India.jpg
তেজপাত Malabar leaf Cinnamomum tamala Indian bay leaf - tejpatta - indisches Lorbeerblatt.jpg

বাহ্যিক সংযোগ[সম্পাদনা কৰক]