ভাৰতৰ জিলাসমূহৰ তালিকা

অসমীয়া ৱিকিপিডিয়াৰ পৰা
Jump to navigation Jump to search

জিলা (হিন্দী: ज़िला; উৰ্দু: ضلع) শব্দটোৱে ভাৰতবৰ্ষৰ ক্ষেত্ৰত এনে একোটা প্ৰশাসনিক ভৌগোলিক অঞ্চল, যিবোৰ ভাৰতৰ ৰাজ্য নাইবা কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ অন্তৰ্গত। জিলাসমূহ কিছুমান উপভাগত বিভক্ত কৰা হৈছে, যেনে মহকুমা আৰু নাইবা তেহচিল, গাওঁ পঞ্চায়ত ইত্যাদি।

জিলাৰ মুখ্য শাসনকৰ্তা সকল:

  • জিলা উপায়ুক্ত:- জিলা উপায়ুক্ত জিলা এখনৰ সৰ্বোচ্চ ক্ষমতাপ্ৰাপ্ত বিষয়া এখেতে জিলাখনৰ আইন শৃংখলা অটুট ৰখা দ্বায়িত্ব বহন কৰাৰ লগতে জিলা ন্যায়াধীশৰ কাৰ্যালয় সমূহ আৰু ৰাজহ সংগ্ৰহৰ দ্বায়িত্বত থকা ৰাজহ বিষয়া সকলৰ সমন্বয় ৰক্ষা কৰে। সাধাৰণতে ভাৰতীয় প্ৰশাসনিক সেৱাৰ বিষয়াসকল জিলা উপায়ুক্ত হয় যদিও কেতিয়াবা অসম প্ৰশাসনিক সেৱাৰ বিষয়া সকলকো এই পদত নিযুক্তি দিয়া হয়। জিলা উপায়ুক্তক সহায় কৰিবলৈ যথেষ্ট সংখ্যক বিভিন্ন সৰু বৰ প্ৰশাসিনক বিষয়া থাকে।
  • আৰক্ষী অধীক্ষক:- জিলাসমূহৰ আইন শৃংখলা আৰু তেনে ধৰণৰ বিষয় সমূহ নিয়াৰিকৈ চলোৱাৰ দ্বায়িত্বত এজন ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱাৰ বিষয়া এজন আৰক্ষী অধীক্ষকৰূপে থাকে।

ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা এই বিষয়াসমূহ নিৰ্বাচিত কৰা হয় লগতে সময় আৰু পৰিস্থিতি সাপেক্ষে এওঁলোকক পদোন্নতি বা স্থানান্তৰ কৰা হয়।

ৰাজ্যসমূহৰ অন্তৰ্গত প্ৰতিখন জিলাতে এখন সুনিৰ্দিষ্ট কৰা জিলাৰ মুখ্য সদৰ থাকে; কিন্তু মুম্বাই এনে এখন চহৰ যিখন এখন জিলা হোৱা সত্ত্বেও, সুনিৰ্দিষ্ট কৰা জিলাৰ সদৰ নাই, যদিওবা তাত এজন জিলা উপায়ুক্ত আছে।

২০১১ চনৰ লোকপিয়ল অনুসৰি ভাৰতবৰ্ষত বৰ্তমান ৬৪০খন জিলা আছে।[1]

অৱলোকন[সম্পাদনা কৰক]

প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ অন্তৰ্গত জিলাসমূহৰ সংখ্যা
মেপ নং ৰাজ্য অথবা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম জিলা
1 অন্ধ প্ৰদেশ ২৩
2 অৰুণাচল প্ৰদেশ ১৬
3 অসম ২৭
4 বিহাৰ ৩৮
5 ছত্তীছগড় ১৮
6 গোৱা   
7 গুজৰাট ২৬
8 হাৰিয়ানা ২১
9 হিমাচল প্ৰদেশ ১২
10 জম্মু আৰু কাশ্মীৰ ২২
11 ঝাৰখণ্ড ২৪
12 কৰ্ণাটক ৩০
13 কেৰালা ১৪
14 মধ্য প্ৰদেশ ৫০
15 মহাৰাষ্ট্ৰ ৩৫
16 মণিপুৰ   
17 মেঘালয়   
18 মিজোৰাম   
19 নাগালেণ্ড  ১১
20 উৰিষ্যা ৩০
21 পাঞ্জাৱ ২০
22 ৰাজস্থান ৩৩
23 ছিক্কিম   
24 তামিল নাডু ৩২
25 ত্ৰিপুৰা   
26 উত্তৰ প্ৰদেশ ৭১
27 উত্তৰাখণ্ড ১৩
28 পশ্চিমবঙ্গ ১৯
A আণ্ডামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ   
B চণ্ডীগড়   
C দাদৰা আৰু নগৰ হাৱেলী   
D দমন আৰু দিউ   
E লাক্ষাদ্বীপ   
F কেন্দ্ৰীয় শাসিত দিল্লীৰ অন্তৰ্গত জিলাসমূহ   
G পণ্ডিচেৰী   
% সৰ্বমুঠ   ৬৪০
States and territories of India, numbered as per the table


অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ (AP)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০০১) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (প্ৰতি বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
AN অনন্তপুৰ অনন্তপুৰ ৩,৬৩৯,৩০৪ ১৯,১৩০ ১৯০ http://anantapur.nic.in/
CH চিত্তুৰ চিত্তুৰ ৩,৭৩৫,২০২ ১৫,১৫২ ২৪৭ http://chittoor.nic.in/
EG পূব গোদাৱৰী কাকিনাড়া ৪,৮৭২,৬২২ ১০,৮০৭ ৪৫১ http://eastgodavari.nic.in/
GU গুণ্টুৰ গুণ্টুৰ ৪,৪০৫,৫২১ ১১,৩৯১ ৩৮৭ http://guntur.nic.in/
CU YSR জিলা কাডাপা ২,৫৭৩,৪৮১ ১৫,৩৫৯ ১৬৮ http://kadapa.nic.in/
KR কৃষ্ণ মাছলীপত্তনম ৪,২১৮,৪১৬ ৮,৭২৭ ৪৮৩ http://krishna.nic.in/
KU কৰ্নুল কৰ্নুল ৩,৫১২,২৬৬ ১৭,৬৫৮ ১৯৯ http://kurnool.nic.in/
NE শ্ৰী পত্তি শ্ৰী ৰামুলু নেল্লোৰ নেল্লোৰ ২,৬৫৯,৬৬১ ১৩,০৭৬ ২০৩ http://nellore.nic.in/
PR প্ৰকাছম অংগোল ৩,০৫৪,৯৪১ ১৭,৬২৬ ১৭৩ http://prakasam.nic.in/
SR শ্ৰীকাকুলম শ্ৰীকাকুলম ২,৫২৮,৪৯১ ৫,৮৩৭ ৪৩৩ http://srikakulam.nic.in/
VS বিছাখাপত্তনম বিছাখাপত্তনম ৩,৭৮৯,৮২৩ ১১,১৬১ ৩৪০ http://visakhapatnam.nic.in/
VZ বিজয়নগৰম বিজয়নগৰম ২,২৪৫,১০৩ ৬,৫৩৯ ৩৪৩ http://vizianagaram.nic.in/
WG পশ্চিম গোদাৱৰী এলুৰু ৩,৭৯৬,১৪৪ ৭,৭৪২ ৪৯০ http://wgodavari.nic.in/

