মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী দেশৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
২০১৫ চনৰ ১৪ ডিচেম্বৰৰ মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী দেশসমূহ[1]
মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়ন (বিকশিত), উচ্চ মানৱ উন্ননয়ন (ৱিকশিত), মজলীয়া মানৱ উন্নয়ন (বিকাশশীল) আৰু নিম্ন মানৱ উন্নয়ন (অবিকশিত) দেশসমূহ[1]

এয়া মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী সকলো দেশৰ তালিকা। এই তালিকা ৰাষ্ট্ৰ সংঘৰ ডেভেলপমেণ্ট প্ৰগ্ৰেমছ হ্যুমেন ডেভেলপমেণ্ট ৰিপ'ৰ্টৰ ওপৰত আধাৰিত। শেহতীয়া ১৪ ডিচেম্বৰ ২০১৫ চনৰ অনুমানৰ মতে তৈয়াৰ কৰা হৈছে।[2]

২০১০ চনত ইনিকুৱেলিটি-এডজাষ্টেড হ্যুমেন ডেভেলপমেণ্ট ইণ্ডেক্স (IHDI) বা অসমতা-সজ্জিত মানৱ উন্নয়ন সূচক পৰিচত কৰা হ'ল। আই-এইচ-ডি-আই মানৱ উন্নয়নৰ প্ৰকৃত স্তৰ বুলিব পাৰি, আন হাতে, এইচ-ডি-আই "সাম্ভাব্য" মানৱ উন্নয়ন সূচক বুলি অভিহিত কৰা হৈছে। সম্পূৰ্ণ সমতা অবিহনে সৰ্বোচ্চ আই-এইচ-ডি-আই লাভ কৰা সম্ভৱ নহয়।[3]

সূচী

প্ৰক্ৰিয়া[সম্পাদনা কৰক]

এইচ ডি আইত জন্মৰ সময়ত প্ৰত্যাশিত জীৱন-কাল, শিক্ষা আৰু জনমূৰি আয়ৰ সূচক ব্যৱহাৰ কৰা হয়। প্ৰত্যাশিত জীৱন কাল অধিক দীঘল হ'লে, জনমূৰি আয় দীঘল হ'লে, শিক্ষাৰ কাল অধিক দীঘল হ'লে মানৱ উন্নয়ন সূচক অধিক হয়।

সম্পূৰ্ণ তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

  • বৃদ্ধি = বৃদ্ধি
  • steady = স্থিৰ
  • decrease = হ্ৰাস

অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়ন[সম্পাদনা কৰক]

স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
1 steady  নৰৱে 0.944 বৃদ্ধি 0.002
2 steady  অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935 বৃদ্ধি 0.002
3 steady  ছুইজাৰলেণ্ড 0.930 বৃদ্ধি 0.002
4 steady  ডেনমাৰ্ক 0.923 steady
5 steady  নেডাৰলেণ্ডচ 0.922 বৃদ্ধি 0.002
6 steady  জাৰ্মানী 0.916 বৃদ্ধি 0.001
6 বৃদ্ধি (2)  আয়াৰলেণ্ড 0.916 বৃদ্ধি 0.004
8 decrease (1)  মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915 বৃদ্ধি 0.002
9 decrease (1)  কানাডা 0.913 বৃদ্ধি 0.001
9 বৃদ্ধি (1)  নিউজিলেণ্ড 0.913 বৃদ্ধি 0.002
11 steady  ছিংগাপুৰ 0.912 বৃদ্ধি 0.003
12 steady  হংকং 0.910 বৃদ্ধি 0.002
13 steady  লাইচটেনষ্টাইন 0.908 বৃদ্ধি 0.001
14 steady  ছুইডেন 0.907 বৃদ্ধি 0.002
14 বৃদ্ধি (1)  যুক্তৰাজ্য 0.907 বৃদ্ধি 0.005
16 steady  আইচলেণ্ড 0.899 steady
17 steady  দক্ষিণ কোৰিয়া 0.898 বৃদ্ধি 0.003
18 steady  ইছৰাইল 0.894 বৃদ্ধি 0.001
19 steady  লাক্সেমবাৰ্গ 0.892 বৃদ্ধি 0.002
20 decrease (1)  জাপান 0.891 বৃদ্ধি 0.001
21 steady  বেলজিয়াম 0.890 বৃদ্ধি 0.002
22 steady  ফ্ৰান্স 0.888 বৃদ্ধি 0.001
23 steady  অষ্ট্ৰিয়া 0.885 বৃদ্ধি 0.001
24 steady  ফিনলেণ্ড 0.883 বৃদ্ধি 0.001
25 steady  শ্ল’ভেনিয়া 0.880 বৃদ্ধি 0.001
স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
26 steady  স্পেইন 0.876 বৃদ্ধি 0.002
27 steady  ইটালী 0.873 steady
28 steady  চেক গণৰাজ্য 0.870 বৃদ্ধি 0.002
29 steady  গ্ৰীচ 0.865 বৃদ্ধি 0.002
30 steady  এষ্ট’নিয়া 0.861 বৃদ্ধি 0.002
31 steady  ব্ৰুনেই 0.856 বৃদ্ধি 0.004
32 steady  চাইপ্ৰাছ 0.850 steady
32 বৃদ্ধি (1)  কাটাৰ 0.850 বৃদ্ধি 0.001
34 steady  আন্দৰা 0.845 বৃদ্ধি 0.001
35 বৃদ্ধি (1)  শ্ল'ভাকিয়া 0.844 বৃদ্ধি 0.005
36 decrease (1)  প'লেণ্ড 0.843 বৃদ্ধি 0.003
37 steady  লিথুৱানিয়া 0.839 বৃদ্ধি 0.002
37 steady  মালটা 0.839 বৃদ্ধি 0.002
39 steady  চৌদি আৰৱ 0.837 বৃদ্ধি 0.001
40 steady  আৰ্জেণ্টিনা 0.836 বৃদ্ধি 0.003
41 decrease (1)  সংযুক্ত আৰব আমিৰাত 0.835 বৃদ্ধি 0.002
42 steady  চিলি 0.832 বৃদ্ধি 0.002
43 steady  পৰ্তুগাল 0.830 বৃদ্ধি 0.002
44 steady  হাংগেৰী 0.828 বৃদ্ধি 0.003
45 steady  বাহৰেইন 0.824 বৃদ্ধি 0.003
46 বৃদ্ধি (1)  লাটভিয়া 0.819 বৃদ্ধি 0.003
47 decrease (1)  ক্ৰয়েছিয়া 0.818 বৃদ্ধি 0.001
48 decrease (1)  কুৱেইট 0.816 steady
49 steady  মণ্টেনেগ্ৰ 0.802 বৃদ্ধি 0.001

