এছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search
Asia (orthographic projection).svg

This is a list of sovereign states and dependent territories in Asia. It includes both fully recognized states, states with limited recognition, and dependent territories of both Asian and non-Asian states.

The divisions between Asia and Europe occur at the Ural Mountains, Ural River and Caspian Sea in the east, the Caucasus Mountains and the Black Sea with its outlets, Bosporus and Dardanelles in the south. Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Russia and Turkey are considered part of both Europe and Asia. Armenia and Cyprus are entirely in Western Asia, but are sociopolitically European countries. The division between Asia and Africa is usually considered to be the Suez Canal, placing the Sinai peninsula in Asia, and therefore Egypt may be included as an Asian state.

The division between Asia and Australasia (Oceania) is disputed, and placed somewhere between Java and New Guinea. Indonesia spans both areas, but is considered to be Asian. East Timor is sometimes considered to be part of Australasia, but due to its being surrounded by Indonesia and its once being part of Indonesia, it is considered Asian. Papua New Guinea is occasionally considered Asian by virtue of neighbouring Indonesia, but this is rare, and it is generally accepted to be part of Australasia. The division between Asia and North America is considered to be the Bering strait. Some of the Aleutian Islands may be considered as Asian.

সাৰ্বভৌমত্ব ৰাষ্ট্ৰ[সম্পাদনা কৰক]

A sovereign state is a political association with effective sovereignty over a population for whom it makes decisions in the national interest.[1] According to the Montevideo convention, a state must have a permanent population, a defined territory, a government, and the capacity to enter into relations with other states.[2]

স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ৰাষ্ট্ৰ[সম্পাদনা কৰক]

নিম্নোলিখিত ৪৮ খন ৰাষ্ট্ৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য.[3]

পতাকা মানচিত্ৰ ইংৰাজী নাম
[4][5][6]
স্থানীয় নাম[4][7] Capital
[6][8][9]
জনসংখ্যা[a][b]
[10]
মাটিকালি[a][b]
[11]
Flag of Afghanistan
LocationAfghanistan.svg আফগানিস্তান

Islamic Republic of Afghanistan
দাৰি (ফাৰ্ছী): جمهوری اسلامی افغانستان — افغانستان (Afghānestān — Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Afghānestān)

পাষ্ট’: د افغانستان اسلامي جمهوریت — افغانستانت(Afghān̄istān — Afghānistān Islāmī Jumhūrīyat)
কাবুল

Dari: کابل (Kābul)

পাষ্ট’: کابل(Kābul)
29,835,392 6,52,230 বৰ্গ কি.মি. (2 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Armenia
LocationArmenia.svg আৰ্মেনিয়া

Republic of Armenia
আৰ্মেনিয়ান: Հայաստան — Հայաստանի Հանրապետությու (Hayastan — Hayastani Hanrapetut'yun) য়েৰেৱান

আৰ্মেনিয়ান: Երևան (Yerevan)
2,967,975 29,743 বৰ্গ কি.মি. (11 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Azerbaijan
LocationAzerbaijan.svg Azerbaijan[a][b]

Republic of Azerbaijan
Azerbaijani: Azǝrbaycan — Azǝrbaycan Respublikası বাকু

Azerbaijani: Bakı
9,165,000 86,600 বৰ্গ কি.মি. (33 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Bahrain
Map of Bahrain.svg Bahrain

Kingdom of Bahrain
আৰবী: مملكة البحرين — البحرين(Al Baḩrayn — Mamlakat al Baḩrayn) মানামা

আৰবী: المنامة(Al Manāmah)
1,214,705 760 বৰ্গ কি.মি. (293 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Bangladesh
LocationBangladesh.svg বাংলাদেশ

People's Republic of Bangladesh
বঙালী: বাংলােদ — গণপ্ৰজাতন্ত্ৰী বাংলাদেশ (Bāṁlādesh — Gaṇaprajātantrī Bāṁlādesh) ঢাকা