অৰুণাচল প্ৰদেশৰ জিলাসমূহ (AR)[সম্পাদনা কৰক]

অৰুণাচল প্ৰদেশক ১৬খন জিলা হৈছে:[2]

ক’ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা
(২০১১)[3]
মাটিকালি
(বৰ্গ কিমি)
জনঘনত্ব
(প্ৰতি বৰ্গ কিমি)
ৱেবছাইট
০১ টাৱাং টাৱাং চহৰ ৪৯৯৫০ ২০৮৫ ২৩ tawang.nic.in
০২ পশ্চিম কামেং ব’মডিলা ৮৭০১৩ ৭৪২২ ১২ westkameng.nic.in
০৩ পূব কামেং চেপ্পা ৭৮৪১৩ ৪১৩৪ ১৯ eastkameng.nic.in
০৪ পাপুমপাৰে য়ুপিয়া ১৭৬৩৮৫ ২৮৭৫ ৬১ papumpare.nic.in
০৫ উজনি সোৱণশিৰি দাপৰিজো ৮৩২০৫ ৭০৩২ ১২
০৬ পশ্চিম ছিয়াং আলং ১১২২৭২ ৮৩২৫ ১৩ westsiang.nic.in
০৭ পূব ছিয়াং পাচিঘাট ৯৯০১৯ ৪০০৫ ২৭ eastsiang.nic.in
০৮ উজনি ছিয়াং য়ুং কিয়োং ৩৫২৮৯ ৬১৮৮
০৯ চাংলাং চাংলাং ১৪৭৯৫১ ৪৬৬২ ৩২ changlang.nic.in
১০ টিৰাপ খোন্সা ১১১৯৯৭ ২৩৬২ ৪৭ tirap.nic.in
১১ নামনি সোৱণশিৰি জিৰো ৮২৮৩৯ ৩৪৬০ ২৪
১২ কুৰুং কুমেই কলৰিয়াং ৮৯৭১৭ ৮৮১৮ ১৫
১৩ দিবাং উপত্যকা অনীনি ৭৯৪৮ ৯১২৯
১৪ নামনি দিবাং উপত্যকা ৰইং ৫৩৯৮৬ ৩৯০০ ১৪ roing.nic.in
১৫ লোহিত তেজু ১৪৫৫৩৮ ২৪০২ ২৮ lohit.nic.in
১৬ অনজৌ হাৱাই ২১০৮৯ ৬১৯০

অসম (AS)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০০১) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
BA বৰপেটা বৰপেটা ১,৬৪২,৪২০ ৩,২৪৫ ৫০৬ www. barpeta.gov.in
BO বঙাইগাঁও বঙাইগাঁও ৯০৬,৩১৫ ২,৫১০ ৩৬১ www.bongaigaon.gov.in
CA কাছাৰ শিলচৰ ১,৪৪২,১৪১ ৩,৭৮৬ ৩৮১ www.cachar.gov.in
DA দৰং মঙলদৈ ১,৫০৩,৯৪৩ ৩,৪৮১ ৪৩২ www.darrang.gov.in
DM ধেমাজী ধেমাজী ৫৬৯,৪৬৮ ৩,২৩৭ ১৭৬ www.dhemaji.gov.in
DB ধুবুৰী ধুবুৰী ১,৬৩৪,৫৮৯ ২,৮৩৮ ৫৭৬ www.dhubri.gov.in
DI ডিব্ৰুগড় ডিব্ৰুগড় ১,১৭২,০৫৬ ৩,৩৮১ ৩৪৭ www.dibrugarh.gov.in
GP গোৱালপাৰা গোৱালপাৰা ৮২২,৩০৬ ১,৮২৪ ৪৫১ www.goalpara.gov.in
GG গোলাঘাট গোলাঘাট ৯৪৫,৭৮১ ৩,৫০২ ২৭০ www.golaghat.gov.in
HA হাইলাকান্দি হাইলাকান্দি ৫৪২,৯৭৮ ১,৩২৭ ৪০৯ www.hailakandi.nic.in
JO যোৰহাট যোৰহাট ১,০০৯,১৯৭ ২,৮৫১ ৩৫৪ www.jorhat.gov.in
KA কাৰ্বি আংলং ডিফু ৮১২,৩২০ ১০,৪৩৪ ৭৮ www.karbianglong.gov.in
KR কৰিমগঞ্জ কৰিমগঞ্জ ১,০০৩,৬৭৮ ১,৮০৯ ৫৫৫ www.karimganj.gov.in
KK কোকৰাঝাৰ কোকৰাঝাৰ ৯৩০,৪০৪ ৩,১২৯ ২৯৭ www.kokrajhar.gov.in
LA লখিমপুৰ লখিমপুৰ ৮৮৯,৩২৫ ২,২৭৭ ৩৯১ www.lakhimpur.gov.in
MA মৰিগাঁও মৰিগাঁও ৭৭৫,৮৭৪ ১,৭০৪ ৪৫৫ www.morigaon.nic.in
NG নগাঁও নগাঁও ২,৩১৫,৩৮৭ ৩,৮৩১ ৬০৪ www.nagaon.gov.in
NL নলবাৰী নলবাৰী ১,১৩৮,১৮৪ ২,২৫৭ ৫০৪ www.nalbari.nic.in
NC ডিমা হাছাও হাফলং ১৮৬,১৮৯ ৪,৮৮৮ ৩৮ www.nchills.gov.in
SI শিৱসাগৰ শিৱসাগৰ ১,০৫২,৮০২ ২,৬৬৮ ৩৯৫ www.sivasagar.nic.in
SO শোণিতপুৰ তেজপুৰ ১,৬৭৭,৮৭৪ ৫,৩২৪ ৩১৫ www.sonitpur.gov.in
TI তিনিচুকীয়া তিনিচুকীয়া ১,১৫০,১৪৬ ৩,৭৯০ ৩০৩ www.tinsukia.gov.in