উচ্চ মানৱ উন্নয়ন[সম্পাদনা কৰক]

স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
50 বৃদ্ধি (1)  বেলাৰুছ 0.798 বৃদ্ধি 0.002
50 steady  ৰাছিয়া 0.798 বৃদ্ধি 0.001
52 steady  অ'মান 0.793 বৃদ্ধি 0.001
52 বৃদ্ধি (1)  ৰোমানিয়া 0.793 বৃদ্ধি 0.002
52 বৃদ্ধি (2)  উৰুগুৱে 0.793 বৃদ্ধি 0.003
55 steady  বাহামাছ 0.790 বৃদ্ধি 0.004
56 steady  কাজাখাস্তান 0.788 বৃদ্ধি 0.003
57 decrease (1)  বাৰ্বাড'ছ 0.785 steady
58 steady  এন্টিগুৱা আৰু বাৰবুডা 0.783 বৃদ্ধি 0.002
59 steady  বুলগেৰিয়া 0.782 বৃদ্ধি 0.003
60 বৃদ্ধি (2)  পালাউ 0.780 বৃদ্ধি 0.005
60 steady  পানামা 0.780 বৃদ্ধি 0.003
62 decrease (2)  মালয়েছিয়া 0.779 বৃদ্ধি 0.002
63 decrease (1)  মৰিছাছ 0.777 বৃদ্ধি 0.002
64 বৃদ্ধি (4)  ছেচেল্লেচ 0.772 বৃদ্ধি 0.005
64 steady  ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎ 0.772 বৃদ্ধি 0.001
66 decrease (2)  ছাৰ্বিয়া 0.771 steady
67 decrease (1)  কিউবা 0.769 বৃদ্ধি 0.001
67 decrease (1)  লেবানন 0.769 বৃদ্ধি 0.001
69 steady  কষ্টা ৰিকা 0.766 বৃদ্ধি 0.002
69 steady  ইৰান 0.766 বৃদ্ধি 0.002
71 decrease (2)  ভেনিজুৱেলা 0.762 decrease 0.002
72 steady  তুৰস্ক 0.761 বৃদ্ধি 0.002
73 বৃদ্ধি (1)  শ্ৰীলংকা 0.757 বৃদ্ধি 0.005
74 decrease (1)  মেক্সিকো 0.756 বৃদ্ধি 0.001
75 decrease (1)  ব্ৰাজিল 0.755 বৃদ্ধি 0.003
76 steady  জৰ্জিয়া (দেশ) 0.754 বৃদ্ধি 0.004
77 বৃদ্ধি (2)  ছেইণ্ট কিট্টিচ আৰু নেভিচ 0.752 বৃদ্ধি 0.005
78 decrease (1)  আজেৰবাইজান 0.751 বৃদ্ধি 0.002
স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমা
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
79 বৃদ্ধি (3)  গ্ৰেনেডা 0.750 বৃদ্ধি 0.008
80 decrease (2)  জৰ্ডান 0.748 steady
81 steady  মেছেনদনীয়া 0.747 বৃদ্ধি 0.003
81 decrease (1)  ইউক্ৰেইন 0.747 বৃদ্ধি 0.001
83 বৃদ্ধি (1)  আলজেৰিয়া 0.736 বৃদ্ধি 0.002
84 বৃদ্ধি (1)  পেৰু 0.734 বৃদ্ধি 0.002
85 steady  আলবেনিয়া 0.733 বৃদ্ধি 0.001
85 বৃদ্ধি (2)  আৰ্মেনিয়া 0.733 বৃদ্ধি 0.002
85 বৃদ্ধি (4)  বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733 বৃদ্ধি 0.004
88 steady  ইকুৱেডৰ 0.732 বৃদ্ধি 0.002
89 steady  ছেইণ্ট লুছিয়া 0.729 steady
90 বৃদ্ধি (3)  চীন 0.727 বৃদ্ধি 0.004
90 বৃদ্ধি (1)  ফিজি 0.727 বৃদ্ধি 0.003
90 বৃদ্ধি (5)  মঙ্গোলিয়া 0.727 বৃদ্ধি 0.005
93 decrease (2)  থাইলেণ্ড 0.726 বৃদ্ধি 0.002
94 decrease (1)  ডমিনিকা 0.724 বৃদ্ধি 0.001
94 decrease (11)  লিবিয়া 0.724 decrease 0.014
96 steady  তুনিছিয়া 0.721 বৃদ্ধি 0.001
97 steady  কলম্বিয়া 0.720 বৃদ্ধি 0.002
97 বৃদ্ধি (1)  ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছ 0.720 বৃদ্ধি 0.003
99 decrease (1)  জামাইকা 0.719 বৃদ্ধি 0.002
100 steady  টংগা 0.717 বৃদ্ধি 0.001
101 steady  বেলাইজ 0.715 steady
101 বৃদ্ধি (2)  ডমিনিকান গণৰাজ্য 0.715 বৃদ্ধি 0.004
103 বৃদ্ধি (1)  ছুৰীনেম 0.714 বৃদ্ধি 0.001
World 0.711 বৃদ্ধি 0.002
104 steady  মালদ্বীপ 0.706 বৃদ্ধি 0.003
105 steady  চামোৱা 0.702 বৃদ্ধি 0.001

