সামৰিক আৰু অৰ্ধসামৰিক ক্ষেত্ৰত নিযুক্ত ব্যক্তিৰ সংখ্যা অনুসৰি দেশৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search
সক্ৰিয় সৈনিকৰ সংখ্যাৰ ওপৰত আধাৰিত মানচিত্ৰ

এয়া সামৰিক আৰু অৰ্ধসামৰিক ক্ষেত্ৰত নিযুক্ত ব্যক্তিৰ সংখ্যা অনুসৰি দেশৰ তালিকা। এই তালিকাত চৰকাৰে আভ্যন্তৰীন আৰু বাহ্যিক নীতিৰ বাবে নিযুক্ত কৰা ব্যক্তি সকল গণ্য কৰা হৈছে। ইয়াত "দেশ" শব্দই এখন সাৰ্বভৌম বা অলপ স্বীকৃতি থকা ৰাজ্য বুজাই।

তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

ইণ্টাৰ্নেচনেল ইনষ্টিটিউত ফৰ ষ্ট্ৰেটেজিক ষ্টডিছৰ দ্য মিলিটেৰি বলেন্স, ২০১৪পৰা লোৱা।

Flag Country Active military Reserve military Paramilitary Total Per 1000 capita
(total)
Per 1000 capita
(active)
আফগানিস্তান Afghanistan[1] 1,85,800 0 1,52,350 3,38,150 10.6 5.8
আলবেনিয়া Albania[2] 14,250 0 500 14,750 5.1 4.9
আলজেৰিয়া Algeria[3] 1,30,000 1,50,000 1,87,200 4,67,200 11.8 3.3
আংগলা Angola[4] 1,07,000 0 10,000 1,17,000 9.1 8.4
এণ্টিগুৱা আৰু বাৰ্বুডা Antigua and Barbuda[5] 180 70 0 250 2.9 2.1
আৰ্জেণ্টিনা Argentina[6] 73,100 0 31,240 1,04,340 2.6 1.8
আৰ্মেনিয়া Armenia[7][Note 1][Note 2] 44,800 2,10,000 4,300 2,59,100 86 14.9
অষ্ট্ৰেলিয়া Australia[8] 56,200 28,550 0 84,750 3.6 2.4
অষ্ট্ৰিয়া Austria[9] 22,800 1,71,400 0 1,94,200 22.6 2.7
আজেৰবাইজান Azerbaijan[10] 66,950 3,00,000 15,000 3,81,950 40.1 7
বাহামাছ Bahamas[11] 850 0 0 850 2.8 2.8
বাহৰেইন Bahrain[12] 8,200 0 11,260 19,460 14.5 6.1
বাংলাদেশ Bangladesh[13] 1,57,050 0 63,900 2,20,950 1.4 1
বাৰ্বাড'ছ Barbados[14] 610 430 0 1,040 3.7 2.1
বেলাৰুছ Belarus[15] 48,000 2,89,500 1,10,000 4,47,500 47.2 5.1
বেলজিয়াম Belgium[16] 30,700 6,800 0 37,500 3.6 2.9
বেলাইজ Belize[17] 1,050 700 0 1,750 5.7 3.4
বেনিন Benin[18] 6,950 0 2,500 9,450 1.1 0.8
বলিভিয়া Bolivia[19] 46,100 0 37,100 83,200 8.5 4.7
বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা Bosnia and Herzegovina[20] 10 0 0 10,500 2.3 2.3
বটচৱানা Botswana[21] 9,000 0 1,500 10,500 5.3 4.5
ব্ৰাজিল Brazil[22] 3,18,480 13,40,000 3,95,000 20,53,480 10 1.6
ব্ৰুণেই Brunei[23] 7,000 700 2,250 9,950 23.9 16.8
বুলগেৰিয়া Bulgaria[24] 31,300 3,03,000 16,000 3,50,300 48.6 4.3
বাৰ্কিনা ফাছো Burkina Faso[25] 11,200 0 250 11,450 0.7 0.7
বাৰ্মা Burma[26] 4,06,000 0 1,07,250 5,13,250 10 7.9
বুৰুণ্ডী Burundi[27] 20,000 0 31,000 51,000 5.4 2.1
কম্বোডিয়া Cambodia[28] 1,24,300 0 67,000 1,91,300 13.2 8.6
কেমেৰুন Cameroon[29] 14,100 0 9,000 23,100 1.2 0.7
