প্ৰত্যাশিত জীৱন দৈৰ্ঘ্যৰ আধাৰত দেশৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Comparison of average male and female life expectancy at birth for countries and territories as defined in the 2013 CIA Factbook, with selected bubbles labelled. The dotted line corresponds to equal female and male life expectancy. The apparent 3D volumes of the bubbles are linearly proportional to their population.[1][2] (In the SVG file, hover over a bubble to highlight it and show its data.)

প্ৰক্ৰিয়া[সম্পাদনা কৰক]

প্ৰত্যাশিত জীৱন দৈৰ্ঘ্য 'ল কোনো ঠাইত জন্ম লওতে এজন ব্যক্তিৰ আশা কৰিব পৰা জীৱনৰ দৈৰ্ঘ্য, যি দেশখনত জন্মা সকলো লোকৰ জীৱন দৈৰ্ঘ্যৰ গড়, যদি জীৱনৰ দৈৰ্ঘ্য ভৱিষ্যতেও একেই থাকে।

বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ তালিকা (২০১৫)[সম্পাদনা কৰক]

২০১৫ত প্ৰকাশিত তালিকা।[3]

Country Overall

rank

Overall life

expectancy

Female

rank

Female life

expectancy

Male

rank

Male life

expectancy

 জাপান 1 84 1 87 6 80
 স্পেইনSpain 2 83 2 86 6 80
 আন্দৰাAndorra 2 83 2 86 16 79
 ছিংগাপুৰ 2 83 4 85 2 81
 ছুইজাৰলেণ্ড 2 83 4 85 2 81
 অষ্ট্ৰেলিয়াAustralia 2 83 4 85 6 80
 ইটালী 2 83 4 85 6 80
 ছান মেৰিন'San Marino 2 83 11 84 1 83
 ফ্ৰান্স 9 82 4 85 16 79
 মনাকোMonaco 9 82 4 85 16 79
 দক্ষিণ কোৰিয়া 9 82 4 85 27 78
 আইচলেণ্ডIceland 9 82 11 84 2 81
 ইছৰাইলIsrael 9 82 11 84 2 81
 কানাডা 9 82 11 84 6 80
 চাইপ্ৰাছCyprus 9 82 11 84 6 80
 লাক্সেমবাৰ্গLuxembourg 9 82 11 84 6 80
 নিউজিলেণ্ড 9 82 11 84 6 80
 নৰৱেNorway 9 82 11 84 6 80
 ছুইডেনSweden 9 82 11 84 6 80
 অষ্ট্ৰিয়া 20 81 11 84 16 79
 গ্ৰীচGreece 20 81 11 84 16 79
 ফিনলেণ্ডFinland 20 81 11 84 27 78
 পৰ্তুগালPortugal 20 81 11 84 27 78
 জাৰ্মানীGermany 20 81 25 83 16 79
 আয়াৰলেণ্ডIreland 20 81 25 83 16 79
 নেডাৰলেণ্ডচNetherlands 20 81 25 83 16 79
 যুক্তৰাজ্যUnited Kingdom 20 81 25 83 16 79
 মালটাMalta 20 81 32 82 16 79
 শ্ল’ভেনিয়াSlovenia 29 80 11 84 34 77
 বেলজিয়ামBelgium 29 80 25 83 27 78
 চিলি 29 80 25 83 34 77
 ডেনমাৰ্কDenmark 29 80 32 82 27 78
 লেবাননLebanon 29 80 32 82 27 78
 নাউৰুNauru 34 79 25 83 44 75
 কষ্টা ৰিকাCosta Rica 34 79 36 81 34 77
 মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ 34 79 36 81 39 76
 কাটাৰ 34 79 44 80 16 79
 বাৰ্বাড'ছBarbados 38 78 36 81 44 75
 কলম্বিয়াColombia 38 78 36 81 44 75
 ক্ৰয়েছিয়াCroatia 38 78 36 81 44 75
 চেক গণৰাজ্যCzech Republic 38 78 36 81 44 75
 কিউবাCuba 38 78 44 80 34 77
 কুৱেইটKuwait 38 78 53 79 27 78
 মালদ্বীপ 38 78 53 79 34 77
 এষ্ট’নিয়াEstonia 45 77 32 82 71 72
 উৰুগুৱেUruguay 45 77 36 81 50 74
 প'লেণ্ডPoland 45 77 36 81 61 73
 বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনাBosnia and Herzegovina 45 77 44 80 44 75
 পানামাPanama 45 77 44 80 50 74
 ছুৰীনেমSuriname 45 77 44 80 50 74
 ব্ৰুনেইBrunei Darussalam 45 77 53 79 39 76
 পেৰুPeru 45 77 53 79 39 76
 বাহৰেইনBahrain 45 77 66 78 39 76
 সংযুক্ত আৰব আমিৰাতUnited Arab Emirates 45 77 66 78 39 76
 আৰ্জেণ্টিনাArgentina 55 76 44 80 61 73
 শ্ল'ভাকিয়াSlovakia 55 76 44 80 71 72
 ভেনিজুৱেলাVenezuela 55 76 44 80 71 72
 ভিয়েটনামVietnam 55 76 44 80 89 71
 অ'মানOman 55 76 53 79 50 74
 ইকুৱেডৰEcuador 55 76 53 79 61 73
 কুক দ্বীপসমূহCook Islands 55 76 66 78 50 74
 মণ্টেনেগ্ৰMontenegro 55 76 66 78 50 74
 চৌদি আৰৱSaudi Arabia 55 76 66 78 50 74
 মেছেনদনীয়াMacedonia 55 76 66 78 50 74
 তুনিছিয়াTunisia 55 76 66 78 50 74
 বাহামাছBahamas 55 76 66 78 61 73
 ছিৰিয়াSyria 55 76 66 78 61 73
 ব্ৰাজিলBrazil 68 75 53 79 71 72
 ছেইণ্ট লুছিয়াSaint Lucia 68 75 53 79 71 72
 তুৰস্কTurkey 68 75 53 79 71 72
 হাংগেৰীHungary 68 75 53 79 89 71
 থাইলেণ্ডThailand 68 75 53 79 89 71
 মেক্সিকোMexico 68 75 66 78 61 73
 বেলাইজBelize 68 75 66 78 71 72
 নিউৱেNiue 68 75 66 78 71 72
 পাৰাগুৱেParaguay 68 75 66 78 71 72
 শ্ৰীলংকাSri Lanka 68 75 66 78 71 72
 বুলগেৰিয়াBulgaria 68 75 66 78 89 71
সাঁচ:Country data Cabo VerdeCabo Verde 68 75 66 78 89 71
 চীনChina 68 75 88 77 50 74
 এন্টিগুৱা আৰু বাৰবুডাAntigua and Barbuda 68 75 88 77 61 73
 লিবিয়াLibya 68 75 88 77 61 73
 ডমিনিকাDominica 68 75 88 77 71 72
 ছাৰ্বিয়াSerbia 68 75 88 77 71 72
 লাটভিয়াLatvia 85 74 53 79 108 69
 লিথুৱানিয়াLithuania 85 74 53 79 108 69
 জৰ্জিয়া (দেশ)Georgia 85 74 66 78 89 71
 ৰোমানিয়াRomania 85 74 66 78 89 71
 ছেইণ্ট কিট্টিচ আৰু নেভিচSaint Kitts and Nevis 85 74 66 78 89 71
 মৰিছাছMauritius 85 74 66 78 100 70
 ছেচেল্লেচSeychelles 85 74 66 78 100 70
 হন্দুৰাছHonduras 85 74 88 77 71 72
 জামাইকাJamaica 85 74 88 77 71 72
 নিকাৰাগুৱাNicaragua 85 74 88 77 89 71
 আলবেনিয়াAlbania 85 74 99 76 61 73
 ইৰানIran 85 74 99 76 71 72
 জৰ্ডানJordan 85 74 99 76 71 72
 মালয়েছিয়াMalaysia 85 74 99 76 71 72
 ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছSaint Vincent and the Grenadines 85 74 99 76 71 72
 ডমিনিকান গণৰাজ্যDominican Republic 85 74 112 74 61 73
 গ্ৰেনেডাGrenada 101 73 88 77 100 70
 চামোৱাSamoa 101 73 88 77 100 70
 এল চালভাড’ৰEl Salvador 101 73 88 77 113 68
 পালাউPalau 101 73 105 75 89 71
 কম্বোডিয়াCambodia 101 73 105 75 100 70
 বেলাৰুছBelarus 106 72 66 78 126 66
 আজেৰবাইজানAzerbaijan 106 72 105 75 100 70
 গুৱেটমালাGuatemala 106 72 105 75 113 68
 ভানুৱাটুVanuatu 106 72 112 74 89 71
 আলজেৰিয়াAlgeria 106 72 112 74 100 70
 ইউক্ৰেইনUkraine 111 71 99 76 126 66
 আৰ্মেনিয়াArmenia 111 71 105 75 119 67
 ইজিপ্তEgypt 111 71 112 74 108 69
 ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎Trinidad and Tobago 111 71 112 74 119 67
 ইন্দোনেছিয়াIndonesia 111 71 118 73 108 69
 মৰক্কোMorocco 111 71 118 73 108 69
 বাংলাদেশBangladesh 111 71 125 72 100 70
 টংগাTonga 111 71 129 70 50 74
 মলডভাRepublic of Moldova 119 70 105 75 126 66
 ইৰাকIraq 119 70 112 74 119 67
 মাৰ্ছাল দ্বীপপুঞ্জMarshall Islands 119 70 118 73 113 68
 ফিজিFiji 119 70 118 73 119 67
 উত্তৰ কোৰিয়াDemocratic People's Republic of Korea 119 70 118 73 126 66
 ৰাছিয়াRussian Federation 124 69 105 75 144 63
 কিৰগিজস্থান