মধ্যম মানৱ উন্নয়ন[সম্পাদনা কৰক]

Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
106 steady  বটচৱানা 0.698 বৃদ্ধি 0.002
107 steady  মলডভা 0.693 বৃদ্ধি 0.003
108 steady  ইজিপ্ত 0.690 বৃদ্ধি 0.001
109 steady  তুৰ্কমেনিস্থান 0.688 বৃদ্ধি 0.006
110 বৃদ্ধি (1)  গেবন 0.684 বৃদ্ধি 0.005
110 steady  ইন্দোনেছিয়া 0.684 বৃদ্ধি 0.003
112 বৃদ্ধি (1)  পাৰাগুৱে 0.679 বৃদ্ধি 0.002
113 decrease (2)  পেলেষ্টাইন 0.677 decrease 0.002
114 steady  উজবেকিস্থান 0.675 বৃদ্ধি 0.003
115 steady  ফিলিপাইনছ 0.668 বৃদ্ধি 0.004
116 decrease (1)  এল চালভাড’ৰ 0.666 বৃদ্ধি 0.002
116 বৃদ্ধি (1)  দক্ষিণ আফ্ৰিকা 0.666 বৃদ্ধি 0.003
116 বৃদ্ধি (1)  ভিয়েটনাম 0.666 বৃদ্ধি 0.003
119 steady  বলিভিয়া 0.662 বৃদ্ধি 0.004
120 বৃদ্ধি (1)  কিৰগিজস্থান 0.655 বৃদ্ধি 0.003
121 decrease (1)  ইৰাক 0.654 decrease 0.003
122 steady সাঁচ:Country data Cabo Verde 0.646 বৃদ্ধি 0.003
123 steady সাঁচ:Country data Micronesia 0.640 বৃদ্ধি 0.001
124 steady  গুৱানা 0.636 বৃদ্ধি 0.002
125 steady  নিকাৰাগুৱা 0.631 বৃদ্ধি 0.003
Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
126 steady  মৰক্কো 0.628 বৃদ্ধি 0.002
126 বৃদ্ধি (2)  নামিবিয়া 0.628 বৃদ্ধি 0.003
128 decrease (2)  গুৱেটমালা 0.627 বৃদ্ধি 0.001
129 steady  তাজিকিস্থান 0.624 বৃদ্ধি 0.003
130 বৃদ্ধি (1)  ভাৰত 0.609 বৃদ্ধি 0.005
131 steady  হন্দুৰাছ 0.606 বৃদ্ধি 0.002
132 বৃদ্ধি (2)  ভূটান 0.605 বৃদ্ধি 0.010
133 steady সাঁচ:Country data Timor Leste 0.595 decrease 0.006
134 decrease (4)  ছিৰিয়া 0.594 decrease 0.013
134 বৃদ্ধি (1)  ভানুৱাটু 0.594 বৃদ্ধি 0.002
136 বৃদ্ধি (2)  কংগো 0.591 বৃদ্ধি 0.009
137 decrease (1)  কিৰিবাতি 0.590 বৃদ্ধি 0.002
138 decrease (1)  বিষুৱীয় গিনি 0.587 বৃদ্ধি 0.003
139 steady  জাম্বিয়া 0.586 বৃদ্ধি 0.006
140 steady  ঘানা 0.579 বৃদ্ধি 0.002
141 steady  লাওচ 0.575 বৃদ্ধি 0.005
142 steady  বাংলাদেশ 0.570 বৃদ্ধি 0.003
143 বৃদ্ধি (1)  কম্বোডিয়া 0.555 বৃদ্ধি 0.005
143 steady  চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপ 0.555 বৃদ্ধি 0.002

নিম্ন মানৱ উন্নয়ন[সম্পাদনা কৰক]

Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
145 steady  কেনিয়া 0.548 বৃদ্ধি 0.004
145 বৃদ্ধি (1)  নেপাল 0.548 বৃদ্ধি 0.005
147 steady  পাকিস্তান 0.538 বৃদ্ধি 0.002
148 steady  ম্যানমাৰ 0.536 বৃদ্ধি 0.005
149 steady  আংগলা 0.532 বৃদ্ধি 0.002
150 decrease (1)  ছুইজাৰলেণ্ড 0.531 বৃদ্ধি 0.001
151 steady  তাঞ্জানিয়া 0.521 বৃদ্ধি 0.005
152 steady  নাইজেৰিয়া 0.514 বৃদ্ধি 0.004
153 বৃদ্ধি (1)  কেমেৰুন 0.512 বৃদ্ধি 0.005
154 decrease (1)  মাদাগাস্কাৰ 0.510 বৃদ্ধি 0.002
155 বৃদ্ধি (3)  জিম্বাৱৱে 0.509 বৃদ্ধি 0.008
156 steady  মৌৰিতানিয়া 0.506 বৃদ্ধি 0.002
156 decrease (1)  চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506 বৃদ্ধি 0.001
158 decrease (1)  পাপুৱা নিউগিনি 0.505 বৃদ্ধি 0.002
159 decrease (1)  কম'ৰছ 0.503 বৃদ্ধি 0.002
160 steady  য়েমেন 0.498 steady
161 steady  লেছথ’ 0.497 বৃদ্ধি 0.003
162 বৃদ্ধি (5)  তগ’ 0.484 বৃদ্ধি 0.009
163 decrease (1)  হাইটি 0.483 বৃদ্ধি 0.002
163 steady  ৰুৱাণ্ডা 0.483 বৃদ্ধি 0.004
163 বৃদ্ধি (1)  উগাণ্ডা 0.483 বৃদ্ধি 0.005
166 decrease (1)  বেনিন 0.480 বৃদ্ধি 0.003
Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
167 decrease (2)  ছুদান 0.479 বৃদ্ধি 0.002
168 steady  দীজিবৌটি 0.470 বৃদ্ধি 0.002
169 বৃদ্ধি (2)  দক্ষিণ ছুডান 0.467 বৃদ্ধি 0.006
170 steady  ছেনেগাল 0.466 বৃদ্ধি 0.003
171 decrease (2)  আফগানিস্তান 0.465 বৃদ্ধি 0.001
172 steady  আইভৰি ক’ষ্ট 0.462 বৃদ্ধি 0.004
173 বৃদ্ধি (1)  মালাৱী 0.445 বৃদ্ধি 0.006
174 বৃদ্ধি (1)  ইথিঅ’পিয়া 0.442 বৃদ্ধি 0.006
175 decrease (2)  গাম্বিয়া 0.441 decrease 0.001
176 steady  কংগো গণৰাজ্য 0.433 বৃদ্ধি 0.003
177 steady  লাইবেৰিয়া 0.430 বৃদ্ধি 0.006
178 steady সাঁচ:Country data Guinea Bissau 0.420 বৃদ্ধি 0.002
179 steady  মালি 0.419 বৃদ্ধি 0.003
180 steady  মজাম্বিক 0.416 বৃদ্ধি 0.003
181 বৃদ্ধি (1)  ছিয়েৰা লিয়ন 0.413 বৃদ্ধি 0.005
182 decrease (1)  গুইনিয়া 0.411 steady
183 বৃদ্ধি (1)  বাৰ্কিনা ফাছো 0.402 বৃদ্ধি 0.006
184 decrease (1)  বুৰুণ্ডী 0.400 বৃদ্ধি 0.003
185 বৃদ্ধি (1)  চাদ 0.392 বৃদ্ধি 0.004
186 decrease (1)  এৰিট্ৰিয়া 0.391 বৃদ্ধি 0.001
187 steady  চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক 0.350 বৃদ্ধি 0.002
188 steady  নাইগাৰ 0.348 বৃদ্ধি 0.003