কানাডা Canada[30][Note 3] 66,000 30,950 4,500 1,01,450 2.8 1.8
কেপ ভাৰ্ডে Cape Verde[31] 1,200 0 0 1,200 2.8 2.8
চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক Central African Republic[32] 7,150 0 1,000 8,150 1.8 1.6
চাদ Chad[33] 25,350 0 9,500 34,850 3.4 2.5
চিলি Chile[34] 61,400 40,000 44,700 1,46,100 8.8 3.7
চীন China[35][Note 4] 23,33,000 5,10,000 6,60,000 35,03,000 2.6 1.7
কলম্বিয়া Colombia[36] 4,66,713 61,900 1,59,000 6,87,613 14.3 9.7
কষ্টা ৰিকা Costa Rica[37] 0 0 9,800 9,800 2.1 0
ক্ৰয়েছিয়া Croatia[38] 14 3,000 17,506 3.9 3.2
আইভৰি ক’ষ্ট Côte d'Ivoire[39] 40,000 0 0 40,000 1.9 1.9
কংগো গণৰাজ্য Democratic Republic of the Congo[40] 1,34,250 0 0 1,34,250 2 2
কিউবা Cuba[41][Note 5] 49,000 39,000 11,46,500 12,34,500 107.8 4.3
চাইপ্ৰাছ Cyprus[42] 12,000 50,000 750 62,750 73.1 14
চেক গণৰাজ্য Czech Republic[43] 23,650 0 3,100 26,750 2.5 2.2
উত্তৰ কোৰিয়া North Korea[44][Note 6] 11,90,000 6,00,000 58,89,000 76,79,000 308.5 47.8
ডেনমাৰ্ক Denmark[45] 17,200 53,500 0 70,700 12.5 3
দীজিবৌটি Djibouti[46] 15,000 9,500 2,500 27,000 33.3 18.5
ডমিনিকান গণৰাজ্য Dominican Republic[47] 46,000 0 15,000 61,000 6.3 4.8
ইকুৱেডৰ Ecuador[48] 58,000 1,18,000 500 1,76,500 12.1 4
ইজিপ্ত Egypt[49] 4,38,500 4,79,000 3,97,000 13,14,500 14.9 5
এল চালভাড’ৰ El Salvador[50] 15,300 9,900 17,000 42,200 5.9 2.1
বিষুৱীয় গিনি Equatorial Guinea[51] 1,100 0 0 1,100 1.7 1.7
এৰিট্ৰিয়া Eritrea[52] 2,01,750 1,20,000 0 3,21,750 50.4 31.6
এষ্ট’নিয়া Estonia[53] 5,750 30,000 12,000 47,750 36.3 4.4
ইথিঅ'পিয়া Ethiopia[54] 1,38,000 0 0 1,38,000 1.6 1.6
ফিজি Fiji[55] 3,500 6,000 0 9,500 10.1 3.7
ফিনলেণ্ড Finland[56] 22,200 3,54,000 2,800 3,79,000 69.2 4.1
ফ্ৰান্স France[57] 222 29,650 103 3,55,250 5.3 3.3
গেবন Gabon[58] 4,700 0 2,000 6,700 4.4 3.1
গাম্বিয়া Gambia[59] 800 0 0 800 0.4 0.4
জৰ্জিয়া (দেশ) Georgia[60] 20,650 0 11,700 32,350 8.7 5.5
জাৰ্মানী Germany[61] 1,86,450 40,320 0 2,26,770 2.8 2.3
ঘানা Ghana[62] 15,500 0 0 15,500 0.6 0.6
গ্ৰীচ Greece[63] 1,43,350 2,16,650 4,000 3,64,000 33.1 13
গুৱেটমালা Guatemala[64] 17,300 63,850 25,000 1,06,150 8 1.3
গুইনিয়া Guinea[65] 9,700 0 2,600 12,300 1.2 1
গুইনিয়া-বিচ্চাও Guinea-Bissau[66] 4,000 0 2,000 6,000 3.9 2.6
গুৱানা Guyana[67] 1,100 670 1,500 3,270 4.3 1.5
হাইটি Haiti[68] 0 0 50 50 0 0
হন্দুৰাছ Honduras[69] 12,000 60,000 8,000 80,000 10.2 1.5
হাংগেৰী Hungary[70] 26,500 44,000 12,000 82,500 8.3 2.7