বিহাৰ (BR)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০০১) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
AR অৰৰিয়া অৰৰিয়া ২,৮০৬,২০০ ২,৮২৯ ৯৯২ http://araria.bih.nic.in
AR অৰৱল অৰৱল ৬৯৯,৫৬৩ ৪,৮৩৯ ১০৯৯ http://arwal.bih.nic.in/
AU ঔৰংগাবাদ ঔৰংগাবাদ ২,৫১১,২৪৩ ৩,৩০৩ ৭৬০ http://aurangabad.bih.nic.in
BA বাঁকা বাঁকা ২,০২৯,৩৩৯ ৩,০১৮ ৬৭২ http://banka.bih.nic.in
BE বেগুছৰায় বেগুছৰায় ২,৯৫৪,৩৬৭ ১,৯১৭ ১,৫৪০ http://begusarai.bih.nic.in
BG ভগলপুৰ ভগলপুৰ ৩,০৩২,২২৬ ২,৫৬৯ ১,১৮০ http://bhagalpur.bih.nic.in
BJ ভোজপুৰ আৰা ২,৭২০,১৫৫ ২,৪৭৩ ১,১৩৬ http://bhojpur.bih.nic.in
BU বক্সৰ বক্সৰ ১,৭০৭,৬৪৩ ১,৬২৪ ১,০০৩ http://buxar.bih.nic.in
DA দৰভঙা দৰভঙা ৩,৯২১,৯৭১ ২,২৭৮ ১,৭২১ http://darbhanga.bih.nic.in
EC পূব চম্পাৰণ মোতিহাৰী ৫,০৮২,৮৬৮ ৩,৯৬৯ ১২৮১ http://eastchamparan.bih.nic.in
GA গয়া গয়া ৪,৩৭৯,৩৮৩ ৪,৯৭৮ ৮৮০ http://gaya.bih.nic.in
GO গোপালগঞ্জ গোপালগঞ্জ ২,৫৫৮,০৩৭ ২,০৩৩ ১,২৫৮ http://gopalganj.bih.nic.in
JA জামুই জামুই ১,৭৫৬,০৭৮ ৩,০৯৯ ৫৬৭ http://jamui.bih.nic.in
JE জেহানাবাদ জেহানাবাদ ১,১২৪,১৭৬ ১,৫৬৯ ১২০৬ http://Jehanabad.bih.nic.in
KH খগড়িয়া খগড়িয়া ১,৬৫৭,৫৯৯ ১,৪৮৬ ১,১১৫ http://khagaria.bih.nic.in
KI কৃষ্ণগঞ্জ কৃষ্ণগঞ্জ ১,৬৯০,৯৪৮ ১,৮৮৪ ৮৯৮ http://kishanganj.bih.nic.in
KM কৈমুৰ ভভুৱা ১,৬২৬,৯০০ ৩,৩৬৩ ৪৮৮ http://kaimur.bih.nic.in
KT কটিহাৰ কটিহাৰ ৩,০৬৮,১৪৯ ৩,০৫৬ ১০০৪ http://katihar.bih.nic.in
LA লখীছৰায় লখীছৰায় ১,০০০,৭১৭ ১,২২৯ ৮১৫ http://lakhisarai.bih.nic.in
MB মধুবনী মধুবনী ৪,৪৭৬,০৪৪ ৩,৫০১ ১,২৭৯ http://madhubani.bih.nic.in
MG মুংগেৰ মুংগেৰ ১,৩৫৯,০৫৪ ১,৪১৯ ৯৫৮ http://munger.bih.nic.in
MP মধেপুৰা মধেপুৰা ১,৯৯৪,৬১৮ ১,৭৮৭ ১১১৬ http://madhepura.bih.nic.in
MZ মুজফ্‌ফৰপুৰ মুজফ্‌ফৰপুৰ ৪,৭৭৮,৬১০ ৩,১৭৩ ১,৫০৬ http://muzaffarpur.bih.nic.in
NL নালান্দা বিহাৰ শ্বৰীফ ২,৮৭২,৫২৩ ২,৩৫৪ ১,২২০ http://nalanda.bih.nic.in
NW নৱাদা নৱাদা ২,২১৬,৬৫৩ ২,৪৯২ ৮৮৯ http://nawada.bih.nic.in
PA পাটনা পাটনা ৫,৭৭২,৮০৪ ৩,২০২ ১,৮০৩ http://patna.bih.nic.in
PU পূৰ্ণিয়া পূৰ্ণিয়া ৩,২৭৩,১২৭ ৩,২২৮ ১০১৪ http://purnia.bih.nic.in
RO ৰোহতাচ ছাছাৰাম ২,৯৬২,৫৯৩ ৩,৮৫০ ৭৬৩ http://rohtas.bih.nic.in
SH ছহৰছা ছহৰছা ১,৮৯৭,১০২ ১,৭০২ ১১২৫ http://saharsa.bih.nic.in
SM সমষ্টিপুৰ সমষ্টিপুৰ ৪,২৫৪,৭৮২ ২,৯০৫ ১,৪৬৫ http://samastipur.bih.nic.in
SO শিৱহৰ শিৱহৰ ৬৫৬,৯১৬ ৪৪৩ ১,৮৮২ http://sheohar.bih.nic.in
SP শ্বেখপুৰা শ্বেখপুৰা ৬৩৪,৯২৭ ৬৮৯ ৯২২ http://sheikhpura.bih.nic.in
SR সাৰণ ছপৰা ৩,৯৪৩,০৯৮ ২,৬৪১ ১,৪৯৩ http://saran.bih.nic.in
ST সাগৰ সাগৰ ৩,৪১৯,৬২২ ২,১৯৯ ১,৪৯১ http://sitamarhi.bih.nic.in
SU ছুপৌল ছুপৌল ২,২২৮,৩৯৭ ২,৪১০ ৯১৯ http://supaul.bih.nic.in
SW সীৱান সীৱান ৩,৩১৮,১৭৬ ২,২১৯ ১,৪৯৫ http://siwan.bih.nic.in
VA বৈশালী (অক্ষয়) হাজিপুৰ ৩,৪৯৫,২৪৯ ২,০৩৬ ১,৭১৭ http://vaishali.bih.nic.in
WC পশ্চিম চম্পাৰণ বেতিয়া ৩,৯২২,৭৮০ ৫,২২৯ ৭৫০ http://westchamparan.bih.nic.in