Kyrgyzstan

124 69 118 73 126 66
 উজবেকিস্থানUzbekistan 124 69 125 72 119 67
 ফিলিপাইনছPhilippines 124 69 125 72 133 65
সাঁচ:Country data MicronesiaMicronesia 124 69 129 70 113 68
 তাজিকিস্থানTajikistan 124 69 129 70 113 68
 চল’মন দ্বীপপুঞ্জSolomon Islands 124 69 129 70 119 67
 কাজাখাস্তানKazakhstan 131 68 118 73 144 63
 মঙ্গোলিয়াMongolia 131 68 125 72 140 64
 নেপালNepal 131 68 129 70 119 67
 নামিবিয়াNamibia 131 68 129 70 126 66
 টুভালুTuvalu 131 68 129 70 126 66
 বলিভিয়াBolivia 131 68 129 70 133 65
 ভূটানBhutan 131 68 137 69 113 68
 চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপSao Tome and Principe 138 67 137 69 133 65
 টিমৰ লেষ্টেTimor-Leste 138 67 137 69 133 65
 কিৰিবাতিKiribati 138 67 137 69 140 64
 ভাৰতIndia 141 66 141 68 133 65
 লাওচLao People's Democratic Republic 141 66 141 68 133 65
 ম্যানমাৰMyanmar 141 66 141 68 140 64
 পাকিস্তানPakistan 141 66 145 67 133 65
 ৰুৱাণ্ডাRwanda 145 65 145 67 140 64
 ইথিঅ’পিয়াEthiopia 145 65 148 66 144 63
 তুৰ্কমেনিস্থানTurkmenistan 147 64 141 68 160 60
 গুৱানাGuyana 147 64 145 67 160 60
 মাদাগাস্কাৰMadagascar 147 64 148 66 144 63
 ছেনেগালSenegal 147 64 148 66 144 63
 য়েমেনYemen 147 64 148 66 144 63
 এৰিট্ৰিয়াEritrea 147 64 148 66 154 61
 বটচৱানাBotswana 147 64 153 65 144 63
 গেবনGabon 147 64 153 65 151 62
 মৌৰিতানিয়াMauritania 155 63 153 65 151 62
 ছুদানSudan 155 63 153 65 154 61
সাঁচ:Country data United Republic of TanzaniaUnited Republic of Tanzania 155 63 153 65 154 61
 ঘানাGhana 155 63 159 64 151 62
 হাইটিHaiti 155 63 159 64 154 61
 পাপুৱা নিউগিনিPapua New Guinea 160 62 153 65 160 60
 লাইবেৰিয়াLiberia 160 62 162 63 154 61
 কম'ৰছComoros 160 62 162 63 160 60
 দীজিবৌটিDjibouti 160 62 162 63 160 60
 গাম্বিয়াGambia 164 61 162 63 160 60
 কেনিয়াKenya 164 61 162 63 160 60
 আফগানিস্তানAfghanistan 164 61 167 62 154 61
 দক্ষিণ আফ্ৰিকাSouth Africa 167 60 159 64 171 57
 মালাৱীMalawi 167 60 168 61 168 58
 উগাণ্ডাUganda 169 59 168 61 171 57
 জিম্বাৱৱেZimbabwe 169 59 168 61 178 56
 কংগোCongo 169 59 171 60 168 58
 বেনিনBenin 169 59 171 60 171 57
 নাইগাৰNiger 169 59 175 59 167 59
 বাৰ্কিনা ফাছোBurkina Faso 169 59 175 59 168 58
 তগ’Togo 175 58 171 60 171 57
 জাম্বিয়াZambia 175 58 171 60 171 57
 গুইনিয়াGuinea 175 58 175 59 171 57
 কেমেৰুনCameroon 178 57 178 58 178 56
 মালিMali 178 57 180 57 171 57
 বুৰুণ্ডীBurundi 180 56 178 58 182 54
 বিষুৱীয় গিনি

Equatorial Guinea

180 56 180 57 180 55
 দক্ষিণ ছুডানSouth Sudan 180 56 180 57 180 55
 নাইজেৰিয়াNigeria 183 55 184 55 182 54
 ছোমালিয়াSomalia 184 54 183 56 184 53
 গুইনিয়া-বিচ্চাওGuinea-Bissau 184 54 184 55 184 53
 মজাম্বিকMozambique 184 54 184 55 184 53
 আইভৰি ক’ষ্টCôte d'Ivoire 187 53 187 54 188 52
 ছুইজাৰলেণ্ডSwaziland 187 53 189 53 184 53
 কংগো গণৰাজ্যDemocratic Republic of the Congo 189 52 187 54 189 51
 চাদChad 189 52 189 53 189 51
 আংগলাAngola 189 52 189 53 191 50
 চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিকCentral African Republic 192 51 192 52 191 50
 লেছথ’Lesotho 193 50 192 52 193 48
 ছিয়েৰা লিয়নSierra Leone 194 46 194 46 194 46

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ তালিকা (২০১০-২০১৫ৰ বাবে)[সম্পাদনা কৰক]

এই তালিকা ৱৰ্ল্ড পপুলেচন প্ৰস্পেক্টছ, দ্য ২০১৫ ৰিপ'ৰ্ট আধাৰিত।[4]