বঙালী: ঢাকা (Ḍhākā)
158,570,535 1,43,998 বৰ্গ কি.মি. (55 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Bhutan
LocationBhutan.svg ভূটান

Kingdom of Bhutan
জংখা: འྲག་ཡ ఉ ལ — འྲག་གྷལ་ཁ (Druk Yul — Druk Gyalkhapb) থিম্ফু

জংখা: ཐིམ་ཕུ (Thimphu)
708,427 38,394 বৰ্গ কি.মি. (14 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Brunei
LocationBrunei.png Brunei

Brunei Darussalam
ইংৰাজী: Brunei Darussalam

মালয়: Brunei — Negara Brunei Darussalam
Bandar Seri Begawan

ইংৰাজী: Bandar Seri Begawan

মালয়: Bandar Seri Begawan
401,890 5,765 বৰ্গ কি.মি. (2 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Cambodia
LocationCambodia.svg কম্ব'ডিয়া

Kingdom of Cambodia
খেমাৰ: កម្ពុជា-ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា-គង់ សុធា (Kâmpŭchéa — Preăhréachéanachâkr Kâmpŭchéa) Phnom Penh

খেমাৰ: ភ្នំពេញ (Phnum Pénh)
14,701,717 1,81,035 বৰ্গ কি.মি. (69 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of China
LocationPRChina.svg চীন[b]

People's Republic of China
চীনা: 中国 — 中华人民共和国 (Zhongguo — Zhonghua Renmin Gongheguo) বেইজিং

চীনা: 北京 (Beijing)
1,336,718,015 95,96,961 বৰ্গ কি.মি. (37 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Cyprus
LocationCyprus.svg চাইপৰাচ[b]

Republic of Cyprus
Greek: Κύπρος — Κυπριακή Δημοκρατία (Kýpros — Kypriakí Dimokratí)

তুৰস্কীয়া: Kıbrıs — Kıbrıs Cumhuriyeti
নিক'ছিয়া

Greek: Λευκωσία (Lefkosia)

তুৰস্কীয়া: Lefkoşa
1,120,489 9,251 বৰ্গ কি.মি. (3 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Georgia
LocationGeorgia.svg জৰ্জিয়া[a][b] জৰ্জিয়ান: საქართველო (Sak'art'velo) Tbilisi / T'bilisi

জৰ্জিয়ান: თბილისი (T'bilisi)
4,585,874 69,700 বৰ্গ কি.মি. (26 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of India
LocationIndia.svg ভাৰত

Republic of India
ইংৰাজী: India — Republic of India

হিন্দী: भार — भारत गणरा᭔य (Bhārat — Bhāratīya Gaṇarājya)
নতুন দিল্লী

ইংৰাজী: New Delhi

হিন্দী: नई दिल्ली (Naī Dillī)
1,189,172,906 32,87,263 বৰ্গ কি.মি. (12 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Indonesia
LocationIndonesia.svg ইন্দোনেছিয়া[a]

Republic of Indonesia
ইন্দোনেছিয়ান: Indonesia — Republik Indonesia জাকাৰ্টা

ইন্দোনেছিয়ান: Jakarta
245,613,043 19,04,569 বৰ্গ কি.মি. (7 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Iran
LocationIran.svg ইৰাণ

Islamic Republic of Iran
جمهوری اسلامی ایران (Īrān — Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān) তেহৰাণ

ফাৰ্চী: تهران(Tehrān)
77,891,220 16,48,195 বৰ্গ কি.মি. (6 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Iraq
LocationIraq.svg ইৰাক

Republic of Iraq
আৰবী: العراق — جمهورية العراق(Al ‘Irāq — Jumhūrīyat al ‘Irāq) বাগদাদ

আৰবী: بغداد(Baghdād)
30,399,572 4,38,317 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Israel
LocationIsrael.svg ইজৰাইল

State of Israel
আৰবী: إسرائيل — دَوْلَة إِسْرَائِيل(Isrā'īl — Dawlat Isrā'īl)

হিব্ৰু: יִשְרָאֵל — מְדִינַת יִשְׂרָאֵל (Yisra'el — Medinat Yisra'el)
জেৰুজালেম (Claimed)[c]