ছত্তীছগঢ় (CG)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০১২) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
BA বস্তৰ জগদলপুৰ ১,৪১১,৬৪৪ ১৪,৯৬৮ ৮৭ http://bastar.nic.in/
BJ বিজাপুৰ বিজাপুৰ ২৫৫,১৮০ ৬,৫৫৫ ৩৫ http://bijapur.gov.in/
BI বিলাসপুৰ বিলাসপুৰ ২,৬৬২,০৭৭ ৮,২৭০ ২৪১ http://bilaspur.nic.in/
DA দান্তেৱাৰা দান্তেৱাৰা ৫৩২,৭৯১ ১৭,৫৩৮ ৪১ http://dantewada.nic.in/
DH ধমতৰী ধমতৰী ৭৯৯,১৯৯ ৩,৩৮৩ ২০৮ http://dhamtari.nic.in/
DU দুৰ্গ দুৰ্গ ৩.৩৪৩,০৭৯ ৮,৫৪২ ৩২৮ http://durg.nic.in/
JA জশপুৰ জশপুৰ নগৰ ৮,৫২,০৪৩ ৫,৮২৫ ১২৭ http://jashpur.nic.in/
JC জাঞ্জগীৰ-চাম্পা জাঞ্জগীৰ ১,৬২০,৬৩২ ৩,৮৪৮ ৩৪২ http://janjgirchampa.nic.in/
KB কোৰবা কোৰবা ১,২০৬,৫৬৩ ৬,৬১৫ ১৫৩ http://korba.nic.in/
KJ কোৰিয়া বৈকুণ্ঠপুৰ ৬৫৯,০৩৯ ৬,৫৭৮ ৮৯ http://koriya.nic.in/
KK কাংকেৰ কাংকেৰ ৭৪৮,৫৯৩ ৬,৫১৩ ১০০ http://kanker.gov.in/
KW কবীৰধাম কৱৰ্ধা ৫৮৪,৬৬৭ ৪,২৩৭ ১৩৮ http://kawardha.nic.in/
MA মহাসমুন্দ মহাসমুন্দ ১,০৩২,২৭৫ ৪,৭৭৯ ১৮০ http://mahasamund.nic.in/
NR নাৰায়ণপুৰ নাৰায়ণপুৰ ১৪০,২০৬ ৬,৬৪০ ১৭ http://narayanpur.gov.in/
RG ৰায়গড় ৰায়গড় ১,৪৯৩,৬২৭ ৭,০৬৮ ১৭৯ http://raigarh.nic.in/
RN ৰাজনন্দগাঁও ৰাজনন্দগাঁও ১,৫৩৭,৫২০ ৮,০৬২ ১৫৯ http://rajnandgaon.nic.in/
RP ৰায়পুৰ ৰায়পুৰ ৪,০৬২,১৬০ ১৩,০৮৩ ২৩০ http://raipur.nic.in/
SJ সুৰজপুৰ সুৰজপুৰ ৫২০,৬৬১ ৯,২৬৫ ১৩৭ http://surguja.nic.in/
- কোণ্ডাগাঁও কোণ্ডাগাঁও 578,326 7,769 74 http://kondagaon.gov.in/
- গৰিয়াবন্দ গৰিয়াবন্দ 597,653 5,823 103 http://gariaband.gov.in/
- বলৰামপুৰ বলৰামপুৰ 598,855 3,806 157 http://balrampur.gov.in/
- বালোদ বালোদ 826,165 3,527 234 http://balod.gov.in/
- বালোদা বজাৰ বালোদা বজাৰ 1,305,343 4,748 275 https://balodabazar.gov.in/
- বেমেতৰা বেমেতৰা 197,035 2,855 69 http://bemetara.gov.in/
- মুংগেলী মুংগেলী 701,707 2,750 255 http://mungeli.gov.in
SJ সৰগুজা অম্বিকাপুৰ 840,352 16,359 51 http://surguja.gov.in/
SK সুক্মা সুক্মা 249,841 5,636 46 https://sukma.gov.in/

দিল্লী(DL)[সম্পাদনা কৰক]

সংকেত জিলা সদৰ জনসংখ্যা
(২০১১)
মাটিকালি
(বৰ্গ কিমি)
জনঘনত্ব
(প্ৰতি বৰ্গ কিমি)
ৱেবছাইট
CD মধ্য দিল্লী
(ইংৰাজীEast Delhi)
দৰিয়াগঞ্জ ৬৪৪,০০৫ ২৫ ২৫,৭৫৯ www.dccentral.delhigovt.nic.in/
ED পূব দিল্লী
(ইংৰাজীEast Delhi)
প্ৰীত বিহাৰ ১,৪৪৮,৭৭০ ৪৪০ ৩২৯৩ www.dceast.delhigovt.nic.in
ND নতুন দিল্লী কনৌথ প্লেচ
(Connaught Place)
৩০২,৩৬৩ ২২ ১৩৭৪৪ www.dcnewdelhi.delhigovt.nic.in
NO উত্তৰ দিল্লী
(ইংৰাজীNorth Delhi)
সদৰ বাজাৰ ৭৭৯,৭৮৮ ৫৯ ১২৯৯৬ www.dcnorth.delhigovt.nic.in/
NE উত্তৰ পূব দিল্লী
(ইংৰাজীNorth East Delhi)
শ্বাহদাৰা ১,৭৬৩,৭১২ ৫২ ৩৩৯১৭ www.dcnortheast.delhigovt.nic.in
NW উত্তৰ পশ্চিম দিল্লী
(ইংৰাজীNorth West Delhi)
কানঝাৱালা ৭৮৫,২৮৪ ১৩০ ৬০৪১ www.dcnorthwest.delhigovt.nic.in
SD দক্ষিণ দিল্লী
(ইংৰাজীSouth Delhi)
চাকেট ২,২৫৮,৪৯০ ২৫০ ৯০৩৩ www.dcsouth.delhigovt.nic.in
SW দক্ষিণ পশ্চিম দিল্লী
(ইংৰাজীSouth West Delhi)
বসন্ত বিহাৰ ১,৭৪৯,৪৯২ ৩৯৫ ৪৪৩০ www.dcsouthwest.delhigovt.nic.in
WD পশ্চিম দিল্লী
(ইংৰাজীWest Delhi)
ৰাজৌৰি গাৰ্ডেন ২,১১৯,৬৪১ ১১২ ১৮৯২৫ www.dcwestrev.delhigovt.nic.in

গোৱা (GA)[সম্পাদনা কৰক]

ক’ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা
(২০১১)[4]
মাটিকালি
(বৰ্গ কিমি)
জনঘনত্ব
(প্ৰতি বৰ্গ কিমি)
ৱেবছাইট
NG উত্তৰ গোৱা পানাজী
(ইংৰাজীPanaji)
৮১৭,৭৬১ ১,৭৩৬ ৪৭১ northgoa.nic.in
SG দক্ষিণ গোৱা মাৰগাঅ’ ৬৩৯,৯৬২ ১,৯৬৬ ৩২৬ southgoa.nic.in

Gujarat (GJ)[সম্পাদনা কৰক]

# Code[5] District[6] Headquarters Population

(2011)

Area

(km²)

Density

(/km²)[6]