মহাদেশ অনুযায়ী দেশৰ তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

আফ্ৰিকা[সম্পাদনা কৰক]

১০ উচ্চতম মানৱ উন্নয়ন সূচক

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1  মৰিছাছ 0.777
2  ছেচেল্লেচ 0.772
3  আলজেৰিয়া 0.736
4  লিবিয়া 0.724
5  তুনিছিয়া 0.721
Medium human development
6  বটচৱানা 0.698
7  ইজিপ্ত 0.690
8  গেবন 0.684
9  দক্ষিণ আফ্ৰিকা 0.666
10 সাঁচ:Country data Cabo Verde 0.646

১০ নিম্নতম মানৱ উন্নয়ন সূচক

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  নাইগাৰ 0.348
2  চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক 0.350
3  এৰিট্ৰিয়া 0.391
4  চাদ 0.392
5  বুৰুণ্ডী 0.400
6  বাৰ্কিনা ফাছো 0.402
7  গুইনিয়া 0.411
8  ছিয়েৰা লিয়ন 0.413
9  মজাম্বিক 0.416
10  মালি 0.419

আমেৰিকা, উত্তৰ[সম্পাদনা কৰক]

১০ উচ্চতম মানৱ উন্নয়ন সূচক

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915
2  কানাডা 0.913
High human development
3  বাহামাছ 0.790
4  বাৰ্বাড'ছ 0.785
5  এন্টিগুৱা আৰু বাৰবুডা 0.783
6  পানামা 0.780
7  ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎ 0.772
8  কিউবা 0.769
9  কষ্টা ৰিকা 0.766
10  মেক্সিকো 0.756

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  হাইটি 0.483
Medium human development
2  হন্দুৰাছ 0.606
3  গুৱেটমালা 0.627
4  নিকাৰাগুৱা 0.631
5  এল চালভাড’ৰ 0.666
High human development
6  ডমিনিকান গণৰাজ্য 0.715
6  বেলাইজ 0.715
8  জামাইকা 0.719
9  ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছ 0.720
10  ডমিনিকা 0.724

আমেৰিকা, দক্ষিণ[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  আৰ্জেণ্টিনা 0.836
2  চিলি 0.832
High human development
3  উৰুগুৱে 0.793
4  ভেনিজুৱেলা 0.762
5  ব্ৰাজিল 0.755
6  পেৰু 0.734
7  ইকুৱেডৰ 0.732
8  কলম্বিয়া 0.720
9  ছুৰীনেম 0.714
Medium human development
10  পাৰাগুৱে 0.679

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1  গুৱানা 0.636
2  বলিভিয়া 0.662
3  পাৰাগুৱে 0.679
High human development
4  ছুৰীনেম 0.714
5  কলম্বিয়া 0.720
6  ইকুৱেডৰ 0.732
7  পেৰু 0.734
8  ব্ৰাজিল 0.755
9  ভেনিজুৱেলা 0.762
10  উৰুগুৱে 0.793

এছিয়া[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  ছিংগাপুৰ 0.912
2  হংকং 0.910
3  দক্ষিণ কোৰিয়া 0.898
4  ইছৰাইল 0.894
5  জাপান 0.891
6  ব্ৰুনেই 0.856
7  চাইপ্ৰাছ 0.850
7  কাটাৰ 0.850
9  চৌদি আৰৱ 0.837
10  সংযুক্ত আৰব আমিৰাত 0.835

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  আফগানিস্তান 0.465
2  য়েমেন 0.498
3  ম্যানমাৰ 0.536
4  পাকিস্তান 0.538
5  নেপাল 0.548
Medium human development
6  কম্বোডিয়া 0.555
7  বাংলাদেশ 0.570
8  লাওচ 0.575
9  ছিৰিয়া 0.594
10 সাঁচ:Country data Timor Leste 0.595