হিব্ৰু: ירושלים(Yerushalayim)
7,473,052 20,770 বৰ্গ কি.মি. (8 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Japan
LocationJapan.png জাপান জাপানিজ: 日本 — 日本国 (Nihon / Nippon — Nihon-koku / Nippon-koku) টকিঅ'

জাপানিজ: 東京都 (Tokyo)
126,475,664 3,77,915 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Jordan
LocationJordan.svg জৰ্ডান

Hashemite Kingdom of Jordan
আৰবী: اﻷرُدن — المملكة الأردنية الهاشميه(Al Urdun — Al Mamlakah al Urdunīyah al Hāshimīyah) আম্মান

আৰবী: عمان(Ammān)
6,508,271 89,342 বৰ্গ কি.মি. (34 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Kazakhstan
LocationKazakhstan.png Kazakhstan[a]

Republic of Kazakhstan
কাজাখ: Қазақстан — Қазақстан Республикасы (Qazaqstan — Qazaqstan Respūblīkasy)

ৰুছ: Казахстан — Республика Казахстан (Kazahstan — Respublika Kazahstan)
Astana

কাজাখ: Астана

ৰুছ: Астана (Astana)
15,522,373 27,24,900 বৰ্গ কি.মি. (10 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of North Korea
Locator map of North Korea.svg উত্তৰ কোৰিয়া

Democratic People's Republic of Korea
কোৰিয়ান: 조선 — 조선 민주주의 인민 공화국 (Chosŏn — Chosŏn-minjujuŭi-inmin-konghwaguk) Pyongyang

কোৰিয়ান: 평양 (Phyŏngyang)
24,457,492 1,20,538 বৰ্গ কি.মি. (46 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of South Korea
Locator map of South Korea.svg দক্ষিণ কোৰিয়া

Republic of Korea
কোৰিয়ান: 한국 — 대한 민국 (Han’guk — Taehan Min’guk) ছিউল

কোৰিয়ান: 서울 (Seoul)
48,754,657 99,720 বৰ্গ কি.মি. (38 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Kuwait
LocationKuwait.png কুৱেইট

State of Kuwait
আৰবী: دولة الكويت — اﻟﻜﻮﻳ(Al Kuwayt — Dawlat al Kuwayt) কুৱেইট চিটি

আৰবী: الكويت(Al Kuwayt)
2,595,628 17,818 বৰ্গ কি.মি. (6 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Kyrgyzstan
LocationKyrgyzstan.svg Kyrgyzstan

Kyrgyz Republic
Kyrgyz: Кыргызстан — Кыргыз Республикасы (Kyrgyzstan — Kyrgyz Respublikasy)

ৰুছ: Кыргызстан — Кыргызская Республика (Kyrgyzstan — Kyrgyzskaja Respublika)
Bishkek

Kyrgyz: Бишкек (Bishkek)

ৰুছ: Бишкек (Biškek)
5,587,443 1,99,951 বৰ্গ কি.মি. (77 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Laos
LocationLaos.svg লাউচ

Lao People's Democratic Republic
লাও: ສາທາລະນະລດປະຊາທ ັ ປະໄຕປະຊາຊ ິ ນລາວ (Sathalanalat Paxathipatai Paxaxôn Lao) ভিয়েনটাইন

লাও: ວຽງຈັນ (Viangchan)
6,477,211 2,36,800 বৰ্গ কি.মি. (91 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Lebanon
LocationLebanon.svg লেবানন

Lebanese Republic
আৰবী: لبنان — الجمهورية اللبنانية(Lubnān — Al Jumhūrīyah al Lubnānīyah) বেইৰুট

আৰবী: بيروت(Bayrūt)
4,143,101 10,400 বৰ্গ কি.মি. (4 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Malaysia
LocationMalaysia.png মালয়েছিয়া মালয়: Malaysia কুৱালা লামপুৰ[d]

মালয়: Kuala Lumpur
28,728,607 3,29,847 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of the Maldives
LocationMaldives.png মালদ্বীপ