পুৰুষৰ প্ৰত্যাশিত জীৱন দৈৰ্ঘ্য, ২০০৯
স্ত্ৰীৰ প্ৰত্যাশিত জীৱন দৈৰ্ঘ্য, ২০০৯
UN World Population Prospects - The 2006 Revision: 2005-2010 Life Expectancy at birth (years).
Life expectancy at birth (years), UN World Population Prospects 2015
Rank state/territory Overall Male Female
1  হংকংHong Kong 83.74 80.91 86.58
2  জাপানJapan 83.31 80.00 86.49
3  ইটালীItaly 82.84 80.27 85.23
4  ছুইজাৰলেণ্ডSwitzerland 82.66 80.43 84.74
5  ছিংগাপুৰSingapore 82.64 79.59 85.61
6  আইচলেণ্ডIceland 82.30 80.73 83.84
7  স্পেইনSpain 82.28 79.42 85.05
8  অষ্ট্ৰেলিয়াAustralia 82.10 79.93 84.28
9  ইছৰাইলIsrael 82.07 80.18 83.82
10  ছুইডেনSweden 81.93 80.10 83.71
11  ফ্ৰান্সFrance (metropol.) 81.85 78.76 84.87
12  কানাডাCanada 81.78 79.69 83.78
13  নিউজিলেণ্ডNew Zealand 81.56 79.71 83.35
14  দক্ষিণ কোৰিয়াSouth Korea 81.43 77.95 84.63
15  লাক্সেমবাৰ্গLuxembourg 81.34 78.94 83.65
16  নৰৱেNorway 81.32 79.22 83.38
17  নেডাৰলেণ্ডচNetherlands 81.31 79.36 83.14
18  চিলিChile 81.21 78.09 84.12
19  মাৰ্টিনিকMartinique ( ফ্ৰান্সFrance) 81.18 77.79 84.36
20  অষ্ট্ৰিয়াAustria 81.09 78.47 83.59
21  জাৰ্মানীGermany 80.66 78.18 83.06
22  গ্ৰীচGreece 80.60 77.64 83.60
23  আয়াৰলেণ্ডIreland 80.57 78.40 82.74
24  গুৱাদেলৌপGuadeloupe ( ফ্ৰান্সFrance) 80.56 76.83 83.98
25  পৰ্তুগালPortugal 80.55 77.43 83.50
26=  বেলজিয়ামBelgium 80.53 77.95 83.02
26=  ফিনলেণ্ডFinland 80.53 77.60 83.40
28= Channel Islands ( যুক্তৰাজ্যUK) 80.45 78.45 82.39
28=  যুক্তৰাজ্যUnited Kingdom 80.45 78.45 82.39
30=  মালটাMalta 80.30 78.55 81.98
30=  মাকাউMacau ( চীনChina) 80.30 78.07 82.51
32  শ্ল’ভেনিয়াSlovenia 80.08 76.92 83.14
33  ভাৰ্জিন দ্বীপপুঞ্জU.S. Virgin Islands ( মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUS) 80.06 77.24 82.92
34  ডেনমাৰ্কDenmark 79.99 78.00 81.94
35  চাইপ্ৰাছCyprus 79.90 77.69 82.17
36  ৰেউনিয়নRéunion ( ফ্ৰান্সFrance) 79.54 76.04 82.90
37  ময়ত্তেMayotte ( ফ্ৰান্সFrance) 79.34 76.04 82.90
38  টাইৱানTaiwan (Other non-specified areas) 79.26 76.43 82.30
39  পুৱেৰ্ট’ ৰিক’Puerto Rico ( মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUS) 79.22 75.19 83.17
40=  কষ্টা ৰিকাCosta Rica 79.16 76.70 81.69
40=  কিউবাCuba 79.16 77.10 81.27
42  ফ্ৰান্স গুৱানাFrench Guiana ( ফ্ৰান্সFrance) 78.98 75.75 82.58
43  মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUnited States 78.88 76.47 81.25
44  লেবাননLebanon 78.86 77.14 80.87
45  গুৱামGuam ( মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUS) 78.72 76.14 81.47
46  ব্ৰুনেইBrunei 78.44 76.64 80.39
47  চেক গণৰাজ্যCzech Republic 78.35 75.36 81.27
48  কাটাৰQatar 77.89 77.10 79.68
49  কুৰাকাঅ’Curaçao ( নেডাৰলেণ্ডচNetherlands) 77.77 74.50 80.70
50  আলবেনিয়াAlbania 77.49 75.04 80.19
51  পানামাPanama 77.32 74.34 80.49
52  প'লেণ্ডPoland 77.14 73.06 81.14
53  ক্ৰয়েছিয়াCroatia 77.05 73.64 80.38
54  উৰুগুৱেUruguay 76.96 73.25 80.44
55  সংযুক্ত আৰব আমিৰাতUnited Arab Emirates 76.67 76.02 78.23
56  এষ্ট’নিয়াEstonia 76.52 71.57 81.05
57  মেক্সিকোMexico 76.48 74.04 78.93
58  বাহৰেইনBahrain 76.38 75.58 77.42
59  মালদ্বীপMaldives 76.36 75.40 77.41
60  অ'মানOman 76.33 74.66 78.85
61  বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনাBosnia and Herzegovina 76.26 73.71 78.82
62  নিউ কেলেডনিয়াNew Caledonia ( ফ্ৰান্সFrance) 76.19 73.55 79.31
63  ফ্ৰান পলিনেছিয়াFrench Polynesia ( ফ্ৰান্সFrance) 76.12 73.97 78.55
64  শ্ল'ভাকিয়াSlovakia 76.04 72.24 79.73
65  মণ্টেনেগ্ৰMontenegro 76.02 73.83 78.18
66  আৰ্জেণ্টিনাArgentina 76.01 72.15 79.83
67  এন্টিগুৱা আৰু বাৰবুডাAntigua and Barbuda 75.82 73.29 78.21
68  ভিয়েটনামVietnam 75.57 70.73 80.31
69  ইকুৱেডৰEcuador 75.54 72.82 78.37
70  জামাইকাJamaica 75.44 73.07 77.89
71  চীনChina 75.43 73.97 77.02
72  আৰুবাAruba ( নেডাৰলেণ্ডচNetherlands) 75.39 72.89 77.76
73  বাৰ্বাড'ছBarbados 75.37 72.91 77.71
74  মেছেনদনীয়াMacedonia 75.16 72.87 77.48
75  বাহামাছBahamas 75.15 72.02 78.09
76  ইৰানIran 75.06 73.98 76.22
77  হাংগেৰীHungary 74.98 71.23 78.54
78  তুৰস্কTurkey 74.84 71.53 78.12
79  ছেইণ্ট লুছিয়াSaint Lucia 74.81 72.17 77.57
80  ছাৰ্বিয়াSerbia 74.65 71.83 77.50
81=  শ্ৰীলংকাSri Lanka 74.64 71.24 78.03
81=  জৰ্জিয়া (দেশ)Georgia 74.64 70.91 78.14
83  তুনিছিয়াTunisia 74.60 72.30 77.04
84  আৰ্মেনিয়াArmenia 74.56 70.74 78.39
85  মালয়েছিয়াMalaysia 74.50 72.21 76.88
86  নিকাৰাগুৱাNicaragua 74.47 71.38 77.48
87  ৰোমানিয়াRomania 74.46 70.92 78.07
88  আলজেৰিয়াAlgeria 74.42 72.14 76.84
89  কুৱেইটKuwait 74.28 73.34 75.56
90=  মৰিছাছMauritius 74.15 70.67 77.74
90=  পেৰুPeru 74.15 71.54 76.84
92  থাইলেণ্ডThailand 74.14 70.83 77.58
93  চৌদি আৰৱSaudi Arabia 74.08 72.82 75.47
94  ব্ৰাজিলBrazil 74.05 70.29 77.86
95  বুলগেৰিয়াBulgaria 74.04 70.64 77.56
96=  ভেনিজুৱেলাVenezuela 73.95 69.93 78.24
96=  লাটভিয়াLatvia 73.95 68.85 78.68
98  জৰ্ডানJordan 73.79 72.21 75.52
99  কলম্বিয়াColombia 73.75 70.19 77.39
100  মৰক্কোMorocco 73.61 72.60 74.62
101  ডমিনিকান গণৰাজ্যDominican Republic 73.19 70.16 76.45
102  গ্ৰেনেডাGrenada 73.17 70.78 75.59
103  লিথুৱানিয়াLithuania 73.07 67.39 78.78
104  চামোৱাSamoa 73.02 70.02 76.39
105  কেপ ভাৰ্ডেCape Verde 72.97 71.05 74.65
106  ছেচেল্লেচSeychelles 72.94 68.69 77.91
107  হন্দুৰাছHonduras 72.83 70.39 75.40
108  ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছSaint Vincent and the Grenadines 72.75 70.70 74.90
109  পাৰাগুৱেParaguay 72.74 70.70 74.92
110  পেলেষ্টাইনPalestine 72.65 70.74 74.66
111  এল চালভাড’ৰEl Salvador 72.64 67.89 77.08
112  টংগাTonga 72.60 69.72 75.56
113  ভানুৱাটুVanuatu 71.48 69.59 73.60
114=  লিবিয়াLibya 71.47 68.79 74.41
114=  গুৱেটমালাGuatemala 71.47 67.92 74.98
116  মলডভাMoldova 71.33 67.22 75.43
117  বেলাৰুছBelarus 71.08 65.29 76.97
118  বাংলাদেশBangladesh 71.01 69.85 72.26
119  ছুৰীনেমSuriname 70.90 67.81 74.18
120  ইজিপ্তEgypt 70.84 68.71 73.05
121  ইউক্ৰেইনUkraine 70.76 65.73 75.67
122  আজেৰবাইজানAzerbaijan 70.62 67.54 73.77
123  কিৰগিজস্থান

Kyrgyzstan

70.26 66.35 74.29
124  ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎Trinidad and Tobago 70.23 66.87 73.84
125  উত্তৰ কোৰিয়াNorth Korea 69.91 66.30 73.27
126  ৰাছিয়াRussian Federation 69.83 64.15 75.55
127  বেলাইজBelize 69.76 67.19 72.72
128  ফিজিFiji 69.72 66.93 72.89
129  ছিৰিয়াSyria 69.51 63.98 76.26
130  ইৰাকIraq 69.19 66.99 71.44
131=  তাজিকিস্থানTajikistan 69.07 65.90 72.84
131=  কাজাখাস্তানKazakhstan 69.07 64.29 73.87
133  নেপালNepal 69.03 67.64 70.45
134  মাইক্ৰ’নেছিয়া যুক্তৰাজ্যFederated States of Micronesia 68.93 67.99 69.85
135  মঙ্গোলিয়াMongolia 68.89 64.76 73.29
136  ভূটানBhutan 68.88 68.63 69.09
137  ইন্দোনেছিয়াIndonesia 68.59 66.61 70.70
138  উজবেকিস্থানUzbekistan 68.25 64.90 71.61
139  ফিলিপাইনছPhilippines 67.99 64.72 71.55
140  টিমৰ লেষ্টেTimor-Leste 67.73 66.06 69.51
141  বলিভিয়াBolivia 67.72 65.34 70.21
142= Western Sahara 67.61 65.89 69.81
142=  কম্বোডিয়াCambodia 67.61 65.50 69.55
144  চল’মন দ্বীপপুঞ্জSolomon Islands 67.53 66.19 69.03
145  ভাৰতIndia 67.47 66.13 68.93
146  গুৱানাGuyana 66.24 64.03 68.59
147  চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপSão Tomé and Príncipe 66.23 64.23 68.19
148  পাকিস্তানPakistan 65.88 64.99 66.84
149  ছেনেগালSenegal 65.81 63.86 67.61
150  কিৰিবাতিKiribati 65.74 62.55 68.93
151  ম্যানমাৰMyanmar 65.64 63.58 67.66
152  লাওচLaos 65.51 64.14 66.84
153  তুৰ্কমেনিস্থানTurkmenistan 65.39 61.31 69.69
154  মাদাগাস্কাৰMadagascar 64.50 63.02 66.00
155  নামিবিয়াNamibia 64.34 61.58 66.95
156  বটচৱানাBotswana 64.12 61.80 66.51
157  তাঞ্জানিয়াTanzania 64.04 62.55 65.55
158  গেবনGabon 63.65 63.15 64.07
159  য়েমেনYemen 63.51 62.18 64.88
160  ৰুৱাণ্ডাRwanda 63.14 59.65 66.30
161  ইথিঅ’পিয়াEthiopia 63.13 61.30 65.02
162  ছুদানSudan 63.08 61.60 64.60
163  এৰিট্ৰিয়াEritrea 63.07 60.90 65.18
164  কম'ৰছComoros 62.83 61.20 64.50
165  মৌৰিতানিয়াMauritania 62.77 61.29 64.25
166  পাপুৱা নিউগিনিPapua New Guinea 62.31 60.25 64.49
167  হাইটিHaiti 62.29 60.18 64.42
168  দীজিবৌটিDjibouti 61.61 60.04 63.24
169  কংগোCongo 61.42 59.95 62.92
170  ঘানাGhana 61.03 60.06 61.97
171  মালাৱীMalawi 60.97 59.86 61.98
172  নাইগাৰNiger 60.65 59.85 61.55
173  কেনিয়াKenya 60.62 59.08 62.17
174  লাইবেৰিয়াLiberia 60.25 59.29 61.21
175  গাম্বিয়াGambia 59.83 58.54 61.21
176  আফগানিস্তানAfghanistan 59.82 58.67 61.06
177  বেনিনBenin 59.20 57.77 60.61
178  তগ’Togo 59.01 58.28 59.68
179  জাম্বিয়াZambia 58.75 57.16 60.33
180  কংগো গণৰাজ্যDemocratic Republic of the Congo 58.10 56.67 59.53
181  বাৰ্কিনা ফাছোBurkina Faso 58.07 56.73 59.33
182  গুইনিয়াGuinea 58.04 57.58 58.49
183  উগাণ্ডাUganda 57.25 55.67 58.83
184  মালিMali 57.23 57.44 56.98
185  বিষুৱীয় গিনি