ইউৰোপ[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  নৰৱে 0.944
2  ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3  ডেনমাৰ্ক 0.923
4  নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
5  জাৰ্মানী 0.916
5  আয়াৰলেণ্ড 0.916
7  লাইচটেনষ্টাইন 0.908
8  ছুইডেন 0.907
8  যুক্তৰাজ্য 0.907
10  আইচলেণ্ড 0.899

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1  মলডভা 0.693
High human development
2  বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733
2  আৰ্মেনিয়া 0.733
2  আলবেনিয়া 0.733
5  ইউক্ৰেইন 0.747
5  মেছেনদনীয়া 0.747
7  আজেৰবাইজান 0.751
8  জৰ্জিয়া (দেশ) 0.754
9  তুৰস্ক 0.761
10  ছাৰ্বিয়া 0.771

অ'চিয়েনিয়া

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
2  নিউজিলেণ্ড 0.913
High human development
3  পালাউ 0.780
4  ফিজি 0.727
5  টংগা 0.717
6  চামোৱা 0.702
Medium human development
7 সাঁচ:Country data Micronesia 0.640
8  ভানুৱাটু 0.594
9  কিৰিবাতি 0.590
Low human development
10  চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  পাপুৱা নিউগিনি 0.505
2  চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506
Medium human development
3  কিৰিবাতি 0.590
4  ভানুৱাটু 0.594
5 সাঁচ:Country data Micronesia 0.640
High human development
6  চামোৱা 0.702
7  টংগা 0.717
8  ফিজি 0.727
9  পালাউ 0.780
Very high human development
10  নিউজিলেণ্ড 0.913

অ-মহাদেশীয় প্ৰান্ত অনুযায়ী দেশৰ তালিকা[সম্পাদনা কৰক]

আৰব মিত্ৰগোট[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  কাটাৰ 0.850
2  চৌদি আৰৱ 0.837
3  সংযুক্ত আৰব আমিৰাত 0.835
4  বাহৰেইন 0.824
5  কুৱেইট 0.816
High human development
6  অ'মান 0.793
7  লেবানন 0.769
8  জৰ্ডান 0.748
9  আলজেৰিয়া 0.736
10  লিবিয়া 0.724

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  দীজিবৌটি 0.470
2  ছুদান 0.479
3  য়েমেন 0.498
4  কম'ৰছ 0.503
5  মৌৰিতানিয়া 0.506
Medium human development
6  ছিৰিয়া 0.594
7  মৰক্কো 0.628
8  ইৰাক 0.654
9 সাঁচ:Country data Palestinian National Authority Palestine Authority 0.677
10  ইজিপ্ত 0.690

কমনৱেল্থ ৰাষ্ট্ৰসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
2  কানাডা 0.913
2  নিউজিলেণ্ড 0.913
4  ছিংগাপুৰ 0.912
5  যুক্তৰাজ্য 0.907
6  ব্ৰুনেই 0.856
7  চাইপ্ৰাছ 0.850
8  মালটা 0.839
High human development
9  বাহামাছ 0.790
10  বাৰ্বাড'ছ 0.785

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  ছিয়েৰা লিয়ন 0.413
2  মজাম্বিক 0.416
3  মালাৱী 0.445
4  উগাণ্ডা 0.483
4  ৰুৱাণ্ডা 0.483
6  লেছথ’ 0.497
7  পাপুৱা নিউগিনি 0.505
8  চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506
9  কেমেৰুন 0.512
10  নাইজেৰিয়া 0.514

ইউৰোপ পৰিষদ[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  নৰৱে 0.944
2  ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3  ডেনমাৰ্ক 0.923
4  নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
5  জাৰ্মানী 0.916
5  আয়াৰলেণ্ড 0.916
7  লাইচটেনষ্টাইন 0.908
8  ছুইডেন 0.907
8  যুক্তৰাজ্য 0.907
10  আইচলেণ্ড 0.899

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1  মলডভা 0.693
High human development
2  বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733
2  আৰ্মেনিয়া 0.733
2  আলবেনিয়া 0.733
5  ইউক্ৰেইন 0.747
5  মেছেনদনীয়া 0.747
7  আজেৰবাইজান 0.751
8  জৰ্জিয়া (দেশ) 0.754
9  তুৰস্ক 0.761
10  ছাৰ্বিয়া 0.771

পূব এছিয়া আৰু পেচিফিক[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
2  নিউজিলেণ্ড 0.913
3  ছিংগাপুৰ 0.912
4  হংকং 0.910
5  দক্ষিণ কোৰিয়া 0.898
6  জাপান 0.891
7  ব্ৰুনেই 0.856
High human development
8  পালাউ 0.780
9  মালয়েছিয়া 0.779
10  চীন 0.727
10  মঙ্গোলিয়া 0.727

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  পাপুৱা নিউগিনি 0.505
2  চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506
3  ম্যানমাৰ 0.536
Medium human development
4  কম্বোডিয়া 0.555
5  লাওচ 0.575
6  কিৰিবাতি 0.590
7  ভানুৱাটু 0.594
8 সাঁচ:Country data Timor Leste 0.595
9 সাঁচ:Country data Micronesia 0.640
10  ভিয়েটনাম 0.666

ইউৰোপীয় সংঘ[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  ডেনমাৰ্ক 0.923
2  নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
3  জাৰ্মানী 0.916
3  আয়াৰলেণ্ড 0.916
5  ছুইডেন 0.907
5  যুক্তৰাজ্য 0.907
7  লাক্সেমবাৰ্গ 0.892
8  বেলজিয়াম 0.890
9  ফ্ৰান্স 0.888
10  অষ্ট্ৰিয়া 0.885

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1  বুলগেৰিয়া 0.782
2  ৰোমানিয়া 0.793
Very high human development
3  ক্ৰয়েছিয়া 0.818
4  লাটভিয়া 0.819
5  হাংগেৰী 0.828
6  পৰ্তুগাল 0.830
7  মালটা 0.839
7  লিথুৱানিয়া 0.839
9  প'লেণ্ড 0.843
10  শ্ল'ভাকিয়া 0.844