আইচলেণ্ড Iceland[71] 0 0 200 200 0.6 0
ভাৰত India[72][Note 7] 13,25,000 11,55,000 22,88,407 47,68,407 3.9 1.1
ইণ্ডোনেছিয়া Indonesia[73] 3,95,500 4,00,000 2,81,000 10,76,500 4.2 1.5
ইৰান Iran[74][Note 8] 5,23,000 3,50,000 40,000 9,13,000 11.4 6.5
ইৰাক Iraq[75] 2,71,500 0 5,31,000 8,02,500 24.6 8.3
Republic of Ireland Ireland[76] 9,350 4,630 0 13,980 3 2
ইজৰাইল Israel[77] 1,76,500 4,65,000 8,000 6,49,500 78.3 21.3
ইটালী Italy[78][Note 9] 1,76,000 18,300 1,83,500 3,77,800 6.2 2.9
জামাইকা Jamaica[79] 2,830 980 0 3,810 1.3 1
জাপান Japan[80] 2,47,150 56,100 12,650 3,15,900 2.5 2
জৰ্ডান Jordan[81] 1,00,500 65,000 15,000 1,80,500 27.1 15.1
কাজাখাস্তান Kazakhstan[82] 39,000 0 31,500 70,500 4.6 2.5
কেনিয়া Kenya[83] 24,120 0 5,000 29,120 0.7 0.6
কুৱেইট Kuwait[84] 15,500 23,700 7,100 46,300 17.2 5.8
কিৰগিজস্তান Kyrgyzstan[85] 10,900 0 9,500 20,400 3.8 2
লাউচ Laos[86] 29,100 0 1,00,000 1,29,100 18.9 4.3
লাটভিয়া Latvia[87] 5,310 7,850 0 13,160 6.7 2.7
লেবানন Lebanon[88] 60,000 0 20,000 80,000 17.9 13.4
লেছথ’ Lesotho[89] 2,000 0 0 2,000 0.9 0.9
লাইবেৰিয়া Liberia[90] 2,050 0 0 2,050 0.6 0.6
লিবিয়া Libya[91] 7,000 0 0 7,000 1.1 1.1
লিথুৱানিয়া Lithuania[92] 15,900 4,550 11,550 32,000 11.2 5.5
লাক্সেমবাৰ্গ Luxembourg[93] 900 0 610 1,510 3.1 1.8
মাদাগাস্কাৰ Madagascar[94] 13,500 0 8,100 21,600 1 0.7
মালাৱী Malawi[95] 5,300 0 1,500 6,800 0.5 0.4
মালয়েছিয়া Malaysia[96][Note 10] 1,09,000 51,600 2,69,300 4,29,900 16.7 4.2
মালি Mali[97] 3,000 0 7,800 10,800 0.8 0.2
মালটা Malta[98] 1,950 180 0 2,130 5.3 4.8
মৌৰিতানিয়া Mauritania[99] 15,870 0 5,000 20,870 6.7 5.1
মৰিছাছ Mauritius[100] 0 0 2,500 2,500 1.9 0
মেক্সিকো Mexico[101] 2,70,250 87,350 59,500 4,17,100 3.8 2.4
মলডভা Moldova[102] 5,350 58,000 2,400 65,750 15.2 1.2
মঙ্গোলিয়া Mongolia[103] 10,000 1,37,000 7,200 1,54,200 50.7 3.3
মণ্টেনেগ্ৰ Montenegro[104] 2,080 0 10,100 12,180 18.1 3.1
মৰক্কো Morocco[105] 1,95,800 1,50,000 50,000 3,95,800 12.7 6.3
মজাম্বিক Mozambique[106] 11,200 0 0 11,200 0.5 0.5
নামিবিয়া Namibia[107] 9,200 0 6,000 15,200 7.2 4.4
নেপাল Nepal[108] 95,750 0 62,000 1,57,750 5.5 3.4
নেডাৰলেণ্ডচ Netherlands[109] 37,400 3,200 5,900 46,500 2.7 2.2
নিউজিলেণ্ড New Zealand[110] 8,550 2,290 0 10,840 2.6 2
নিকাৰাগুৱা Nicaragua[111] 12,000 0 0 12,000 2 2
নাইজাৰ Niger[112] 5,300 0 5,400 10,700 0.7 0.3
নাইজেৰিয়া Nigeria[113] 80,000 0 82,000 1,62,000 1 0.5