Equatorial Guinea

57.13 55.87 58.57
186  দক্ষিণ আফ্ৰিকাSouth Africa 57.11 54.85 59.11
187  বুৰুণ্ডীBurundi 56.07 54.18 58.04
188  দক্ষিণ ছুডানSouth Sudan 55.06 54.10 56.03
189  ছোমালিয়াSomalia 54.88 53.28 56.51
190  কেমেৰুনCameroon 54.87 53.74 56.02
191  জিম্বাৱৱেZimbabwe 54.78 53.60 55.95
192  গুইনিয়া-বিচ্চাওGuinea-Bissau 54.72 53.00 56.50
193  মজাম্বিকMozambique 54.63 52.94 56.18
194  নাইজেৰিয়াNigeria 52.29 51.97 52.61
195  আংগলাAngola 51.68 50.20 53.17
196  চাদChad 51.13 50.08 52.18
197  আইভৰি ক’ষ্টCôte d'Ivoire 50.97 50.21 51.85
198  ছিয়েৰা লিয়নSierra Leone 50.19 49.65 50.74
199  চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিকCentral African Republic 49.53 47.83 51.25
200  লেছথ’Lesotho 49.50 49.19 49.59
201  ছুইজাৰলেণ্ডSwaziland 49.18 49.69 48.54

"জি বি ডি ২০১০" অধ্যয়নৰ তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

২০১২ চনত গ্ল'বেল বাৰ্ডেন অৱ ডিজিজ ২০১০ অধ্যয়নে নতুন তথ্য দাঙি ধৰিলে[5], প্ৰত্যাশিত জীৱন দৈৰ্ঘ্যৰ পুনৰ্গণনা[6] তাৰ অন্তৰ্গত। গণনা ২০১০ৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰতিবেদনতকৈ ভালেমান বেলেগ। যদিও লিংগ ভেদ নকৰাকৈ দৈৰ্ঘ্য দেখুৱা হোৱা নাই, প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনিশ্চয়তাৰ স্তৰ দৰ্শোৱা হ'ল।

Life expectancy at birth (years), Global Burden of Disease 2010
state/territory Male 95% range Female 95% range
 World average 67.50 (66.90-68.10) 73.30 (72.80-73.80)
 আফগানিস্তানAfghanistan 58.20 (54.20-62.80) 57.30 (52.20-61.70)
 আলবেনিয়াAlbania 72.00 (69.20-74.90) 78.10 (75.90-80.20)
 আলজেৰিয়াAlgeria 74.30 (73.20-75.40) 76.50 (75.50-77.50)
 আন্দৰাAndorra 79.80 (78.80-81.00) 85.20 (84.20-86.20)
 আংগলাAngola 57.90 (49.50-66.50) 63.90 (56.00-72.00)
 এন্টিগুৱা আৰু বাৰবুডাAntigua and Barbuda 74.10 (72.20-75.90) 79.00 (77.30-80.50)
 আৰ্জেণ্টিনাArgentina 72.50 (72.40-72.60) 79.30 (79.20-79.40)
 আৰ্মেনিয়াArmenia 68.90 (67.20-70.50) 78.50 (77.40-79.60)
 অষ্ট্ৰেলিয়াAustralia 79.20 (79.10-79.30) 83.80 (83.70-83.90)
 অষ্ট্ৰিয়াAustria 77.70 (77.50-77.90) 83.30 (83.20-83.50)
 আজেৰবাইজানAzerbaijan 68.90 (67.60-70.20) 76.20 (74.90-77.40)
 বাহৰেইনBahrain 76.40 (74.80-78.20) 79.10 (77.50-80.70)
 বাংলাদেশBangladesh 67.20 (65.60-68.80) 71.00 (69.40-72.80)
 বাৰ্বাড'ছBarbados 74.30 (72.70-76.00) 77.00 (75.60-78.30)
 বেলাৰুছBelarus 64.10 (63.40-64.90) 76.00 (75.50-76.50)
 বেলজিয়ামBelgium 76.70 (76.40-77.10) 82.30 (81.90-82.60)
 বেলাইজBelize 68.90 (67.30-70.30) 73.60 (72.30-75.00)
 বেনিনBenin 60.70 (57.60-63.50) 65.90 (63.20-68.50)
 ভূটানBhutan 67.60 (60.90-73.30) 71.70 (65.70-77.10)
 বলিভিয়াBolivia 69.70 (67.30-72.50) 71.70 (69.50-74.10)
 বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনাBosnia and Herzegovina 74.10 (73.90-74.40) 78.80 (78.50-79.00)
 বটচৱানাBotswana 68.10 (63.60-73.60) 74.00 (69.20-80.60)
 ব্ৰাজিলBrazil 71.50 (71.20-71.80) 79.70 (79.50-79.90)
 ব্ৰুনেইBrunei 75.50 (74.30-76.60) 79.10 (78.00-80.30)
 বুলগেৰিয়াBulgaria 70.10 (69.90-70.30) 77.00 (76.80-77.20)
 বাৰ্কিনা ফাছোBurkina Faso 52.80 (46.60-58.10) 57.60 (52.70-62.10)
 বাৰ্মাBurma 60.70 (51.40-69.80) 67.60 (60.10-73.60)
 বুৰুণ্ডীBurundi 53.00 (42.70-63.00) 55.20 (45.20-64.60)
 কম্বোডিয়াCambodia 64.60 (63.30-66.00) 70.10 (68.80-71.50)
 কেমেৰুনCameroon 57.10 (53.50-60.90) 61.10 (57.80-64.30)
 কানাডাCanada 78.50 (78.20-78.70) 82.70 (82.50-83.00)
 কেপ ভাৰ্ডেCape Verde 70.90 (66.30-75.50) 79.10 (75.30-82.50)
 চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিকCentral African Republic 43.60 (38.40-49.30) 49.30 (44.00-54.60)
 চাদChad 53.30 (47.20-58.20) 57.80 (53.00-62.30)
 চিলিChile 75.50 (75.20-75.90) 81.50 (81.20-81.80)
 চীনChina 72.90 (71.80-74.00) 79.00 (78.00-80.00)
 কলম্বিয়াColombia 71.70 (70.20-73.00) 78.30 (77.30-79.40)
 কম'ৰছComoros 61.60 (56.50-65.80) 63.90 (59.10-68.20)
 কংগোCongo 56.30 (52.30-60.30) 61.60 (57.90-65.10)
 কষ্টা ৰিকাCosta Rica 77.10 (76.90-77.30) 81.90 (81.60-82.10)
 আইভৰি ক’ষ্টCôte d'Ivoire 52.80 (48.20-57.10) 60.20 (56.20-63.90)
 ক্ৰয়েছিয়াCroatia 73.40 (73.20-73.60) 79.90 (79.70-80.10)
 কিউবাCuba 76.10 (75.90-76.20) 79.80 (79.60-79.90)
 চাইপ্ৰাছCyprus 77.60 (77.10-78.10) 82.90 (82.40-83.40)
 চেক গণৰাজ্যCzech Republic 74.30 (74.20-74.50) 80.70 (80.50-80.80)
 ডেনমাৰ্কDenmark 76.80 (76.60-77.00) 81.00 (80.80-81.30)
 দীজিবৌটিDjibouti 62.20 (54.60-69.60) 64.40 (55.10-73.70)
 ডমিনিকাDominica 70.10 (68.60-71.50) 77.90 (76.40-79.30)
 ডমিনিকান গণৰাজ্যDominican Republic 71.30 (70.00-72.80) 76.30 (75.10-77.60)
 কংগো গণৰাজ্যDR Congo 52.80 (49.60-55.90) 57.70 (54.70-60.50)
 ইকুৱেডৰEcuador 74.40 (73.30-75.40) 79.80 (78.90-80.60)
 ইজিপ্তEgypt 68.00 (67.00-69.00) 73.40 (72.50-74.20)
 এল চালভাড’ৰEl Salvador 69.90 (69.30-70.50) 78.20 (77.70-78.60)
 বিষুৱীয় গিনি