Republic of Maldives
Dhivehi: ދިވެހިރާއްޖެ — ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ (Dhivehi Raajje — Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa) মালে / Male'

Dhivehi: މާލެ (Maale)
394,999 298 বৰ্গ কি.মি. (115 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Mongolia
LocationMongolia.png Mongolia মঙ্গোলিয়: Монго — Монгол улс (Mongol — Mongol uls) Ulaanbaatar

মঙ্গোলিয়: Улаанбаатар (Ulaanbaatar)
3,133,318 15,64,116 বৰ্গ কি.মি. (6 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Myanmar
LocationMyanmar.svg ম্যানমাৰ / Burma

Republic of The Union of Myanmar
মান: မြန်မာပြည် — ပြည်ထောင်စု သမ္မတ မြန်မာနိုင်ငံတော်‌ (Myanma — Pyidaungzu Myanma Naingngandaw) Nya Pyi Taw

মান: နေပြည်တော် (Nay Pyi Taw)
53,999,804 6,76,578 বৰ্গ কি.মি. (2 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Nepal
LocationNepal.svg নেপাল

Federal Democratic Republic of Nepal
নেপালী: नपाल — सघीय लोकताि᭠ᮢक गणत᭠ᮢ न ं पाल (Nepāl — Saṁghīya Loktāntrik Ganạ tantra Nepāl) কাঠমাণ্ডু

নেপালী: काठमाडौं (Kāṭhmāḍauṁ)
29,391,883 1,47,181 বৰ্গ কি.মি. (56 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Oman
LocationOman.png Oman

Sultanate of Oman
আৰবী: عُمان — سلطنة عُمان(‘Umān — Salţanat ‘Umān) Muscat

আৰবী: مسقط(Masqaţ)
3,027,959 3,09,500 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Pakistan
LocationPakistan.svg পাকিস্তান

Islamic Republic of Pakistan
ইংৰাজী: Pakistan — Islamic Republic of Pakistan

উৰ্দু: پَاکِسْتَان — اسلامی جمہوریہ پاکستان (Pākistān — Jamhūryat Islāmī Pākistān)
ইছলামাবাদ

ইংৰাজী: Islamabad

উৰ্দু: اسلام آباد (Islāmābād)
187,342,721 7,96,095 বৰ্গ কি.মি. (3 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of the Philippines
LocationPhilippines.png Philippines

Republic of the Philippines
ইংৰাজী: Philippines — Republic of the Philippines

টাগালগ: Pilipinas — Republika ng Pilipinas
Manila

ইংৰাজী: Manila

টাগালগ: Maynila
101,833,938 3,00,000 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Qatar
LocationQatar.png Qatar

State of Qatar
আৰবী: قطر — دولة قطر(Qaţar — Dawlat Qaţar) Doha

আৰবী: الدوحة(Ad Dawḩah)
848,016 11,586 বৰ্গ কি.মি. (4 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Russia
LocationRussia.svg ৰাছিয়া[a]

Russian Federation
ৰুছ: Росси́я — Российская Федерация (Rossija — Rossijskaja Federacija) মস্ক'

ৰুছ: Москва (Moskva)
138,739,892 1,70,98,242 বৰ্গ কি.মি. (66 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Saudi Arabia
LocationSaudiArabia.svg Saudi Arabia

Kingdom of Saudi Arabia
আৰবী: السعودية — المملكة العربية السعودية(As Su‘ūdīya — Al Mamlakah al ‘Arabīyah as Su‘ūdīyah) Riyadh

আৰবী: الرياض(Ar Riyāḑ)
26,131,703 21,49,690 বৰ্গ কি.মি. (8 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Singapore
LocationSingapore.png ছিংগাপুৰ

Republic of Singapore
চীনা: 新加坡 — 新加坡共和国 Xinjiapo — Xinjiapo Gongheguo

ইংৰাজী: Singapore — Republic of Singapore

মালয়: Singapura — Republik Singapura

তামিল: சிங்கப்பூர் — சிங்கப்பூர் குடியரசு (Chiṅkappūr — Chiṅkappūr Kuṭiyarachu)
ছিংগাপুৰ