লা ফ্ৰেংক'ফনিৰ আন্তৰ্জাতিক সন্থা[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  মনাকো 1.074
2  ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3  কানাডা 0.913
4  লাক্সেমবাৰ্গ 0.892
5  বেলজিয়াম 0.890
6  ফ্ৰান্স 0.888
7  গ্ৰীচ 0.865
8  আন্দৰা 0.845
High human development
9  ৰোমানিয়া 0.793
10  মৰিছাছ 0.777

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  নাইগাৰ 0.348
2  চাদ 0.392
3  বুৰুণ্ডী 0.400
4  বাৰ্কিনা ফাছো 0.402
4  গুইনিয়া 0.411
6  গুইনিয়া-বিচ্চাও 0.420
7  কংগো গণৰাজ্য 0.433
8  আইভৰি ক’ষ্ট 0.462
9  ছেনেগাল 0.466
10  দীজিবৌটি 0.470

লেটিন আমেৰিকা[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  আৰ্জেণ্টিনা 0.836
2  চিলি 0.832
High human development
3  উৰুগুৱে 0.793
4  পানামা 0.780
5  কিউবা 0.769
6  কষ্টা ৰিকা 0.766
7  ভেনিজুৱেলা 0.762
8  মেক্সিকো 0.756
9  ব্ৰাজিল 0.755
10  পেৰু 0.734

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  হাইটি 0.483
Medium human development
2  হন্দুৰাছ 0.606
3  গুৱেটমালা 0.627
4  নিকাৰাগুৱা 0.631
5  বলিভিয়া 0.662
6  এল চালভাড’ৰ 0.666
7  পাৰাগুৱে 0.679
High human development
8  ডমিনিকান গণৰাজ্য 0.715
9  কলম্বিয়া 0.720
10  ইকুৱেডৰ 0.732

মধ্য প্ৰাচ্য আৰু উত্তৰ আফ্ৰিকা[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  ইছৰাইল 0.894
2  চাইপ্ৰাছ 0.850
2  কাটাৰ 0.850
4  চৌদি আৰৱ 0.837
5  সংযুক্ত আৰব আমিৰাত 0.835
6  বাহৰেইন 0.824
7  কুৱেইট 0.816
High human development
8  অ'মান 0.793
9  লেবানন 0.769
10  ইৰান 0.766

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  দীজিবৌটি 0.470
2  ছুদান 0.479
3  য়েমেন 0.498
4  মৌৰিতানিয়া 0.506
Medium human development
5  ছিৰিয়া 0.594
6  মৰক্কো 0.628
7  ইৰাক 0.654
8 সাঁচ:Country data Palestinian National Authority Palestinian territories 0.677
9  ইজিপ্ত 0.690
High human development
10  তুনিছিয়া 0.721

উত্তৰ আটলাণ্টিক চুক্তি সন্থা[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  নৰৱে 0.944
2  ডেনমাৰ্ক 0.923
3  নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
4  জাৰ্মানী 0.916
5  মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915
6  কানাডা 0.913
7  যুক্তৰাজ্য 0.907
8  আইচলেণ্ড 0.899
9  লাক্সেমবাৰ্গ 0.892
10  বেলজিয়াম 0.890

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1  আলবেনিয়া 0.733
2  তুৰস্ক 0.761
3  বুলগেৰিয়া 0.782
4  ৰোমানিয়া 0.793
Very high human development
5  ক্ৰয়েছিয়া 0.818
6  লাটভিয়া 0.819
7  হাংগেৰী 0.828
8  পৰ্তুগাল 0.830
9  লিথুৱানিয়া 0.839
10  প'লেণ্ড 0.843

অৰ্থনৈতিক সহযোগ আৰু উন্নয়ন সন্থা[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  নৰৱে 0.944
2  অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
3  ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
4  ডেনমাৰ্ক 0.923
5  নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
6  জাৰ্মানী 0.916
6  আয়াৰলেণ্ড 0.916
8  মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915
9  কানাডা 0.913
9  নিউজিলেণ্ড 0.913

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1  মেক্সিকো 0.756
2  তুৰস্ক 0.761
Very high human development
3  হাংগেৰী 0.828
4  পৰ্তুগাল 0.830
5  চিলি 0.832
6  প'লেণ্ড 0.843
7  শ্ল'ভাকিয়া 0.844
8  এষ্ট’নিয়া 0.861
9  গ্ৰীচ 0.865
10  চেক গণৰাজ্য 0.870

ইচলামীয় সহযোগ সন্থা[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  ব্ৰুনেই 0.856
2  কাটাৰ 0.850
3  চৌদি আৰৱ 0.837
4  সংযুক্ত আৰব আমিৰাত 0.835
5  বাহৰেইন 0.824
6  কুৱেইট 0.816
High human development
7  অ'মান 0.793
8  কাজাখাস্তান 0.788
9  মালয়েছিয়া 0.779
10  লেবানন 0.769

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  ছোমালিয়া 0.285
(2012 est.)
2  নাইগাৰ 0.348
3  চাদ 0.392
4  বাৰ্কিনা ফাছো 0.402
5  গুইনিয়া 0.411
6  ছিয়েৰা লিয়ন 0.413
7  মজাম্বিক 0.416
8  মালি 0.419
9 সাঁচ:Country data Guinea Bissau 0.420
10  গাম্বিয়া 0.441

খাৰুৱা তেল ৰপ্তানি কৰা দেশসমূহৰ সন্থা[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  কাটাৰ 0.850
2  চৌদি আৰৱ 0.837
3  সংযুক্ত আৰব আমিৰাত 0.835
4  কুৱেইট 0.816
High human development
5  ইৰান 0.766
6  ভেনিজুৱেলা 0.762
7  আলজেৰিয়া 0.736
8  ইকুৱেডৰ 0.732
9  লিবিয়া 0.724
Medium human development
10  ইন্দোনেছিয়া 0.684