Website
1 AH Ahmedabad Ahmedabad 7,208,200 8,707 890 http://amdavad.gujarat.gov.in/
2 AM Amreli Amreli 1,513,614 6,760 205 http://amreli.gujarat.gov.in/
3 AN Anand Anand 2,090,276 2,942 711 http://anand.gujarat.gov.in/
4 AR Aravalli Modasa 1,051,746 3,217 327
5 BK Banaskantha Palanpur 3,116,045 12,703 290 http://banaskantha.gujarat.gov.in/
6 BR Bharuch Bharuch 1,550,822 6,524 238 http://bharuch.gujarat.gov.in/
7 BV Bhavnagar Bhavnagar 2,877,961 11,155 288 http://bhavnagar.gujarat.gov.in/
8 BT Botad Botad 656,005 2,564 256
9 CU Chhota Udepur Chhota Udepur 1,071,831 3,237 331
10 DA Dahod Dahod 2,126,558 3,642 582 http://dahod.gujarat.gov.in/
11 DG Dang Ahwa 226,769 1,764 129 http://dangs.gujarat.gov.in/
12 DD Devbhoomi Dwarka Khambhalia 752,484 5,684 132
13 GA Gandhinagar Gandhinagar 1,387,478 649 660 http://gandhinagar.gujarat.gov.in/
14 GS Gir Somnath Veraval 1,217,477 3,754 324
15 JA Jamnagar Jamnagar 2,159,130 14,125 153 http://jamnagar.gujarat.gov.in/
16 JU Junagadh Junagadh 2,742,291 8,839 310 http://junagadh.gujarat.gov.in/
17 KH Kheda Nadiad 2,298,934 4,215 541 http://kheda.gujarat.gov.in/
18 KA Kutch Bhuj 2,090,313 45,652 46 http://kutch.gujarat.gov.in/
19 MH Mahisagar Lunavada 994,624 2,500 398
20 MA Mehsana Mehsana 2,027,727 4,386 462 http://mehsana.gujarat.gov.in/
21 MB Morbi Morbi 960,329 4,871 197
22 NR Narmada Rajpipla 590,379 2,749 214 http://narmada.gujarat.gov.in/
23 NV Navsari Navsari 1,330,711 2,211 602 http://navsari.gujarat.gov.in/
24 PM Panchmahal Godhra 2,388,267 5,219 458 http://panchmahals.gujarat.gov.in/
25 PA Patan Patan 1,342,746 5,738 234 http://patan.gujarat.gov.in/
26 PO Porbandar Porbandar 586,062 2,294 255 http://porbandar.gujarat.gov.in/
27 RA Rajkot Rajkot 3,157,676 11,203 282 http://rajkot.gujarat.gov.in/
28 SK Sabarkantha Himatnagar 2,427,346 7,390 328 http://sabarkantha.gujarat.gov.in/
29 ST Surat Surat 4,996,391 4,327 653 http://surat.gujarat.gov.in/
30 SN Surendranagar Surendranagar 1,755,873 10,489 167 http://surendranagar.gujarat.gov.in/
31 TA Tapi Vyara 806,489 3,435 249
32 VD Vadodara Vadodara 3,639,775 7,794 467 http://vadodara.gujarat.gov.in/
33 VL Valsad Valsad 1,703,068 3,034 561 http://valsad.gujarat.gov.in/

Haryana (HR)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
AM Ambala Ambala ১,০১৩,৬৬০ ১,৫৬৯ ৬৪৬ http://ambala.nic.in/
BH Bhiwani Bhiwani ১,৪২৪,৫৫৪ ৫,১৪০ ২৭৭ http://bhiwani.nic.in/
FR Faridabad Faridabad ২,১৯৩,২৭৬ ২,১০৫ ১,০৪২ http://faridabad.nic.in/
FT Fatehabad Fatehabad ৮০৬,১৫৮ ২,৪৯১ ৩২৪ http://fatehabad.nic.in/
GU Gurgaon Gurgaon ১,৬৫৭,৬৬৯ ২,৭৬০ ৬০১ http://gurgaon.nic.in/
HI Hissar Hissar ১,৫৩৬,৪১৭ ৩,৭৮৮ ৪০৬ http://hisar.nic.in/
JH Jhajjar Jhajjar ৮৮৭,৩৯২ ১,৮৬৮ ৪৭৫ http://jhajjar.nic.in/
JI Jind Jind ১,১৮৯,৭২৫ ২,৭৩৬ ৪৩৫ http://jind.nic.in/
KR Karnal Karnal ১,২৭৪,৮৪৩ ২,৪৭১ ৫১৬ http://karnal.nic.in/
KT Kaithal Kaithal ৯৪৫,৬৩১ ২,৭৯৯ ৩৩৮ http://kaithal.nic.in/
KU Kurukshetra Kurukshetra ৮২৮,১২০ ১,২১৭ ৬৮০ http://kurukshetra.nic.in/
MA Mahendragarh Narnaul ৮১২,০২২ ১,৬৮৩ ৪৮২ http://mahendragarh.nic.in/
MW Mewat Nuh ৯৯৩,০০০ ১,৭৬৫ ৫৬২ http://mewat.nic.in/
PK Panchkula Panchkula ৪৬৯,২১০ ৮১৬ ৫৭৫ http://panchkula.nic.in/
PP Panipat Panipat ৯৬৭,৩৩৮ ১,২৫০ ৭৭৪ http://panipat.gov.in/
RE Rewari Rewari ৭৬৪,৭২৭ ১,৫৫৯ ৪৯১ http://rewari.nic.in/
RO Rohtak Rohtak ৯৪০,০৩৬ ১,৬৬৮ ৫৬৪ http://rohtak.nic.in/
SI Sirsa Sirsa ১,১১১,০১২ ৪,২৭৬ ২৬০ http://sirsa.nic.in/
SNP Sonipat Sonipat ১,২৭৮,৮৩০ ২,২৬০ ৫৬৬ http://sonepat.gov.in/
YN Yamuna Nagar Yamuna Nagar ৯৮২,৩৬৯ ১,৭৫৬ ৫৫৯ http://yamunanagar.nic.in/
PW Palwal Palwal ৯৩৪,৬৭৫ ১,৮৭৫ ৪৯৯ http://palwal.nic.in/

হিমাচল প্ৰদেশ (HP)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০১২) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
BI বিলাসপুৰ বিলাসপুৰ ৩৪০,৭৩৫ ১,১৬৭ ২৯২ http://hpbilaspur.gov.in/
CH চম্বা চম্বা ৪৬০,৪৯৯ ৬,৫২৮ ৭১ http://hpchamba.nic.in/
HA হমিৰপুৰ হমিৰপুৰ ৪১২,০০৯ ১,১১৮ ৩৬৯ http://hphamirpur.gov.in/
KA কংড়া ধৰমশালা ১,৩৩৮,৫৩৬ ৫,৭৩৯ ২৩৩ http://hpkangra.nic.in/
KI কিন্নৌৰ ৰেকং পিঅ' ৮৩,৯৫০ ৬,৪০১ ১৩ http://hpkinnaur.nic.in/
KU কুল্লু কুল্লু ৩৭৯,৮৬৫ ৫,৫০৩ ৬৯ http://hpkullu.gov.in/
LS লাহৌল এণ্ড স্পিতি কীলং ৩৩,২২৪ ১৩,৮৩৫ http://hplahaulspiti.gov.in
MA মণ্ডী মণ্ডী ৯০০,৯৮৭ ৩,৯৫০ ২২৮ http://hpmandi.nic.in/
SH ছিমলা ছিমলা ৭২১,৭৪৫ ৫,১৩১ ১৪১ http://hpshimla.nic.in/
SI ছিৰমৌৰ নাহন ৪৫৮,৩৫১ ২,৮২৫ ১৬২ http://hpsirmaur.gov.in/
SO সোলান সোলান ৪৯৯,৩৮০ ১,৯৩৬ ২৫৮ http://hpsolan.gov.in/
UNA উনা উনা ৪৪৭,৯৬৭ ১,৫৪০ ২৯১ http://hpuna.nic.in/