Equatorial Guinea

54.70 (43.50-66.20) 61.80 (52.90-73.80)
 এৰিট্ৰিয়াEritrea 59.00 (54.70-62.90) 62.00 (58.20-65.50)
 এষ্ট’নিয়াEstonia 70.60 (70.30-71.00) 80.60 (80.20-81.00)
 ইথিঅ’পিয়াEthiopia 59.50 (57.50-61.30) 62.30 (60.50-64.10)
 মাইক্ৰ’নেছিয়া যুক্তৰাজ্যFederated States of Micronesia 63.40 (54.60-71.70) 68.30 (60.80-74.70)
 ফিজিFiji 65.60 (63.90-67.30) 68.80 (67.10-70.40)
 ফিনলেণ্ডFinland 76.80 (76.60-77.00) 83.30 (83.10-83.60)
 ফ্ৰান্সFrance 77.50 (77.20-77.80) 84.30 (84.00-84.50)
 গেবনGabon 55.00 (50.00-60.00) 63.30 (59.50-67.40)
 জৰ্জিয়া (দেশ)Georgia 67.40 (66.00-68.70) 77.90 (76.90-78.90)
 জাৰ্মানীGermany 77.50 (77.30-77.70) 82.80 (82.60-83.10)
 ঘানাGhana 63.20 (60.70-65.70) 66.70 (64.50-68.90)
 গ্ৰীচGreece 77.10 (76.80-77.40) 82.10 (81.90-82.40)
 গ্ৰেনেডাGrenada 68.60 (67.40-69.80) 73.50 (72.20-74.70)
 গুৱেটমালাGuatemala 66.90 (66.30-67.50) 74.00 (73.50-74.50)
 গুইনিয়া-বিচ্চাওGuinea-Bissau 54.80 (46.10-63.40) 58.60 (50.80-66.60)
 গুইনিয়াGuinea 58.40 (53.70-62.30) 60.50 (56.30-64.00)
 গুৱানাGuyana 63.10 (60.50-65.90) 69.10 (66.90-71.20)
 হাইটিHaiti 32.50 (19.80-43.10) 43.60 (31.10-51.70)
 হন্দুৰাছHonduras 70.50 (66.30-74.60) 73.20 (69.80-76.50)
 হাংগেৰীHungary 70.40 (70.30-70.60) 78.40 (78.20-78.50)
 আইচলেণ্ডIceland 80.00 (79.40-80.60) 84.40 (83.70-85.00)
 ভাৰতIndia 63.20 (60.60-65.70) 67.50 (65.50-69.90)
 ইন্দোনেছিয়াIndonesia 67.70 (66.00-69.20) 71.80 (70.30-73.30)
 ইৰানIran 71.60 (68.50-74.60) 77.80 (75.30-80.20)
 ইৰাকIraq 70.60 (67.20-73.70) 71.40 (68.30-74.40)
 আয়াৰলেণ্ডIreland 77.60 (77.40-77.90) 82.20 (81.90-82.40)
 ইছৰাইলIsrael 79.20 (79.00-79.40) 82.90 (82.70-83.10)
 ইটালীItaly 78.90 (78.70-79.10) 83.90 (83.70-84.10)
 জামাইকাJamaica 73.30 (69.90-77.30) 77.30 (74.30-80.30)
 জাপানJapan 79.30 (79.30-79.40) 85.90 (85.80-85.90)
 জৰ্ডানJordan 75.70 (73.90-77.50) 75.10 (73.20-77.00)
 কাজাখাস্তানKazakhstan 61.30 (59.10-63.30) 72.20 (70.60-73.70)
 কেনিয়াKenya 62.70 (59.90-65.70) 66.90 (64.60-69.00)
 কিৰিবাতিKiribati 57.80 (51.30-64.00) 65.00 (59.80-69.70)
 কুৱেইটKuwait 76.10 (75.80-76.40) 79.60 (79.20-79.90)
 কিৰগিজস্থান