নৰৱে Norway[114] 25,800 45,940 0 71,740 14 5
ওমান Oman[115] 42,600 0 4,400 47,000 13.8 12.5
পাকিস্তান Pakistan[116][117] 6,43,800 5,13,000 3,04,000 14,60,800 7.3 3.2
পেলেষ্টেনিয়ান অঞ্চলসমূহ Palestine[118][Note 11] 0 0 56,000 56,000 14 0
পানামা Panama[119] 0 0 12,000 12,000 3.6 0
পাপুৱা নিউগিনি Papua New Guinea[120] 1,900 0 0 1,900 0.3 0.3
পাৰাগুৱে Paraguay[121] 10,650 1,64,500 14,800 1,89,950 27.2 1.5
পেৰু Peru[122] 1,15,000 1,88,000 77,000 3,80,000 12.9 3.9
ফিলিপাইনছ Philippines[123] 1,25,000 1,31,000 80,500 3,36,500 3.4 1.3
পোলেণ্ড Poland[124] 99,300 0 73,400 1,72,700 4.5 2.6
পৰ্তুগাল Portugal[125] 42,600 2,11,950 47,700 3,02,250 29 4.1
কাটাৰ Qatar[126] 11,800 0 0 11,800 5.5 5.5
মেছেনদনীয়া প্ৰজাতন্ত্ৰ Republic of Macedonia[127] 8,000 4,850 0 12,850 6.2 3.9
কংগো গণৰাজ্য Republic of the Congo[128] 10,000 0 2,000 12,000 3 2.5
ৰোমানিয়া Romania[129] 71,400 45,000 79,900 1,96,300 8.8 3.2
ৰাছিয়া Russian Federation[130][Note 12] 8,45,000 20,00,000 5,19,000 33,64,000 23.4 5.9
ৰুৱাণ্ডা Rwanda[131] 33,000 0 2,000 35,000 3.3 3.1
চৌদি আৰৱ Saudi Arabia[132] 2,33,500 0 15,500 2,49,000 8.7 8.1
ছেনেগাল Senegal[133] 13,600 0 5,000 18,600 1.4 1
ছাৰ্বিয়া Serbia[134] 40,000 1,70,000 4,500 2,14,500 29.1 5.4
ছেচেল্লেচ Seychelles[135] 420 0 450 870 9.9 4.8
ছিয়েৰা লিয়ন Sierra Leone[136] 10,500 0 0 10,500 2 2
ছিংগাপুৰ Singapore[137] 72,500 3,12,500 1,19,100 5,04,100 92.2 13.3
শ্ল'ভাকিয়া Slovakia[138] 15,850 0 0 15,850 2.9 2.9
শ্ল’ভেনিয়া Slovenia[139] 7,600 1,500 5,950 15,050 7.3 3.7
ছোমালিয়া Somalia[140] 20,000 0 0 20,000 1.9 1.9
দক্ষিণ আফ্ৰিকা South Africa[141] 62,100 15,050 0 77,150 1.6 1.3
দক্ষিণ কোৰিয়া South Korea[142][Note 13] 6,30,000 29,70,000 30,04,500 66,04,500 128.7 12.3
স্পেইন Spain[143] 1,34,900 14,200 80,700 2,29,800 4.9 2.9
শ্ৰীলংকা Sri Lanka[144] 1,60,900 5,500 92,600 2,59,000 12.1 7.5
ছুদান Sudan[145] 2,44,300 85,000 20,000 3,49,300 8.5 5.9
দক্ষিণ ছুডান South Sudan[146] 2,10,000 0 0 2,10,000 5.1 5.1
ছুৰিনাম Suriname[147] 1,840 0 100 1,940 4 3.8
ছুইডেন Sweden[148][Note 14] 15,300 0 22,800 38,100 3.9 1.6
ছুইজাৰলেণ্ড Switzerland[149] 22,650 1,61,250 74,000 2,57,900 31.5 2.8
ছিৰিয়া Syria[150] 1,25,000 0 1,25,000 2,50,000 13.9 7
টাইৱান Taiwan[151] 2,90,000 16,57,000 17,000 19,64,000 84.1 12.4
তাজিকিস্তান Tajikistan[152] 8,800 0 7,500 16,300 2.2 1.2
তাঞ্জানিয়া Tanzania[153] 27,000 80,000 1,400 1,08,400 2.6 0.7