চীনা: 新加坡 Xinjiapo

ইংৰাজী: Singapore

মালয়: Singapura

তামিল: சிங்கப்பூர் (Chiṅkappūr)
4,740,737 697 বৰ্গ কি.মি. (269 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Sri Lanka
LocationSriLanka.png শ্ৰীলংকা

Democratic Socialist Republic of Sri Lanka
সিংহল: ශ්රී ලංකා — ශ්රී ලංකා ප්රජාතාන්ත්රික සමාජවාදී ජනරජය (Shrī Laṁkā — Shrī Laṁkā Prajātāntrika Samājavādī Janarajaya)

তামিল: இலᾱைக — இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு (Ilaṅkai — Ilaṅkai Jaṉanāyaka Choṣhalichak Kuṭiyarachu)
কলম্বো

সিংহল: කොළඹ (Kŏḷamba)

তামিল: கொழும்ப (Kŏl̮umpu)
21,283,913 65,610 বৰ্গ কি.মি. (25 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Syria
LocationSyria.svg Syria

Syrian Arab Republic
আৰবী: ﺔُﺳ ِﻮرَا / ﺳ ِﻮر — جمهورية سوريا العربية(Sūrīyah / Sūriyā — Al Jumhūrīyah al ‘Arabīyah as Sūrīyah) Damascus

আৰবী: دمشق(Dimashq)
22,517,750 1,85,180 বৰ্গ কি.মি. (71 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Tajikistan
LocationTajikistan.svg Tajikistan

Republic of Tajikistan
তাজিক: Тоҷикистон — Ҷумҳурии Тоҷикистон (Tojikiston — Jumhurii Tojikiston) Dushanbe

তাজিক: Душанбе (Dushanbe)
7,627,200 1,43,100 বৰ্গ কি.মি. (55 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Thailand
LocationThailand.svg থাইলেণ্ড

Kingdom of Thailand
থাই: ประเทศไทย — ราชอาณาจักรไทย (Prathet Thai — Ratcha Anachak Thai) বেংকক

থাই: กรุงเทพฯ (Krung Thep)
66,720,153 5,13,120 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Timor-Leste
LocationEastTimor.svg Timor-Leste[a]

Democratic Republic of Timor-Leste
East Timor

Democratic Republic of East Timor
পৰ্তুগীজ: Timor-Leste — República Democrática de Timor-Leste

Tetum: Timor Lorosa'e — Repúblika Demokrátika Timor Lorosa'e
Dili

পৰ্তুগীজ: Dili
Tetum: Dili
1,177,834 14,874 বৰ্গ কি.মি. (5 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Turkey
LocationTurkey.svg তুৰ্কী[a]

Republic of Turkey
তুৰস্কীয়া: Türkiye — Türkiye Cumhuriyeti Ankara

তুৰস্কীয়া: Ankara
78,785,548 7,83,562 বৰ্গ কি.মি. (3 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Turkmenistan
LocationTurkmenistan.svg Turkmenistan তুৰ্কমেন: Türkmenistan Ashgabat

তুৰ্কমেন: Aşgabat
4,997,503 4,88,100 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of the United Arab Emirates
LocationUnitedArabEmirates.png United Arab Emirates আৰবী: اﻹﻣﺎرا — دولة الإمارات العربية المتحدة(Al Imārāt — Al Imārāt al ‘Arabīyah al Muttaḩidah) আবু ঢাবি

আৰবী: أبوظبي(Abu Dhabi)
5,148,664 83,600 বৰ্গ কি.মি. (32 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Uzbekistan
LocationUzbekistan.png Uzbekistan

Republic of Uzbekistan
উজবেক: O‘zbekiston — O‘zbekiston Respublikasi Tashkent

উজবেক: Toshkent
28,128,600 4,47,400 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Vietnam
Location0fVietnam.svg ভিয়েটনাম / Viet Nam