Kyrgyzstan

62.20 (60.60-63.90) 71.90 (70.40-73.20)
 লাওচLaos 62.40 (54.40-69.70) 67.10 (60.20-73.50)
 লাটভিয়াLatvia 68.90 (68.60-69.20) 78.50 (78.20-78.70)
 লেবাননLebanon 76.20 (74.10-77.90) 78.90 (77.50-80.40)
 লেছথ’Lesotho 44.10 (40.90-48.10) 50.70 (47.20-54.80)
 লাইবেৰিয়াLiberia 56.50 (54.10-58.90) 57.90 (55.20-60.50)
 লিবিয়াLibya 72.90 (70.70-75.00) 76.50 (74.60-78.50)
 লিথুৱানিয়াLithuania 68.70 (68.50-68.90) 79.30 (79.10-79.60)
 লাক্সেমবাৰ্গLuxembourg 78.00 (77.50-78.60) 82.20 (81.70-82.80)
 মেছেনদনীয়াMacedonia 72.80 (72.50-73.00) 77.20 (77.00-77.50)
 মাদাগাস্কাৰMadagascar 62.20 (58.90-65.60) 65.10 (61.80-68.10)
 মালাৱীMalawi 50.90 (48.50-53.60) 54.90 (52.70-57.50)
 মালয়েছিয়াMalaysia 71.30 (71.00-71.60) 76.50 (76.20-76.80)
 মালদ্বীপMaldives 77.50 (76.70-78.30) 80.40 (79.70-81.20)
 মালিMali 56.90 (52.90-60.70) 57.70 (53.80-61.20)
 মালটাMalta 77.10 (76.60-77.60) 83.00 (82.40-83.60)
 মাৰ্ছাল দ্বীপপুঞ্জMarshall Islands 61.90 (57.50-66.00) 66.00 (61.90-70.00)
 মৌৰিতানিয়াMauritania 63.30 (59.10-67.20) 65.70 (61.80-68.80)
 মৰিছাছMauritius 69.70 (69.30-70.00) 76.90 (76.50-77.30)
 মেক্সিকোMexico 72.50 (72.30-72.80) 78.40 (78.20-78.60)
 মলডভাMoldova 65.50 (65.00-65.80) 74.60 (74.20-74.90)
 মঙ্গোলিয়াMongolia 60.30 (58.60-62.20) 69.30 (67.80-70.80)
 মণ্টেনেগ্ৰMontenegro 73.00 (72.20-73.60) 78.20 (77.50-78.90)
 মৰক্কোMorocco 70.90 (68.30-73.30) 74.40 (72.20-76.10)
 মজাম্বিকMozambique 50.00 (46.90-53.40) 54.90 (51.80-58.30)
 নামিবিয়াNamibia 58.40 (55.20-61.60) 64.90 (61.90-67.60)
 নেপালNepal 67.70 (65.50-70.10) 70.60 (68.60-72.80)
 নেডাৰলেণ্ডচNetherlands 78.50 (78.40-78.60) 82.60 (82.40-82.70)
 নিউজিলেণ্ডNew Zealand 78.60 (78.40-78.80) 82.70 (82.50-83.00)
 নিকাৰাগুৱাNicaragua 71.50 (70.60-72.20) 77.50 (76.70-78.20)
 নাইগাৰNiger 56.90 (51.70-61.50) 58.70 (54.10-62.60)
 নাইজেৰিয়াNigeria 58.80 (56.50-61.40) 60.40 (58.20-62.90)
 উত্তৰ কোৰিয়াNorth Korea 68.00 (64.90-70.70) 73.30 (70.60-75.50)
 নৰৱেNorway 78.50 (78.30-78.70) 83.10 (82.90-83.40)
 অ'মানOman 73.80 (72.20-75.40) 78.90 (77.50-80.10)
 পাকিস্তানPakistan 63.90 (60.70-67.10) 67.80 (64.80-70.90)
 পেলেষ্টাইনPalestine 70.30 (67.90-72.70) 76.40 (74.30-78.30)
 পানামাPanama 73.60 (72.30-74.90) 80.20 (78.90-81.50)
 পাপুৱা নিউগিনিPapua New Guinea 57.50 (48.10-66.50) 60.30 (51.90-69.00)
 পাৰাগুৱেParaguay 71.00 (69.70-72.40) 75.60 (74.70-76.40)
 পেৰুPeru 75.20 (73.80-76.70) 77.60 (76.10-79.00)
 ফিলিপাইনছPhilippines 66.60 (65.50-67.80) 73.80 (72.80-74.80)
 প'লেণ্ডPoland 72.10 (72.00-72.20) 80.50 (80.40-80.60)
 পৰ্তুগালPortugal 76.30 (76.20-76.50) 82.30 (82.20-82.50)
 কাটাৰQatar 78.90 (77.70-80.00) 82.10 (81.10-83.20)
 ৰোমানিয়াRomania 70.10 (70.00-70.20) 77.60 (77.40-77.70)
 ৰাছিয়াRussia 63.10 (62.80-63.30) 74.70 (74.40-74.90)
 ৰুৱাণ্ডাRwanda 62.00 (60.10-63.90) 67.10 (65.50-69.00)
 ছেইণ্ট লুছিয়াSaint Lucia 70.90 (68.60-73.40) 76.50 (74.50-78.80)
 ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছSaint Vincent and the Grenadines 69.70 (68.50-71.00) 74.50 (73.10-75.80)
 চামোৱাSamoa 68.40 (65.40-70.90) 73.40 (70.90-75.80)
 চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপSão Tomé and Príncipe 68.20 (64.40-71.80) 72.10 (69.00-75.20)
 চৌদি আৰৱSaudi Arabia 75.00 (73.60-76.40) 79.90 (78.80-81.00)
 ছেনেগালSenegal 63.50 (61.10-66.10) 67.10 (65.20-69.30)
 ছাৰ্বিয়াSerbia 74.00 (73.70-74.20) 79.50 (79.20-79.80)
 ছেচেল্লেচSeychelles 61.30 (60.20-62.40) 71.80 (70.70-72.90)
 ছিয়েৰা লিয়নSierra Leone 56.50 (53.60-59.30) 60.90 (58.30-63.10)
 ছিংগাপুৰSingapore 78.80 (78.60-79.00) 83.30 (83.00-83.50)
 শ্ল'ভাকিয়াSlovakia 71.60 (71.40-71.70) 79.10 (78.90-79.30)
 শ্ল’ভেনিয়াSlovenia 75.90 (75.60-76.20) 82.50 (82.20-82.90)
 চল’মন দ্বীপপুঞ্জSolomon Islands 60.50 (52.20-68.10) 64.00 (55.40-71.40)
 ছোমালিয়াSomalia 54.60 (45.40-62.60) 57.20 (47.70-65.60)
 দক্ষিণ আফ্ৰিকাSouth Africa 57.40 (54.80-59.60) 62.30 (59.90-64.70)
 দক্ষিণ কোৰিয়াSouth Korea 76.50 (76.30-76.70) 82.70 (82.60-82.90)
 স্পেইনSpain 78.40 (78.20-78.70) 84.20 (84.00-84.40)
 শ্ৰীলংকাSri Lanka 71.60 (70.30-72.80) 79.80 (78.70-80.70)
 ছুদানSudan 66.90 (64.20-69.00) 70.70 (68.80-72.90)
 ছুৰীনেমSuriname 70.10 (68.20-72.20) 75.20 (73.70-76.80)
 ছুইজাৰলেণ্ডSwaziland 47.40 (43.50-51.30) 51.40 (48.00-55.10)
 ছুইডেনSweden 79.20 (79.00-79.40) 83.50 (83.40-83.70)
 ছুইজাৰলেণ্ডSwitzerland 79.70 (79.50-79.80) 84.50 (84.30-84.70)
 ছিৰিয়াSyria 75.10 (73.50-76.60) 80.20 (78.90-81.40)
 টাইৱানTaiwan 75.90 (75.80-76.00) 81.90 (81.80-82.00)
 তাজিকিস্থানTajikistan 65.20 (62.70-67.50) 71.50 (69.40-73.60)
 তাঞ্জানিয়াTanzania 60.90 (58.10-63.70) 62.60 (60.20-65.20)
 থাইলেণ্ডThailand 70.90 (69.10-72.50) 77.50 (76.30-78.80)
 বাহামাছThe Bahamas 71.40 (68.50-74.50) 80.40 (76.90-85.50)
 গাম্বিয়াThe Gambia 60.80 (53.40-69.00) 64.00 (55.90-72.40)
 টিমৰ লেষ্টেTimor-Leste 67.80 (66.30-69.20) 69.70 (68.10-71.20)
 তগ’Togo 58.30 (54.70-61.80) 62.10 (58.40-65.60)
 টংগাTonga 67.30 (64.70-69.90) 73.80 (71.40-76.10)
 ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎Trinidad and Tobago 66.20 (65.00-67.40) 75.30 (74.10-76.40)
 তুনিছিয়াTunisia 74.10 (70.70-77.60) 78.90 (75.70-81.90)
 তুৰস্কTurkey 71.20 (69.50-73.00) 77.70 (75.90-79.30)
 তুৰ্কমেনিস্থানTurkmenistan 65.40 (60.70-69.50) 73.40 (69.50-77.20)
 উগাণ্ডাUganda 58.30 (55.30-61.40) 62.50 (59.80-65.10)
 যুক্তৰাজ্যUK 77.80 (77.80-77.90) 81.90 (81.80-82.00)
 ইউক্ৰেইনUkraine 64.50 (63.50-65.30) 74.90 (74.20-75.40)
 সংযুক্ত আৰব আমিৰাতUnited Arab Emirates 75.30 (73.00-77.60) 78.60 (76.50-80.70)
 উৰুগুৱেUruguay 72.60 (72.10-73.10) 80.40 (79.90-80.90)
 মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUSA 75.90 (75.80-75.90) 80.50 (80.50-80.60)
 উজবেকিস্থানUzbekistan 65.60 (61.90-68.80) 72.30 (69.50-75.30)
 ভানুৱাটুVanuatu 62.20 (54.10-69.50) 66.90 (59.80-72.50)
 ভেনিজুৱেলাVenezuela 70.30 (68.90-71.50) 79.20 (78.40-80.00)
 ভিয়েটনামVietnam 71.60 (69.30-74.00) 79.60 (78.00-81.10)
 য়েমেনYemen 65.50 (59.20-71.40) 66.30 (59.30-72.40)
 জাম্বিয়াZambia 54.30 (51.10-57.70) 57.30 (54.20-60.30)
 জিম্বাৱৱেZimbabwe 51.10 (46.60-55.60) 55.10 (51.30-59.30)

চি আই এ'ৰ তালিকা (২০১২)[সম্পাদনা কৰক]

2012 life expectancy estimates by the CIA World Factbook.

যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ চি আই এঈ এনুৱেল ৱৰ্ল্ড ফেক্টবুক ২০১২ত এই তালিকা প্ৰকাশ  কৰিছিল।[1]