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1  নাইজেৰিয়া 0.514
2  আংগলা 0.532
Medium human development
3  ইৰাক 0.654
4  ইন্দোনেছিয়া 0.684
High human development
5  লিবিয়া 0.724
6  ইকুৱেডৰ 0.732
7  আলজেৰিয়া 0.736
8  ভেনিজুৱেলা 0.762
9  ইৰান 0.766
Very high human development
10  কুৱেইট 0.816

পশ্চিম ইউৰোপ[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  নৰৱে 0.944
2  ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3  ডেনমাৰ্ক 0.923
4  নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
5  জাৰ্মানী 0.916
5  আয়াৰলেণ্ড 0.916
7  লাইচটেনষ্টাইন 0.908
8  ছুইডেন 0.907
8  যুক্তৰাজ্য 0.907
10  আইচলেণ্ড 0.899

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  পৰ্তুগাল 0.830
2  মালটা 0.839
3  আন্দৰা 0.845
4  গ্ৰীচ 0.865
5  ইটালী 0.873
6  স্পেইন 0.876
7  ফিনলেণ্ড 0.883
8  অষ্ট্ৰিয়া 0.885
9  ফ্ৰান্স 0.888
10  বেলজিয়াম 0.890

পূব ইউৰোপ আৰু কাউকাচাচ[সম্পাদনা কৰক]

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1  শ্ল’ভেনিয়া 0.880
2  চেক গণৰাজ্য 0.870
3  এষ্ট’নিয়া 0.861
4  শ্ল'ভাকিয়া 0.844
5  প'লেণ্ড 0.843
6  লিথুৱানিয়া 0.839
7  হাংগেৰী 0.828
8  লাটভিয়া 0.819
9  ক্ৰয়েছিয়া 0.818
10  মণ্টেনেগ্ৰ 0.802

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1  মলডভা 0.693
High human development
2  বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733
2  আৰ্মেনিয়া 0.733
2  আলবেনিয়া 0.733
5  ইউক্ৰেইন 0.747
5  মেছেনদনীয়া 0.747
7  আজেৰবাইজান 0.751
8  জৰ্জিয়া (দেশ) 0.754
9  ছাৰ্বিয়া 0.771
10  বুলগেৰিয়া 0.782

অঞ্চল আৰু গোট অনুযায়ী মানৱ উন্নয়ন সূচক[সম্পাদনা কৰক]

অঞ্চল বা গোট 2011
estimates
মানৱ উন্নয়ন সূচক[4]
2013
estimates
মানৱ উন্নয়ন সূচক[5]
2014
estimates
HDI[1]
অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়ন
অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়ন 0.889 0.905 0.890
অৰ্থনৈতিক সহযোগ আৰু বিকাশ সন্থা 0.873 0.887 0.874
উচ্চ মানৱ উন্নয়ন
লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ান 0.731 0.741 0.740
ইউৰোপ আৰু মধ্য এছিয়া 0.751 0.771 0.738
উচ্চ মানৱ উন্নয়ন 0.741 0.758 0.735
পূব এছিয়া আৰু পেচিফিক 0.671 বৃদ্ধি 0.683 0.703
বিশ্ব 0.682 বৃদ্ধি 0.694 0.702
মধ্যম মানৱ উন্নয়ন
আৰব দেশসমূহ 0.641 বৃদ্ধি 0.652 0.682
সৰু দ্বীপ বিকাশশীল দেশসমূহ 0.640 বৃদ্ধি 0.648 0.665
মধ্যম মানৱ উন্নয়ন 0.630 বৃদ্ধি 0.640 0.614
দক্ষিণ এছিয়া 0.548 বৃদ্ধি 0.558 0.588
নিম্ন মানৱ উন্নয়ন
চাব-চাহাৰাণ আফ্ৰিকা 0.463 বৃদ্ধি 0.475 0.502
নিম্ন মানৱ উন্নয়ন 0.456 বৃদ্ধি 0.466 0.493
সবাটোকৈ কম বিকশিত দেশসমূহ 0.439 বৃদ্ধি 0.449 0.487

শেহতীয়া প্ৰতিবেদনত অন্তৰ্ভুক্ত নোহোৱা দেশসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য দেশসমূহ (শেহতীয়া য়ুঃএনঃডিঃপি তথ্য)[সম্পাদনা কৰক]

Year Country HDI Rank Source
Publication Data
Low human development
2012 2012  ছোমালিয়া 0.285 229 [6]

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য দেশসমূহ (য়ুঃএনঃডিঃপিয়ে গণনা নকৰা)[সম্পাদনা কৰক]

Year Country HDI Rank Source
Publication Data
Very high human development
2015 2013  মনাকো 1.074 1 [7]
2015 2013  ছান মেৰিন' 0.886 26 [7]
Medium human development
2015 2013  নাউৰু 0.652 159 [7]
2015 2013  মাৰ্ছাল দ্বীপপুঞ্জ 0.636 163 [7]
2015 2013  উত্তৰ কোৰিয়া 0.595 177 [7]
2015 2013  টুভালু 0.590 178 [7]

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য নোহোৱা দেশসমূহ (য়ুঃএনঃডিঃপিয়ে গণনা নকৰা)[সম্পাদনা কৰক]