থাইলেণ্ড Thailand[154] 3,60,850 2,00,000 1,37,700 6,98,550 10.4 5.4
সাঁচ:Country data Timor Leste Timor Leste[155] 1,330 0 0 1,330 1.3 1.3
তগ’ Togo[156] 8,550 0 750 9,300 1.5 1.4
ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎ Trinidad and Tobago[157] 4,050 0 0 4,050 3.3 3.3
তুনিছিয়া Tunisia[158] 35,800 0 12,000 47,800 4.6 3.4
তুৰস্ক Turkey[159] 5,10,600 3,78,700 1,02,200 9,91,500 12.8 6.6
তুৰ্কমেনিস্তান Turkmenistan[160] 22,000 0 0 22,000 4.5 4.5
উগাণ্ডা Uganda[161] 45,000 10,000 0 55,000 1.7 1.4
ইউক্ৰেইন Ukraine[162] 2,50,000 9,00,000 84,900 12,34,900 27.9 5.6
সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত United Arab Emirates[163] 51,000 0 0 51,000 5.5 5.5
যুক্তৰাজ্য United Kingdom[164] 1,69,150 79,100 0 2,48,250 3.8 2.6
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ United States of America[165] 14,92,200 8,43,750 14,000 23,49,950 7.3 4.6
উৰুগুৱে Uruguay[166] 24,650 0 800 25,450 7.3 7.1
উজবেকিস্তান Uzbekistan[167] 48,000 0 20,000 68,000 2.5 1.7
ভেনিজুৱেলা Venezuela[168] 1,15,000 8,000 0 1,23,000 4.6 4.3
ভিয়েটনাম Vietnam[169][Note 15] 4,82,000 50,00,000 40,000 55,22,000 60.9 5.3
য়েমেন Yemen[170] 66,700 0 71,200 1,37,900 6 2.9
জাম্বিয়া Zambia[171] 15,100 3,000 1,400 19,500 1.6 1.3
জিম্বাৱৱে Zimbabwe[172] 29,000 0 21,800 50,800 3.9 2.2

আবখজিয়া, এণ্ডৰা, ভূতান, উত্তৰ ছইপ্ৰাছ, মনাক', নাগৰ্ন-কাৰবাখ, চান মাৰিন', চেইণ্ট কিটছ এণ্ড নেভিছ, চাঅ টমে এণ্ড প্ৰিন্সিপে, চমালিলেণ্ড, স্বাজিলেণ্ড, টংগা আৰু ভানুৱাটুৰ বিষয়ে দিয়া হোৱা নাই।

টোকা[সম্পাদনা কৰক]

উদ্ধৃতি[সম্পাদনা কৰক]

  1. IISS 2014, pp. 222-223
  2. IISS 2014, pp. 75-76
  3. IISS 2014, pp. 311-313
  4. IISS 2014, pp. 420-421
  5. IISS 2014, p. 365
  6. IISS 2014, pp. 365–368
  7. IISS 2014, pp. 170-171
  8. IISS 2014, pp. 223-226
  9. IISS 2014, pp. 76-77
  10. IISS 2014, pp. 171-173
  11. IISS 2014, pp. 368-369
  12. IISS 2014, pp. 313-315
  13. IISS 2014, pp. 226-228
  14. IISS 2014, p. 369
  15. IISS 2014, pp. 173-175
  16. IISS 2014, pp. 77-79
  17. IISS 2014, pp. 369-370
  18. IISS 2014, pp. 421-422
  19. IISS 2014, pp. 370-371
  20. IISS 2014, pp. 79-80
  21. IISS 2014, pp. 422-423
  22. IISS 2014, pp. 371-375
  23. IISS 2014, p. 238-229
  24. IISS 2014, pp. 81-82
  25. IISS 2014, pp. 423-424
  26. IISS 2014, pp. 265-266
  27. IISS 2014, pp. 424–425
  28. IISS 2014, pp. 229-230
  29. IISS 2014, pp. 425–426
  30. IISS 2014, pp. 39-41