Rank Entity Overall life expectancy at birth Male life expectancy at birth Female life expectancy at birth
1  মনাকোMonaco 89.52 85.77 93.69
2  জাপানJapan 84.74 81.45 87.52
3  ছিংগাপুৰSingapore 84.68 80.5 85.74
4  মাকাউMacau 84.51 80.35 84.64
5  ছান মেৰিন'San Marino 83.18 78.96 85.72
6  হংকংHong Kong 82.16 79.5 84.95
7  আন্দৰাAndorra 82.14 79.53 84.96
8  গুৱেৰনছেGuernsey 82.04 79.32 84.97
9  অষ্ট্ৰেলিয়াAustralia 81.81 79.4 84.35
10  ইটালীItaly 81.77 79.16 84.53
11  ফ্ৰান্সFrance (metropolitan) 81.50 78.2 84.80
12  জাৰ্ছেJersey 81.38 78.96 83.94
13  কানাডাCanada 81.38 78.81 84.1
14  স্পেইনSpain 81.17 78.16 84.37
15  ছুইজাৰলেণ্ডSwitzerland 81.07 78.24 84.05
16  ছুইডেনSweden 81.07 78.78 83.51
17  ইছৰাইলIsrael 80.96 78.79 83.24
18  আইচলেণ্ডIceland 80.9 78.72 83.17
19  আংগুইলাAnguilla 80.87 78.32 83.51
20  কেমেন দ্বীপপুঞ্জCayman Islands 80.68 78.02 83.39
21  বাৰ্মুদাBermuda 80.71 77.49 83.99
22  আইল অৱ মেনIsle of Man 80.64 79.09 82.32
23  নিউজিলেণ্ডNew Zealand 80.59 78.61 82.67
24  লাইচটেনষ্টাইনLiechtenstein 80.31 76.86 83.77
25  নৰৱেNorway 80.2 77.53 83.02
26  আয়াৰলেণ্ডIreland 80.19 77.96 82.55
27  জাৰ্মানীGermany 80.07 77.82 82.44
28  যুক্তৰাজ্যUnited Kingdom 80.05 77.95 82.25
29  জৰ্ডানJordan 80.05 78.73 81.45
30  গ্ৰীচGreece 79.92 77.36 82.65
31  ছেইণ্ট পিয়েৰা আৰু মিকুৱেলনSaint Pierre and Miquelon 79.87 77.61 82.26
32  টাইৱানTaiwan 79.78 76.87 82.84
33  দক্ষিণ কোৰিয়াSouth Korea 79.72 77.25 82.35
34  অষ্ট্ৰিয়াAustria 79.72 77.45 82.12
35  ফাৰো দ্বীপপুঞ্জFaroe Islands 79.68 77.06 82.44
36  মালটাMalta 79.61 76.36 83.08
37  নেডাৰলেণ্ডচNetherlands 79.51 76.35 82.81
38  লাক্সেমবাৰ্গLuxembourg 79.45 76.47 82.43
39  বেলজিয়ামBelgium 79.35 76.0 82.7
40  পৰ্তুগালPortugal 79.33 76.29 82.55
41  ভাৰ্জিন দ্বীপপুঞ্জU.S. Virgin Islands 79.27 75.79 82.89
42  ফিনলেণ্ডFinland 79.11 76.39 81.97
43  তুৰ্কছ আৰু কেইকছ দ্বীপপুঞ্জTurks and Caicos Islands 79.05 75.84 82.49
44  ৱাল্লিচ আৰু ফুটুনাWallis and Futuna 78.98 76 82.11
45  পুৱেৰ্ট’ ৰিক’Puerto Rico 78.92 75.31 82.71
46  ইউৰোপিয়ান ইউনিয়নEuropean Union 78.82 75.7 82.13
47  বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনাBosnia and Herzegovina 78.81 75.25 82.63
48  ছেইন্ট হেলেনা, এছেনচিয়ন দ্বীপ আৰু ক্ৰিষ্টান দা কুনহাSaint Helena, Ascension and Tristan da Cunha 78.76 75.83 81.83
49  গিব্ৰালটাৰGibraltar 78.68 75.84 81.72
50  ডেনমাৰ্কDenmark 78.63 76.25 81.14
51  মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUnited States 78.37 75.92 80.93
52  বাহৰেইনBahrain 78.15 76.03 80.33
53  চাইপ্ৰাছCyprus 77.82 75.04 80.74
54  পানামাPanama 77.79 75.02 80.68
55  কষ্টা ৰিকাCosta Rica 77.72 75.10 80.46
56  চিলিChile 77.70 74.44 81.13
57  কিউবাCuba 77.70 75.46 80.08
58  লিবিয়াLibya 77.65 75.34 80.08
59  ব্ৰিটিছ ভাৰ্জিন দ্বীপসমূহBritish Virgin Islands 77.63 76.32 78.99
60  আলবেনিয়াAlbania 77.41 74.82 80.30
61  ডমিনিকান গণৰাজ্যDominican Republic 77.31 75.16 79.55
62  শ্ল’ভেনিয়াSlovenia 77.30 73.64 81.20
63  চেক গণৰাজ্যCzech Republic 77.19 73.93 80.66
64  জৰ্জিয়া (দেশ)Georgia 77.12 73.80 80.82
65  ফ্ৰান পলিনেছিয়াFrench Polynesia ( ফ্ৰান্সFrance) 77.10 74.62 79.70
66  কুৱেইটKuwait 77.09 75.95 78.3
67  দক্ষিণ মাৰিয়ানা দ্বীপপুঞ্জNorthern Mariana Islands ( মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUS) 77.08 74.45 79.87
68  আৰ্জেণ্টিনাArgentina 76.95 73.71 80.36
69  ছেইণ্ট লুছিয়াSaint Lucia 76.84 74.15 79.68
70  নিউ কেলেডনিয়াNew Caledonia ( ফ্ৰান্সFrance) 76.75 72.67 81.03
71  নেডাৰলেণ্ডচ এনটাইল্লেচNetherlands Antilles ( নেডাৰলেণ্ডচNetherlands) 76.65 74.33 79.09
72  সংযুক্ত আৰব আমিৰাতUnited Arab Emirates 76.51 73.94 79.22
73  মেক্সিকোMexico 76.47 73.65 79.43
74  উৰুগুৱেUruguay 76.35 73.1 79.72
75  চৌদি আৰৱSaudi Arabia 76.3 74.23 78.48
76  প'লেণ্ডPoland 76.28 73.12 79.44
77  চীনPeople's Republic of China 76.04 74.79 77.3
78  তুনিছিয়াTunisia 75.78 73.98 77.7
79  পাৰাগুৱেParaguay 75.77 73.19 78.49
80  ব্ৰুনেইBrunei 75.74 73.52 78.07
81  ডমিনিকাDominica 75.55 72.61 78.64
82  শ্ল'ভাকিয়াSlovakia 75.4 71.47 79.53
83  ব্ৰাজিলBrazil 75.35 71.52 79.38
83  ক্ৰয়েছিয়াCroatia 75.35 71.72 79.18
84  কাটাৰQatar 75.35 71.66 77.14
85  ইকুৱেডৰEcuador 75.3 72.37 78.37
86  আৰুবাAruba ( নেডাৰলেণ্ডচNetherlands) 75.28 72.25 78.38
87  শ্ৰীলংকাSri Lanka 75.14 73.08 77.28
88  লিথুৱানিয়াLithuania 74.9 69.98 80.1
89  হাংগেৰীHungary 74.79 71.04 78.76
90  এন্টিগুৱা আৰু বাৰবুডাAntigua and Barbuda 74.76 72.81
91  মেছেনদনীয়াMacedonia 74.68 72.18 77.38
92  পশ্চিম বেংকWest Bank 74.54 72.54 76.65
93  কুক দ্বীপসমূহCook Islands 74.22 71.46 77.13
94  অ'মানOman 74.16 71.87 76.55
95  আলজেৰিয়াAlgeria 74.02 72.35 75.77
96  মৰিছাছMauritius 74 70.53 77.65
97  মালদ্বীপMaldives 73.97 71.78 76.28
98  বাৰ্বাড'ছBarbados 73.94 71.65 76.26
99  ছাৰ্বিয়াSerbia 73.9 71.09 76.89
100  ছুৰীনেমSuriname 73.73 71 76.65
101  আমেৰিকান চমোৱাAmerican Samoa ( মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUS) 73.72 70.8 76.82
102  চল’মন দ্বীপপুঞ্জSolomon Islands 73.69 71.14 76.37
103  লেবাননLebanon 73.66 71.15 76.31
104  ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছSaint Vincent and the Grenadines 73.65 71.82 75.54
105  ভেনিজুৱেলাVenezuela 73.61 70.54 76.83
106  জামাইকাJamaica 73.53 71.83 75.3
107  গাজা ষ্ট্ৰীপGaza Strip 73.42 71.82 75.12
108  মালয়েছিয়াMalaysia 73.29 70.56 76.21
109  ছেইণ্ট কিট্টিচ আৰু নেভিচSaint Kitts and Nevis 73.2 70.33 76.25
110  থাইলেণ্ডThailand 73.1 70.77 75.55
111  বুলগেৰিয়াBulgaria 73.09 69.48 76.91
112  ছেচেল্লেচSeychelles 73.02 68.33 77.85
113  এষ্ট’নিয়াEstonia 72.82 67.45 78.53
114  কলম্বিয়াColombia 72.81 68.98 76.76
115  মণ্টচেৰাটMontserrat 72.76 74.74 70.68
116  আৰ্মেনিয়াArmenia 72.68 69.06 76.81
117  ৰোমানিয়াRomania 72.45 68.95 76.16
118  এল চালভাড’ৰEl Salvador 72.33 68.72 76.11
119  লাটভিয়াLatvia 72.15 66.98 77.59
120  ইজিপ্তEgypt 72.12 69.56 74.81
122  তুৰস্কTurkey 71.96 70.12 73.89
123  উজবেকিস্থানUzbekistan 71.96 68.95 75.15
124  চামোৱাSamoa 71.86 69.03 74.84
125  মৰক্কোMorocco 71.8 69.42 74.3
126  কেপ ভাৰ্ডেCape Verde 71.61 68.27 75.05
127  ভিয়েটনামVietnam 71.58 68.78 74.57
128  নিকাৰাগুৱাNicaragua 71.5 69.35 73.75
129  পালাউPalau 71.22 68.08 74.54
130  মাৰ্ছাল দ্বীপপুঞ্জMarshall Islands 71.19 69.15 73.34
131  ছিৰিয়াSyria 71.19 69.8 72.68
132  ইৰানIran 71.14 69.65 72.72
133  ফিলিপাইনছPhilippines 71.09 68.17 74.15
134  মাইক্ৰ’নেছিয়া যুক্তৰাজ্যFederated States of Micronesia 70.94 69.06 72.93
135  ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎Trinidad and Tobago 70.86 67.98 73.82
136  মলডভাMoldova 70.8 67.1 74.71
137  ইন্দোনেছিয়াIndonesia 70.76 68.26 73.38
138  পেৰুPeru 70.74 68.33 73.15
139  ফিজিFiji 70.73 68.18 73.41
140  টংগাTonga 70.73 68.18 73.41
141  বেলাৰুছBelarus 70.63 64.95 76.67
142  ৰাছিয়াRussia 70.3 64.3 76.4
144  গুৱেটমালাGuatemala 70.29 68.49 72.19
144  গ্ৰীনলেণ্ডGreenland ( ডেনমাৰ্কDenmark) 70.07 67.44 72.85
145  ইৰাকIraq 69.94 68.6 71.34
146  ভাৰতIndia 69.89 67.46 72.61
147  কিৰগিজস্থান