Jammu and Kashmir (JK)[সম্পাদনা কৰক]

# Code[7] District[8] Headquarters Population

(2011)

Area

(km²)

Density

(/km²)[8]

Official website
1 AN Anantnag Anantnag 1,070,144 2853 375 http://anantnag.gov.in/
2 BPR Bandipora Bandipore 385,099 3,010 128 http://bandipore.gov.in/
3 BR Baramulla Baramulla 1,015,503 3329 305 http://baramulla.nic.in/
4 BD Badgam Badgam 735,753 1406 537 http://budgam.nic.in/
5 DO Doda Doda 409,576 11,691 79 http://doda.gov.in/
6 GB Ganderbal Ganderbal 297,003 1979 1,151
7 JA Jammu Jammu 1,526,406 3,097 596 http://jammu.gov.in/
8 KT Kathua Kathua 615,711 2,651 232 http://kathua.gov.in/
9 KW Kishtwar Kishtwar 230,696 7737 30
10 KG Kulgam Kulgam 422,786 457 925
11 KU Kupwara Kupwara 875,564 2,379 368 http://kupwara.gov.in/
12 PO Poonch Poonch 476,820 1,674 285 http://poonch.gov.in/
13 PU Pulwama Pulwama 570,060 1,398 598 http://pulwama.gov.in/
14 RA Rajouri Rajouri 619,266 2,630 235 http://rajouri.nic.in/
15 RB Ramban Ramban 283,313 1,330 213
16 RS Reasi Reasi 314,714 1710 184
17 SB Samba Samba 318,611 913 318 http://samba.gov.in/
18 SH Shopian Shupiyan 265,960 312 852
19 SR Srinagar Srinagar 1,269,751 2,228 703 http://srinagar.nic.in/
20 UD Udhampur Udhampur 555,357 4,550 211 http://udhampur.gov.in/

Jharkhand (JH)[সম্পাদনা কৰক]

# Code[9] District[10] Headquarters Population

(2011)

Area

(km²)

Density

(/km²)[10]

Official website
1 BO Bokaro Bokaro 2,061,918 2,861 716
2 CH Chatra Chatra 1,042,304 3,700 275
3 DE Deoghar Deoghar 1,491,879 2,479 602
4 DH Dhanbad Dhanbad 2,682,662 2,075 1,284 http://dhanbad.nic.in/
5 DU Dumka Dumka 1,321,096 4,404 300 http://dumka.nic.in/
6 ES East Singhbhum Jamshedpur 2,291,032 3,533 648 http://jamshedpur.nic.in/
7 GA Garhwa Garhwa 1,322,387 4,064 327 http://garhwa.nic.in/
8 GI Giridih Giridih 2,445,203 4,887 497 http://giridih.nic.in/
9 GO Godda Godda 1,311,382 2,110 622 http://godda.nic.in/
10 GU Gumla Gumla 1,025,656 5327 193 http://gumla.nic.in/
11 HA Hazaribag Hazaribag 1,734,005 4,302 403 http://hazaribag.nic.in/
12 JA Jamtara Jamtara 790,207 1,802 439
13 KH Khunti Khunti 530,299 2,467 215
14 KO Koderma Koderma 717,169 1,312 427 http://koderma.nic.in/
15 LA Latehar Latehar 725,673 3,630 200
16 LO Lohardaga Lohardaga 461,738 1,494 310 http://lohardaga.nic.in/
17 PK Pakur Pakur 899,200 1,805 498 http://pakur.nic.in/
18 PL Palamu Daltonganj 1,936,319 5,082 381 http://palamu.nic.in/
19 RM Ramgarh Ramgarh 949,159 1,212 684
20 RA Ranchi Ranchi 2,912,022 7,974 557 http://ranchi.nic.in/
21 SA Sahibganj Sahebganj 1,150,038 1,599 719 http://sahibganj.nic.in/
22 SK Seraikela Kharsawan Seraikela 1,063,458 2,725 390 http://seraikela.nic.in/
23 SI Simdega Simdega 599,813 3,750 160 http://chaibasa.nic.in/
24 WS West Singhbhum Chaibasa 1,501,619 7,186 209

Karnataka (KA)[সম্পাদনা কৰক]

# Code[11] District[12] Headquarters Population

(2011)

Area

(km²)

Density

(/km²)[12]

Official website
1 BK Bagalkot Bagalkot 1,890,826 6,583 288 http://www.bagalkot.nic.in/
2 BL Ballari Ballari 2,532,383 8,439 300
3 BG Belgaum Belgaum 4,778,439 13,415 356 http://www.belgaum.nic.in/
4 BR Bangalore Rural Bangalore 987,257 2,239 441 http://www.bangalorerural.nic.in/
5 BN Bangalore Urban Bangalore 9,588,910 2,190 4,378 http://bangaloreurban.nic.in/
6 BD Bidar Bidar 1,700,018 5,448 312 http://www.bidar.nic.in/
7 CJ Chamarajnagar Chamarajanagar 1,020,962 5,102 200 http://chamrajnagar.nic.in/
8 CK Chikkaballapur Chikkaballapur 1,254,377 4,208 298 http://www.chikballapur.nic.in/
9 CK Chikkamagaluru Chikmagalur 1,137,753 7,201 158 http://chickmagalur.nic.in/
10 CT Chitradurga Chitradurga 1,660,378 8,437 197 http://www.chitradurga.nic.in/
11 DK Dakshina Kannada Mangaluru 2,083,625 4,559 457
12 DA Davanagere Davangere 1,946,905 5,926 329 http://www.davanagere.nic.in/
13 DH Dharwad Dharwad 1,846,993 4,265 434 http://www.dharwad.nic.in/
14 GA Gadag Gadag-Betageri 1,065,235 4,651 229 http://gadag.nic.in/
15 GU Gulbarga Gulbarga 2,564,892 10,990 233 http://www.gulbarga.nic.in/
16 HS Hassan Hassan 1,776,221 6,814 261 http://www.hassan.nic.in/
17 HV Haveri Haveri 1,598,506 4,825 331 http://haveri.nic.in/
18 KD Kodagu Madikeri 554,762 4,102 135 http://www.kodagu.nic.in/
19 KL Kolar Kolar 1,540,231 4,012 384 http://kolar.nic.in/
20 KP Koppal Koppal 1,391,292 5,565 250 http://www.koppal.nic.in/
21 MA Mandya Mandya 1,808,680 4,961 365 http://www.mandya.nic.in/
22 MY Mysuru Mysore 2,994,744 6,854 437 http://www.mysore.nic.in/
23 RA Raichur Raichur 1,924,773 6,839 228 http://www.raichur.nic.in/
24 RM Ramanagara Ramanagara 1,082,739 3,573 303
25 SH Shimoga Shimoga 1,755,512 8,495 207 http://www.shimoga.nic.in/
26 TU Tumakuru Tumakuru 2,681,449 10,598 253 http://www.tumkur.nic.in/
27 UD Udupi Udupi 1,177,908 3,879 304
28 UK Uttara Kannada Karwar 1,353,299 10,291 132 http://uttarakannada.nic.in/
29 BJ Vijayapura Vijayapura 2,175,102 10,517 207
30 YG Yadgir Yadgir 1,172,985 5,225 224