Year Country or territory HDI Rank Source
Publication Data
Very high human development
2016 2014  মাকাউ 0.894 18 [8]
2014 2013  টাইৱান 0.882 21 [nb 1]
2013 2012  পুৱেৰ্ট’ ৰিক’ 0.865 29 [11]
2015 2013  জাৰ্ছে 0.905 10 [7]
2015 2013  গুৱেৰনছে 0.892 17 [7]
2015 2013  বাৰ্মুদা 0.891 21 [7]
2015 2013  কেমেন দ্বীপপুঞ্জ 0.888 25 [7]
2015 2013  আইল অৱ মেন 0.885 27 [7]
2015 2013  ফাল্কলেণ্ড দ্বীপপুঞ্জ 0.883 29 [7]
2015 2013  ভাৰ্জিন দ্বীপপুঞ্জ 0.863 38 [7]
2015 2013  গিব্ৰালটাৰ 0.861 40 [7]
2015 2013  মাৰ্টিনিক 0.859 41 [7]
2015 2013  ছেইণ্ট পিয়েৰা আৰু মিকুৱেলন 0.855 42 [7]
2015 2013  ফাৰো দ্বীপপুঞ্জ 0.854 43 [7]
2015 2013  নিউ কেলেডনিয়া 0.852 46 [7]
2015 2013  গুৱাম 0.844 49 [7]
2015 2013  গুৱাদেলৌপ 0.842 50 [7]
2015 2013  তুৰ্কছ আৰু কেইকছ দ্বীপপুঞ্জ 0.839 52 [7]
2015 2013  আৰুবা 0.825 61 [7]
2015 2013 Proposed flag of Réunion (VAR).svg Réunion 0.822 62 [7]
2015 2013  ব্ৰিটিছ ভাৰ্জিন দ্বীপসমূহ 0.820 65 [7]
2015 2013 Saint Martin 0.819 66 [7]
2015 2013  ফ্ৰান্স গুৱানা 0.817 68 [7]
2015 2013  কুৰাকাঅ’ 0.812 73 [7]
2015 2013  ছিণ্ট মাৰ্টেন 0.808 75 [7]
2015 2013  গ্ৰীনলেণ্ড 0.803 77 [7]
2009 2008  নৰ্ফক দ্বীপ 0.958 23 [12]
High human development
2014 2014  কচভ’* 0.786 57 [13]
2015 2013  আংগুইলা 0.797 78 [7]
2015 2013  ফ্ৰান পলিনেছিয়া 0.791 80 [7]
2015 2013  দক্ষিণ মাৰিয়ানা দ্বীপপুঞ্জ 0.755 104 [7]
2015 2013  আমেৰিকান চমোৱা 0.735 114 [7]
2015 2013  কুক দ্বীপসমূহ 0.728 120 [7]
Medium human development
2015 2013  ৱাল্লিচ আৰু ফুটুনা 0.698 140 [7]
2015 2013  মণ্টচেৰাট 0.693 142 [7]
2015 2013  ছেইণ্ট হেলেনা 0.688 143 [7]
2015 2013  ময়ত্তে 0.687 144 [7]
2015 2013  নিউৱে 0.659 156 [7]
Low human development
2015 2013  ট'কেলাউ 0.539 190 [7]
2015 2013  পশ্চিম চাহাৰা 0.500 199 [7]

* য়ুঃএনঃডিঃপিয়ে গণনা কৰা
টোকা: ২০০৯ৰ প্ৰকাশে মানৱ উন্নয়ন সূচকৰ পুৰণি সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰে

লগতে চাওক[সম্পাদনা কৰক]

  • American Human Development Project
  • List of African countries by Human Development Index
  • List of sovereign states in Europe by Human Development Index
  • List of sovereign states in Asia and Oceania by Human Development Index
  • Organization for Security and Co-operation in Europe statistics
  • List of countries by Human Development Index (1998)
  • List of countries by Human Development Index (2009)

টোকা[সম্পাদনা কৰক]

  1. The UN does not recognize the Republic of China (Taiwan) as a sovereign state. The HDI report does not include Taiwan as part of the People's Republic of China when calculating China's figures (see [9]). Taiwan's government calculated its HDI to be 0.882, based on 2010 new methodology of UNDP.[10]

তথ্য সংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]

  1. 1.0 1.1 1.2 "Human Development Report 2015 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"". HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. http://hdr.undp.org/en/2015-report। আহৰণ কৰা হৈছে: 14 December 2015. 
  2. 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 2.11 2.12 2.13 2.14 2.15 2.16 2.17 2.18 2.19 2.20 2.21 2.22 2.23 2.24 2.25 2.26 2.27 2.28 2.29 2.30 2.31 2.32 "Human Development Report 2015 – "Rethinking Work for Human Development"". HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. http://hdr.undp.org/sites/default/files/2015_human_development_report.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 14 December 2015. 
  3. Human Development Report, The Real Wealth of Nations: Pathways to Human Development (2010) 87
  4. "2011 Human Development Report". United Nations Development Programme. p. 151. http://hdr.undp.org/en/data/trends/। আহৰণ কৰা হৈছে: 2 November 2011. 
  5. "The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World"". HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. pp. 144–147. http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2013/। আহৰণ কৰা হৈছে: 2 March 2013. 
  6. "Human Development Report - Somalia 2012". UNDP. 2012. http://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/242/somalia_report_2012.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 2015-12-18. 
  7. 7.00 7.01 7.02 7.03 7.04 7.05 7.06 7.07 7.08 7.09 7.10 7.11 7.12 7.13 7.14 7.15 7.16 7.17 7.18 7.19 7.20 7.21 7.22 7.23 7.24 7.25 7.26 7.27 7.28 7.29 7.30 7.31 7.32 7.33 7.34 7.35 7.36 7.37 7.38 7.39 7.40 Quality of Life, Balance of Powers, and Nuclear Weapons (2015) Avakov, Aleksandr Vladimirovich. Algora Publishing, 1 Apr 2015.
  8. The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI.Macau in Figures, 2016
  9. Human Development Reports
  10. "2011中華民國人類發展指數 (HDI)" (Chinese ভাষাত) (PDF). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. 2011. http://www.dgbas.gov.tw/public/Data/491716362790WG0X9I.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 2011-11-21. 
  11. Fuente-Ramírez, Ricardo. [1]An Approximation of Puerto Rico's Human Development Index, Caribbean Studies, University of Puerto Rico, 2014.
  12. Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, February 2009
  13. "Human Development Report - Kosovo 2014". UNDP. 2014. http://hdr.undp.org/sites/default/files/khdr2014english.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 2015-12-18.