Socialist Republic of Vietnam
ভিয়েটনামিজ: Việt Nam — Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam হানৈ

ভিয়েটনামিজ: Hà Nội
90,549,390 3,31,210 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Yemen
LocationYemen.png য়েমান

Republic of Yemen
আৰবী: اليمن — الجمهورية اليمنية(Al Yaman — Al Jumhūrīyah al Yamanīyah) Sana'a

আৰবী: صنعاء(Şan‘ā’)
24,133,492 5,27,968 বৰ্গ কি.মি. (2 বৰ্গ মিটাৰ)

সীমিত স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ৰাজ্যসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

পতাকা মানচিত্ৰ ইংৰাজী নাম মৰ্য্যাদা স্থানীয় নাম ৰাজধানী জনসংখ্যা মাটিকালি
Flag of Abkhazia
Location of Abkhazia in Europe2.png Abkhazia

Republic of Abkhazia[12]
Claimed as an autonomous republic of Georgia.[13] Recognised by five UN states.[14] অবখাজ: Аҧсуа (Apswa)[12] Sukhumi / Sukhum[12]

অবখাজ: Аҟәа (Akwa)[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন]
250,000[15] 8,660 বৰ্গ কি.মি. (3 বৰ্গ মিটাৰ)[13]
Flag of Nagorno-Karabakh
Location Artsakh en.png Nagorno-Karabakh

Nagorno-Karabakh Republic[16]
Claimed as part of Azerbaijan.[17] Recognised only by 3 non-UN states.[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন] আৰ্মেনিয়ান: Լեռնային Ղարաբաղ — Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন] (Lernayin Gharabaghi — Lernayin Gharabaghi Hanrapetut’yun)[16] Stepanakert[16]

আৰ্মেনিয়ান: Ստեփանակերտ (Khankendi)[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন]
141,400[18] 7,000 বৰ্গ কি.মি. (2 বৰ্গ মিটাৰ)[19]
Flag of Northern Cyprus
TRNC location.svg Northern Cyprus

Turkish Republic of Northern Cyprus[20]
Claimed as part of the Republic of Cyprus. Recognised only by Turkey.[20] তুৰস্কীয়া: Kuzey Kıbrıs — Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন] Nicosia

তুৰস্কীয়া: Lefkoşa[21]
285,356[22] 3,355 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)[11]
Flag of Palestine
LocationPalestine.svg Palestine

State of Palestine
The unilaterally-declared State of Palestine has received diplomatic recognition from 124 states.[23] আৰবী: فلسطين — دولة فلسـطين(Filastīn — As-Sulta Al-Wataniyya Al-Filastīniyya) Jerusalem (claimed)[24]
Ramallah / Gaza (de facto)[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন]
4,225,710[10] 6,220[11]
Flag of South Ossetia
Location of South Ossetia in Europe2.png South Ossetia

Republic of South Ossetia
Claimed as part of Georgia.[25] Recognised by four UN states. ওছেটিক: Хуссар Ирыстон — Республикæ Хуссар Ирыстон}} (Khussar Iryston — Respublikæ Khussar Iryston)

ৰুছ: Южная Осетия — Республика Южная Осетия (Yuzhnaya Osetiya — Respublika Yuzhnaya Osetiya)
Tskhinvali[25]

ওছেটিক: Цхинвал or Чъреба}} (Chreba)[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন]
70,000[25] 3,900 বৰ্গ কি.মি. (1 বৰ্গ মিটাৰ)[26]
Flag of Taiwan
LocationTaiwan.svg Taiwan

Republic of China[6][27]
Claimed as a province of the People's Republic of China, the government of Taiwan has not renounced claims over the mainland and is recognised as the government of China by এক্সপ্ৰেছন ত্ৰুটী: অপৰিচিত বিৰামচিহ্ন কেৰেক্টাৰ "২" states including the Holy See. Traditional Chinese: 臺灣/台灣 — 中華民國 (Táiwān — Zhōnghuá Mínguó)[উদ্ধৃতিৰ প্ৰয়োজন] Taipei[6][8] 23,071,779[10] 35,980 বৰ্গ কি.মি. (13 বৰ্গ মিটাৰ)[11]