  31. IISS 2014, pp. 426-247
  32. IISS 2014, pp. 427-428
  33. IISS 2014, pp. 428-429
  34. IISS 2014, pp. 375-378
  35. IISS 2014, pp. 230-240
  36. "Military Personnel – Logros de la Política Integral de Seguridad y Defensa para la Prosperidad" (Spanish ভাষাত). mindefensa.gov.co. Archived from the original on 13 April 2015. https://web.archive.org/web/20150413195638/http://www.mindefensa.gov.co/irj/go/km/docs/Mindefensa/Documentos/descargas/estudios%20sectoriales/info_estadistica/Logros_Sector_Defensa.pdf. 
  37. IISS 2014, p. 382
  38. IISS 2014, pp. 83-84
  39. IISS 2014, pp. 430-431
  40. IISS 2014, pp. 431-433
  41. IISS 2014, pp. 382-384
  42. IISS 2014, pp. 84-86
  43. IISS 2014, pp. 86-88
  44. IISS 2014, pp. 254-257
  45. IISS 2014, pp. 88-90
  46. IISS 2016, pp. 433-434
  47. IISS 2014, pp. 384-385
  48. IISS 2014, pp. 385-387
  49. IISS 2014, pp. 315-318
  50. IISS 2014, pp. 387-389
  51. IISS 2014, pp. 434-435
  52. IISS 2014, pp. 435-436
  53. IISS 2014, pp. 90-91
  54. IISS 2014, pp. 436-437
  55. IISS 2014, p. 240
  56. IISS 2014, pp. 91-93
  57. IISS 2014, pp. 94-99
  58. IISS 2014, pp. 437-438
  59. IISS 2014, pp. 438-439
  60. IISS 2014, pp. 175-176
  61. IISS 2014, pp. 100-103
  62. IISS 2014, pp. 439-440
  63. IISS 2014, pp. 103-106
  64. IISS 2014, pp. 389-390
  65. IISS 2014, pp. 440-441
  66. IISS 2014, pp. 441-442
  67. IISS 2014, pp. 390-391
  68. IISS 2014, p. 391
  69. IISS 2014, pp. 391-392
  70. IISS 2014, pp. 106-107
  71. IISS 2014, p. 108
  72. IISS 2014, pp. 241-246
  73. IISS 2014, pp. 246-250
  74. IISS 2014, pp. 318-322
  75. IISS 2014, pp. 322-323
  76. IISS 2014, pp. 108
  77. IISS 2014, pp. 323-326
  78. IISS 2014, pp. 110-114
  79. IISS 2014, p. 393
  80. IISS 2014, pp. 250-254
  81. IISS 2014, pp. 327-328
  82. IISS 2014, pp. 176-177
  83. IISS 2014, pp. 442-443
  84. IISS 2014, pp. 329-330
  85. IISS 2014, pp. 177-178
  86. IISS 2014, pp. 260-261
  87. IISS 2014, pp. 114-115
  88. IISS 2014, pp. 330-332
  89. IISS 2014, pp. 443-444
  90. IISS 2014, p. 444
  91. IISS 2014, pp. 332-333
  92. IISS 2014, pp. 115-117
  93. IISS 2014, p. 117
  94. IISS 2014, p. 445
  95. IISS 2014, pp. 445-446
  96. IISS 2014, pp. 261-264
  97. IISS 2014, pp. 446-447
  98. IISS 2014, p. 119
  99. IISS 2014, pp. 333-334
  100. IISS 2014, p. 448
  101. IISS 2014, pp. 393-396
  102. IISS 2014, pp. 179-180