কেৰালা (KL)[সম্পাদনা কৰক]

ক’ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা
(২০১১)[4]
মাটিকালি
(বৰ্গ কিমি)
জনঘনত্ব
(প্ৰতি বৰ্গ কিমি)
ৱেবছাইট
AL আলাপ্পুড়া আলাপ্পুড়া ২,১০৫,৩৪৯ ১,৪১৪ ১,৪৮৯ http://www.alappuzha.nic.in/
ER এৰ্নাকুলম কাক্কাড ৩,০৯৮,৩৭৮ ২,৯৫১ ১,০৫০ http://ernakulam.nic.in/
ID ইডুক্কি পাইনাভু ১,১২৮,৬০৫ ৪,৪৭৯ ২৫২ http://idukki.nic.in/
KL কোল্লাম কোল্লাম ২,৫৮৪,১১৮ ২,৪৯৮ ১,০৩৪ http://kollam.nic.in/
KN কন্নুৰ কন্নুৰ ২,৪১২,৩৬৫ ২,৯৬৬ ৮১৩ http://kannur.nic.in/
KS কাছৰগোড কাছৰগোড ১,২০৩,৩৪২ ১,৯৯২ ৬০৪ http://kasargod.nic.in/
KT কোট্টয়ম কোট্টয়ম ১,৯৫২,৯০১ ২,২০৩ ৮৮৬ http://kottayam.nic.in/
KZ কঢ়িকোড কঢ়িকোড ২,৮৭৮,৪৯৮ ২,৩৪৫ ১,২২৮ http://kozhikode.nic.in/
MA মল্লপুৰম মল্লপুৰম ৩,৬২৯,৬৪০ ৩,৫৫০ ১,০২২ http://malappuram.nic.in/
PL পালক্কাড় পালক্কাড় ২,৬১৭,০৭২ ৪,৪৮০ ৫৮৪ http://palakkad.nic.in/
PT পতনমতিট্টা পতনমতিট্টা ১,২৩১,৫৭৭ ২,৪৬২ ৫০০ http://pathanamthitta.nic.in/
TS ত্ৰিচ্চুৰ ত্ৰিচ্চুৰ ২,৯৭৫,৪৪০ ৩,০৩২ ৯৮১ http://thrissur.nic.in/
TV তিৰুৱনন্তপুৰম তিৰুৱনন্তপুৰম ৩,২৩৪,৭০৭ ২,১৯২ ১,৪৭৬ http://www.trivandrum.gov.in//
WA ওৱায়ানাড কলপট্টা ৭৮৬,৬২৭ ২,১৩১ ৩৬৯ http://wayanad.nic.in/