Kyrgyzstan

69.43 65.43 73.64
148  হন্দুৰাছHonduras 69.4 67.86 71.02
149  টুভালুTuvalu 69.29 66.99 71.7
150  চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপSão Tomé and Príncipe 68.32 66.65 70.04
151  ইউক্ৰেইনUkraine 68.25 62.37 74.5
152  বেলাইজBelize 68.2 66.44 70.05
153  কাজাখাস্তানKazakhstan 67.87 62.58 73.47
154  তুৰ্কমেনিস্থানTurkmenistan 67.87 64.94 70.95
155  মঙ্গোলিয়াMongolia 67.65 65.23 70.19
156  টিমৰ লেষ্টেEast Timor 67.27 64.92 69.75
157  বলিভিয়াBolivia 66.89 64.2 69.72
158  গুৱানাGuyana 66.68 64.09 69.4
159  আজেৰবাইজানAzerbaijan 66.66 62.53 71.34
160  পাপুৱা নিউগিনিPapua New Guinea 66.34 64.08 68.72
161  ভূটানBhutan 66.13 65.33 66.97
162  গ্ৰেনেডাGrenada 65.95 64.06 67.85
163  বাহামাছThe Bahamas 65.78 62.63 68.98
164  নেপালNepal 65.46 64.3 66.67
165  তাজিকিস্থানTajikistan 65.33 62.29 68.52
166  পাকিস্তানPakistan 64.49 63.4 65.64
167  নাউৰুNauru 64.2 60.58 68.01
168  ভানুৱাটুVanuatu 63.98 62.37 65.66
169  উত্তৰ কোৰিয়াNorth Korea 63.81 61.23 66.53
170  কম'ৰছComoros 63.47 61.07 65.94
171  বাৰ্মাBurma 63.39 61.17 65.74
172  য়েমেনYemen 63.27 61.3 65.33
173  কিৰিবাতিKiribati 63.22 60.14 66.45
174  ময়ত্তেMayotte ( ফ্ৰান্সFrance) 62.91 60.65 65.24
175  মাদাগাস্কাৰMadagascar 62.89 60.93 64.91
176  কম্বোডিয়াCambodia 62.1 60.03 64.27
177  বটচৱানাBotswana 61.85 61.72 61.99
178  এৰিট্ৰিয়াEritrea 61.78 59.71 63.9
179  বিষুৱীয় গিনি

Equatorial Guinea

61.61 60.71 62.54
180  হাইটিHaiti 60.78 59.13 62.48
181  মৌৰিতানিয়াMauritania 60.37 58.22 62.59
182  বাংলাদেশBangladesh 60.25 57.57 63.03
183  ঘানাGhana 59.85 58.98 60.75
184  বেনিনBenin 59 57.83 60.23
185  ছেনেগালSenegal 59 57.12 60.93
186  তগ’Togo 58.69 56.56 60.88
187  কেনিয়াKenya 57.86 57.49 58.24
188  গুইনিয়াGuinea 57.09 55.63 58.6
189  লাওচLaos 56.68 54.56 58.9
190  আইভৰি ক’ষ্টCôte d'Ivoire 55.45 54.64 56.28
191  ইথিঅ’পিয়াEthiopia 55.41 52.92 57.97
192  গাম্বিয়াThe Gambia 55.35 53.43 57.34
193  কংগো গণৰাজ্যDemocratic Republic of the Congo 54.36 52.58 56.2
194 Western Sahara 54.32 52 56.73
195  কংগোRepublic of the Congo 54.15 52.9 55.43
196  কেমেৰুনCameroon 53.69 52.89 54.52
197  গেবনGabon 53.11 52.19 54.05
198  বাৰ্কিনা ফাছোBurkina Faso 52.95 51.04 54.91
199  উগাণ্ডাUganda 52.72 51.66 53.81
200  নাইগাৰNiger 52.6 51.39 53.85
201  বুৰুণ্ডীBurundi 52.09 51.2 53.01
202  তাঞ্জানিয়াTanzania 52.01 50.56 53.51
203  ছুদানSudan 62.57 60.58 64.67
204  নামিবিয়াNamibia 51.24 51.61 50.86
205  ৰুৱাণ্ডাRwanda 50.52 49.25 51.83
206  মালিMali 50.35 48.38 52.38
207  আফগানিস্তানAfghanistan 50.11 48.81 51.47
208  ছোমালিয়াSomalia 49.63 47.78 51.53
209  দক্ষিণ আফ্ৰিকাSouth Africa 48.98 49.81 48.13
210  গুইনিয়া-বিচ্চাওGuinea-Bissau 47.9 46.07 49.79
211  চাদChad 47.7 46.67 48.77
212  নাইজেৰিয়াNigeria 46.94 46.16 47.76
213  জিম্বাৱৱেZimbabwe 45.77 46.36 45.16
214  চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিকCentral African Republic 44.47 44.4 44.54
215  মালাৱীMalawi 43.82 44.07 43.57
216  দীজিবৌটিDjibouti 43.37 41.89 44.89
217  লাইবেৰিয়াLiberia 41.84 40.71 43
218  ছিয়েৰা লিয়নSierra Leone 41.24 38.92 43.64
219  মজাম্বিকMozambique 41.18 41.83 41.53
220  লেছথ’Lesotho 40.38 41.18 39.54
221  জাম্বিয়াZambia 38.63 38.53 38.73
222  আংগলাAngola 38.2 37.24 39.22

অ' ই চি ডিৰ তালিকা (২০১৩)[সম্পাদনা কৰক]

Life expectancy at birth (years), OECD (2013)[7]
Rank state/territory Overall Male Female
1  জাপানJapan 83.4 80.2 86.6
2  স্পেইনSpain 83.2 80.2 86.1
3  ছুইজাৰলেণ্ডSwitzerland 82.9 80.7 85.0
4  ইটালীItaly 82.8 80.3 85.2
5  ফ্ৰান্সFrance 82.3 79.0 85.6
6  অষ্ট্ৰেলিয়াAustralia 82.2 80.1 84.3
7=  ইছৰাইলIsrael 82.1 80.3 83.9
7=  আইচলেণ্ডIceland 82.1 80.5 83.7
9  ছুইডেনSweden 82.0 80.2 83.8
10  লাক্সেমবাৰ্গLuxembourg 81.9 79.8 83.9
11=  নৰৱেNorway 81.8 79.8 83.8
11=  দক্ষিণ কোৰিয়াSouth Korea 81.8 78.5 85.1
13  কানাডাCanada[8] 81.5 79.3 83.6
14=  নিউজিলেণ্ডNew Zealand 81.4 79.5 83.2
14=  নেডাৰলেণ্ডচNetherlands 81.4 79.5 83.2
14=  গ্ৰীচGreece 81.4 78.7 84.0
17  অষ্ট্ৰিয়াAustria 81.2 78.6 83.8
18=  যুক্তৰাজ্যUnited Kingdom 81.1 79.2 82.9
18=  আয়াৰলেণ্ডIreland 81.1 79.0 83.1
18=  ফিনলেণ্ডFinland 81.1 78.0 84.1
21  জাৰ্মানীGermany 80.9 78.6 83.2
22  পৰ্তুগালPortugal 80.8 77.6 84.0
23  বেলজিয়ামBelgium 80.7 78.1 83.2
24  শ্ল’ভেনিয়াSlovenia 80.4 77.2 83.6
25  ডেনমাৰ্কDenmark 80.4 78.3 82.4
26=  চিলিChile 78.8 76.3 81.4
26=  মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰUnited States 78.8 76.4 81.2
28  চেক গণৰাজ্যCzech Republic 78.3 75.2 81.3
29  এষ্ট’নিয়াEstonia 77.3 72.8 81.7
30  প'লেণ্ডPoland 77.1 73.0 81.2
31  তুৰস্কTurkey 76.6 73.7 79.4
32  শ্ল'ভাকিয়াSlovakia 76.5 72.9 80.1
33  হাংগেৰীHungary 75.7 72.2 79.1
34  মেক্সিকোMexico 74.6 71.7 77.4

তথ্য সংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]

Figures are from the CIA World Factbook 2009[1] and from the 2010 revision of the United Nations World Population Prospects report, for 2005–2010,[4] (data viewable at http://esa.un.org/wpp/Sorting-Tables/tab-sorting_mortality.htm, with equivalent spreadsheets here, here, and here).

Only countries/territories with a population of 100,000 or more in 2010 are included in the United Nations list.

WHO database 2013 http://www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/EN_WHS2013_Full.pdf

  1. 1.0 1.1 1.2 "CIA - The World Factbook Life Expectancy". Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2102rank.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 2012-03-22. 
  2. "Central Intelligence Agency Factbook Population". Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2119.html। আহৰণ কৰা হৈছে: 2013-03-22. 
  3. "Global Health Observatory Data Repository: Life expectancy – Data by country" (CSV). প্ৰকাশক Geneva, Switzerland: World Health Statistics 2015, World Health Organization, WHO. 2015. http://apps.who.int/gho/data/node.main.688?lang=en। আহৰণ কৰা হৈছে: 2015-05-21. "the technical health information is based on data accurate with respect to the year indicated (2013)" 
  4. 4.0 4.1 United Nations Department of Economic and Social Affairs (29 July 2015). "United Nations World Population Prospects: 2015 revision". UN. http://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/WPP2015_Volume-I_Comprehensive-Tables.pdf. 
  5. Das, Pamela; Samarasekera, Udani (2012). "The story of GBD 2010: a "super-human" effort". The Lancet খণ্ড 380 (9859): 2067–2070. doi:10.1016/S0140-6736(12)62174-6. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)62174-6/fulltext. 
  6. Wang, Haidong; Dwyer-Lindgren, Laura; Lofgren, Katherine T; Rajaratnam, Julie Knoll; Marcus, Jacob R; Levin-Rector, Alison; Levitz, Carly E; Lopez, Alan D et al. (2012). "Age-specific and sex-specific mortality in 187 countries, 1970–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010". The Lancet খণ্ড 380 (9859): 2071–2094. doi:10.1016/S0140-6736(12)61719-X. 
  7. https://data.oecd.org/healthstat/life-expectancy-at-birth.htm
  8. Data for Canada is for 2012, see

বাহ্যিক সংযোগ[সম্পাদনা কৰক]