আন ৰাষ্ট্ৰৰ অধীনৰ অঞ্চল আৰু বিশেষ প্ৰশাসনীয় অঞ্চলসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

পতাকা মানচিত্ৰ ইংৰাজী নাম মৰ্য্যাদা[28] স্থানীয় নাম ৰাজধানী জনসংখ্যা মাটিকালি[11]
Flag of the United Kingdom, as used in Akrotiri and Dhekelia
Cyprus SBAsInRed.png আক্ৰোতিৰী আৰু ঢেকেলিয়া

The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia
British overseas territory ইংৰাজী: Akrotiri and Dhekelia — Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia এপিছকপি কেনটনমেণ্ট

ইংৰাজী: Episkopi Cantonment[8]
15,700[10][e] 254 বৰ্গ কি.মি. (98 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of the United Kingdom, as used in the British Indian Ocean Territory
Location of the British Indian Ocean Territory.png ভাৰতীয় মহাসাগৰৰ ব্ৰিটিছ অঞ্চল[4][6] British overseas territory ইংৰাজী: British Indian Ocean Territory 4,000[29][f] 54,400 বৰ্গ কি.মি. (21 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Christmas Island
Christmasisland.png খ্ৰীষ্টমাছ দ্বীপ

Territory of Christmas Island[4]
Territory of Australia ইংৰাজী: Christmas Island — Territory of Christmas Island ফ্লায়িং ফিছ ক'ভ /[6] দা চেটেলমেণ্ট[8] 1,402[10] 135 বৰ্গ কি.মি. (52 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of the Cocos (Keeling) Islands
Keelingislands.png ক’ক’চ (কীলিং) দ্বীপ

Territory of the Cocos (Keeling) Islands[4]
Territory of Australia ইংৰাজী: Cocos (Keeling) Islands — Territory of the Cocos (Keeling) Islands ৱেষ্ট আইলেণ্ড[8] / বাণ্টম[6] 596[10] 14 বৰ্গ কি.মি. (5 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Hong Kong
LocationHongKong.png হংকং

Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China[6]
Special Administrative Region of the People's Republic of China চীনা: 香港 — 中華人民共和國香港特別行政區

ইংৰাজী: Hong Kong — Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China
হংকং[6] 7,122,508[10] 1,104 বৰ্গ কি.মি. (426 বৰ্গ মিটাৰ)
Flag of Macau
LocationMacau.png মাকাও

Macau Special Administrative Region of the People's Republic of China/Macao Special Administrative Region of the People's Republic of China[6]
Special Administrative Region of the People's Republic of China চীনা: 澳門 — 中華人民共和國澳門特別行政區

পৰ্তুগীজ: Macau — Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
মাকাও[6] 573,003[10] 28.2 বৰ্গ কি.মি. (10.9 বৰ্গ মিটাৰ)

তথ্য সংযোগ[সম্পাদনা কৰক]