  103. IISS 2014, pp. 264-265
  104. IISS 2014, pp. 119-121
  105. IISS 2014, pp. 335-337
  106. IISS 2014, pp. 448-449
  107. IISS 2014, pp. 449-450
  108. IISS 2014, pp. 267-268
  109. IISS 2014, pp. 121-123
  110. IISS 2014, pp. 268-269
  111. IISS 2014, pp. 396-397
  112. IISS 2014, pp. 450-451
  113. IISS 2014, pp. 451-453
  114. IISS 2014, pp. 123-126
  115. IISS 2014, pp. 337-339
  116. IISS 2014, pp. 269-273
  117. [1], globalsecurity.com, 23 February 2016
  118. IISS 2014, p. 339
  119. IISS 2014, pp. 397-398
  120. IISS 2014, p. 273
  121. IISS 2014, pp. 398–399
  122. IISS 2014, pp. 399–402
  123. IISS 2014, pp. 273-275
  124. IISS 2014, pp. 126-128
  125. IISS 2014, pp. 128-130
  126. IISS 2014, pp. 340-341
  127. IISS 2012, pp. 134–135
  128. IISS 2014, pp. 429-430
  129. IISS 2014, pp. 130-132
  130. IISS 2014, pp. 180-192
  131. IISS 2014, pp. 453-454
  132. IISS 2014, pp. 341-344
  133. IISS 2014, pp. 454-455
  134. IISS 2014, pp. 132-135
  135. IISS 2014, pp. 455-456
  136. IISS 2014, p. 456
  137. IISS 2014, pp. 275-278
  138. IISS 2014, pp. 135-136
  139. IISS 2014, pp. 136-137
  140. IISS 2014, pp. 456-457
  141. IISS 2014, pp. 457-459
  142. www.mnd.go.kr (PDF)
  143. IISS 2014, pp. 138-141
  144. IISS 2014, pp. 278-280
  145. IISS 2014, pp. 460-462
  146. IISS 2014, pp. 459-460
  147. IISS 2014, pp. 402-403
  148. IISS 2014, pp. 141-144
  149. IISS 2014, pp. 144-146
  150. An Eroding Syrian Army Points to Strain, nytimes.com, 28 April 2015
  151. IISS 2014, pp. 280-282
  152. IISS 2014, pp. 192-193
  153. IISS 2014, pp. 462-463
  154. IISS 2014, pp. 283-286
  155. IISS 2014, p. 286
  156. IISS 2014, pp. 464-467
  157. IISS 2014, p. 403
  158. IISS 2014, pp. 346-347
  159. IISS 2014, pp. 146-149
  160. IISS 2014, pp. 193-194
  161. IISS 2014, pp. 465-466
  162. Ukraine to increase Armed Forces' size from 184,000 to 250,000, rbth.com, 25 March 2015
  163. IISS 2014, pp. 348-350
  164. IISS 2014, pp. 149-154-136
  165. IISS 2014, pp. 42-56
  166. IISS 2014, pp. 404-405
  167. IISS 2014, pp. 197-198
  168. IISS 2014, pp. 405-408
  169. IISS 2014, pp. 287-289
  170. IISS 2014, pp. 350-351
  171. IISS 2014, pp. 466-467
  172. IISS 2014, pp. 467-469

গ্ৰন্থ তালিকা[সম্পাদনা কৰক]


উদ্ধৃতি ত্ৰুটি: <ref> টেগ্‌সমূহ "Note" নামৰ এটা গোটৰ বাবে আছে, কিন্তু তাৰ <references group="Note"/> টেগ্‌ পোৱা নগ'ল