  1. Ashley, Richard K (1 June 1988). "Untying the Sovereign State: A Double Reading of the Anarchy Problematique". Millennium - Journal of International Studies (Sage Journals Online) খণ্ড 17 (2): 227–262. doi:10.1177/03058298880170020901. http://mil.sagepub.com/content/17/2/227.short। আহৰণ কৰা হৈছে: 10 August 2011. 
  2. "Montevideo Convention on the Rights and Duties of States". Council on Foreign Relations. 26 December 1933. http://www.cfr.org/sovereignty/montevideo-convention-rights-duties-states/p15897। আহৰণ কৰা হৈছে: 10 August 2011. 
  3. "United Nations Member States". United Nations. http://www.un.org/en/members/। আহৰণ কৰা হৈছে: 10 August 2011. 
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 "Field Listing :: Names". CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2142.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 28 July 2011. 
  5. "UNGEGN List of Country Names". United Nations Group of Experts on Geographical Names. 2007. http://unstats.un.org/unsd/geoinfo/UNGEGN/docs/9th-uncsgn-docs/UNGEGN%20WG%20Country%20Names%20Document%20-%20August%202009.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 28 July 2011. 
  6. 6.00 6.01 6.02 6.03 6.04 6.05 6.06 6.07 6.08 6.09 6.10 "List of countries, territories and currencies". Europa. 9 August 2011. http://publications.europa.eu/code/en/en-5000500.htm#fn-tw1। আহৰণ কৰা হৈছে: 10 August 2011. 
  7. উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: অবৈধ <ref> টেগ; UN Names নামৰ refৰ বাবে কোনো পাঠ্য প্ৰদান কৰা হোৱা নাই
  8. 8.0 8.1 8.2 8.3 8.4 "Field Listing :: Capital". CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2057.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  9. "UNGEGN World Geographical Names". United Nations Group of Experts on Geographical Names. 29 July 2011. http://unstats.un.org/unsd/geoinfo/geonames/। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  10. 10.0 10.1 10.2 10.3 10.4 10.5 10.6 10.7 "Country Comparison :: Population". CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2119rank.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 7 August 2011. 
  11. 11.0 11.1 11.2 11.3 11.4 "Field Listing :: Area". CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2147.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 7 August 2011. 
  12. 12.0 12.1 12.2 "About Abkhazia". Abkhazia Ministry of Foreign Affairs. http://www.mfaabkhazia.net/en/abkhazia। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  13. 13.0 13.1 "Abkhazia (autonomous republic, Georgia)". Encyclopaedia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1358/Abkhazia। আহৰণ কৰা হৈছে: 2011-03-03. 
  14. "Abkhazia presents proof of independence recognition by Vanuatu". RT. 7 June 2011. http://rt.com/politics/vanuatu-recognizes-abkhazia-independence/। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  15. "Regions and territories: Abkhazia". BBC News. 8 February 2011. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3261059.stm। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  16. 16.0 16.1 16.2 "Country Overview". Office of the Nagorno Karabakh Republic in the United States. http://www.nkrusa.org/country_profile/overview.shtml। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  17. "Regions and territories: Nagorno-Karabakh". BBC News. 20 January 2011. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/3658938.stm। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  18. "Official website of the President of the Nagorno Karabagh Republic". President.nkr.am. http://www.president.nkr.am/en/nkr/statePower/। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  19. "Nagorno-Karabakh (region, Azerbaijan)". Encyclopaedia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/401669/Nagorno-Karabakh। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  20. 20.0 20.1 "A Mediterranean Quagmire". The Economist. 22 April 2010. http://www.economist.com/node/15954444। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  21. "Cyprus country profile". BBC News. 27 May 2011. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/1016541.stm। আহৰণ কৰা হৈছে: 3 August 2011. 
  22. "DPÖ: "2009 sonu itibarıyla nüfus 285 bin 356"". Kibris Postasi. 8 October 2010. http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/40123/PageName/KIBRIS_HABERLERI। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  23. "Road For Palestinian Statehood: Recognition and Admission". Palestine Liberation Organisation Negotiations Affairs Department. http://www.nad-plo.org/etemplate.php?id=5। আহৰণ কৰা হৈছে: 28 July 2011. 
  24. "Israel and Palestinian territories country profile". BBC News. 9 March 2011. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/803257.stm। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  25. 25.0 25.1 25.2 "Regions and territories: South Ossetia". BBC News. 8 February 2011. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/3797729.stm। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  26. Kafkas Vakfi. "South Ossetia". Hartford Web Publishing. http://www.hartford-hwp.com/archives/63/129.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  27. "Government Information Office, Republic of China (Tawian)". Government Information Office, Republic of China (Tawian). http://www.gio.gov.tw/। আহৰণ কৰা হৈছে: 10 August 2011. 
  28. "Field Listing :: Dependency Status". CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2006.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 8 August 2011. 
  29. "British Indian Ocean Territory". CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/io.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 14 August 2011.