Madhya Pradesh (MP)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
AL Alirajpur Alirajpur http://alirajpur.nic.in/
AP Anuppur Anuppur ৬,৬৭,১৫৫ ৩,৭০১ ১৮০ http://anuppur.nic.in/
AS Ashok Nagar Ashok Nagar ৬,৮৮,৯৪০ ৪,৬৭৩.৯৪ ১৪৭ http://ashoknagar.nic.in/
BL Balaghat Balaghat ১,৪৪৫,৭৬০ ৯,২২৯ ১৫৭ http://balaghat.nic.in/
BR Barwani Barwani ১,০৮১,০৩৯ ৫,৪৩২ ১৯৯ http://barwani.nic.in/
BE Betul Betul ১,৩৯৪,৪২১ ১০,০৪৩ ১৩৯ http://betul.nic.in/
BD Bhind Bhind ১,৪২৬,৯৫১ ৪,৪৫৯ ৩২০ http://bhind.nic.in/
BP Bhopal Bhopal ১,৮৩৬,৭৮৪ ২,৭৭২ ৬৬৩ http://bhopal.nic.in/
BU Burhanpur Burhanpur http://burhanpur.nic.in/
CT Chhatarpur Chhatarpur ১,৪৭৪,৬৩৩ ৮,৬৮৭ ১৭০ http://chhatarpur.nic.in/
CN Chhindwara Chhindwara ১,৮৪৮,৮৮২ ১১,৮১৫ ১৫৬ http://chhindwara.nic.in/
DM Damoh Damoh ১,০৮১,৯০৯ ৭,৩০৬ ১৪৮ http://damoh.nic.in/
DT Datia Datia ৬২৭,৮১৮ ২,৬৯৪ ২৩৩ http://datia.nic.in/
DE Dewas Dewas ১,৩০৬,৬১৭ ৭,০২০ ১৮৬ http://dewas.nic.in/
DH Dhar Dhar ১,৭৪০,৫৭৭ ৮,১৫৩ ২১৩ http://dhar.nic.in/
DI Dindori Dindori ৫৭৯,৩১২ ৭,৪২৭ ৭৮ http://dindori.nic.in/
GU Guna Guna ৯৭৬,৫৯৬ ৬,৪৮৫ http://guna.nic.in/
GW Gwalior Gwalior ১,৬২৯,৮৮১ ৫,৪৬৫ ২৯৮ http://gwalior.nic.in/
HA Harda Harda ৪৭৪,১৭৪ ৩,৩৩৯ ১৪২ http://harda.nic.in/
HO Hoshangabad Hoshangabad ১,০৮৫,০১১ ৬,৬৯৮ ১৬২ http://hoshangabad.nic.in/
IN Indore Indore ৪,৫৮৫,৩২১ ৩,৮৯৮ ৬৬৩ http://www.indore.nic.in/
JA Jabalpur Jabalpur ২,১৬৭,৪৬৯ ৫,২১০ ৪১৬ http://jabalpur.nic.in/
JH Jhabua Jhabua ১,৩৯৬,৬৭৭ ৬,৭৮২ ২০৬ http://jhabua.nic.in/
KA Katni Katni ১,০৬৩,৬৮৯ ৪,৯৪৭ ২১৫ http://katni.nic.in/
EN Khandwa (East Nimar) Khandwa ১,৭০৮,১৭০ ১০,৭৭৯ ১৫৮ http://khandwa.nic.in/
WN Khargone (West Nimar) Khargone ১,৫২৯,৯৫৪ ৮,০১০ ১৯১ http://khargone.nic.in/
ML Mandla Mandla ৮৯৩,৯০৮ ৫,৮০৫ ১৫৪ http://mandla.nic.in/
MS Mandsaur Mandsaur ১,১৮৩,৩৬৯ ৫,৫৩০ ২১৪ http://mandsaur.nic.in/
MO Morena Morena ১,৫৮৭,২৬৪ ৪,৯৯১ ৩১৮ http://morena.nic.in/
NA Narsinghpur Narsinghpur ৯৫৭,৩৯৯ ৫,১৩৩ ১৮৭ http://narsinghpur.nic.in/
NE Neemuch Neemuch ৭২৫,৪৫৭ ৪,২৬৭ ১৭০ http://neemuch.nic.in/
PA Panna Panna ৮৫৪,২৩৫ ৭,১৩৫ ১২০ http://panna.nic.in/
RE Rewa Rewa ১,৯৭২,৩৩৩ ৬,৩১৪ ৩১২ http://rewa.nic.in/
RG Rajgarh Rajgarh ১,২৫৩,২৪৬ ৬,১৪৩ ২০৪ http://rajgarh.nic.in/
RL Ratlam Ratlam ১,২১৪,৫৩৬ ৪,৮৬১ ২৫০ http://ratlam.nic.in/
RS Raisen Raisen ১,১২০,১৫৯ ৮,৪৬৬ ১৩২ http://raisen.nic.in/
SG Sagar Sagar ২,০২১,৭৮৩ ১০,২৫২ ১৯৭ http://sagar.nic.in/
ST Satna Satna ১,৮৬৮,৬৪৮ ৭,৫০২ ২৪৯ http://satna.nic.in/
SR Sehore Sehore ১০,৭৮,৭৬৯ ৬,৫৭৮ ১৬৪ http://sehore.nic.in/
SO Seoni Seoni ১,১৬৫,৮৯৩ ৮,৭৫৮ ১৩৩ http://seoni.nic.in/
SH Shahdol Shahdol ১,৫৭২,৭৪৮ ৯,৯৫৪ ১৫৮ http://shahdol.nic.in/
SJ Shajapur Shajapur ১,২৯০,২৩০ ৬,১৯৬ ২০৮ http://shajapur.nic.in/
SP Sheopur Sheopur ৫৫৯,৭১৫ ৬,৫৮৫ ৮৫ http://sheopur.nic.in/
SV Shivpuri Shivpuri ১,৪৪০,৬৬৬ ১০,২৯০ ১৪০ http://shivpuri.nic.in/
SI Sidhi Sidhi ১,৮৩০,৫৫৩ ১০,৫২০ ১৭৪ http://sidhi.nic.in/
SN Singrauli Waidhan ৯২০,১৬৯ ৫,৬৭২ ১৬২ http://singrauli.nic.in/
TI Tikamgarh Tikamgarh ১,২০৩,১৬০ ৫,০৫৫ ২৩৮ http://tikamgarh.nic.in/
UJ Ujjain Ujjain ১,৭০৯,৮৮৫ ৬,০৯১ ২৮১ http://ujjain.nic.in/
UM Umaria Umaria ৫১৫,৮৫১ ৪,০৬২ ১২৭ http://umaria.nic.in/
VI Vidisha Vidisha ১,২১৪,৭৫৯ ৭,৩৬২ ১৬৫ http://vidisha.nic.in/

Maharashtra (MH)[সম্পাদনা কৰক]

Code district Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
AH Ahmednagar Ahmednagar ৪,০৮৮,০৭৭ ১৭,০৪৮ ২৪০ http://ahmednagar.gov.in/
AK Akola Akola ১,৬২৯,৩০৫ ৫,৪২৯ ৩০০ http://akola.nic.in/
AM Amravati Amravati ২,৬০৬,০৬৩ ১২,২৩৫ ২১৩ http://amravati.nic.in/
AU Aurangabad Aurangabad ২,৯২০,৫৪৮ ১০,১০৭ ২৮৯ http://aurangabad.nic.in/
BH Bhandara Bhandara ১,১৩৫,৮৩৫ ৩,৮৯০ ২৯২ http://bhandara.gov.in/
BI Beed Beed ২,১৫৯,৮৪১ ১০,৬৯৩ ২০২ http://beed.nic.in/
BU Buldhana Buldhana ২,২২৬,৩২৮ ৯,৬৬১ ২৩০ http://buldhana.nic.in/
CH Chandrapur Chandrapur ২,০৭৭,৯০৯ ১১,৪৪৩ ১৮২ http://chanda.nic.in/
DH Dhule Dhule ১,৭০৮,৯৯৩ ৮,০৯৫ ২১১ http://dhule.gov.in/
GA Gadchiroli Gadchiroli ৯৬৯,৯৬০ ১৪,৪১২ ৬৭ http://gadchiroli.nic.in/
GO Gondia Gondia ১,২০০,১৫১ ৫,৪৩১ ২২১ http://gondia.gov.in/
HI Hingoli Hingoli ৯৮৬,৭১৭ ৪,৫২৬ ২১৮ http://hingoli.gov.in/
JG Jalgaon Jalgaon ৩,৬৭৯,৯৩৬ ১১,৭৬৫ ৩১৩ http://jalgaon.nic.in/
JN Jalna Jalna ১,৬১২,৩৫৭ ৭,৭১৮ ২০৯ http://jalna.nic.in/
KO Kolhapur Kolhapur ৩,৫১৫,৪১৩ ৭,৬৮৫ ৪৫৭ http://kolhapur.nic.in/
LA Latur Latur ২,০৭৮,২৩৭ ৭,১৫৭ ২৯০ http://latur.nic.in/
MC Mumbai City ৩,৩২৬,৮৩৭ ৬৯ ৪৮,২১৫ http://mumbaicity.gov.in/
MU Mumbai suburban Bandra (East) ৮,৫৮৭,৫৬১ ৫৩৪ ১৬,০৮২ http://mumbaisuburban.gov.in/
NB Nandurbar Nandurbar ১,৩০৯,১৩৫ ৫,০৫৫ ২৫৯ http://nandurbar.nic.in/
ND Nanded Nanded ২,৮৬৮,১৫৮ ১০,৫২৮ ২৭২ http://nanded.nic.in/
NG Nagpur Nagpur ৪,০৫১,৪৪৪ ৯,৮৯২ ৪১০ http://nagpur.nic.in/
NS Nashik Nashik ৪,৯৮৭,৯২৩ ১৫,৫৩৯ ৩২১ http://nashik.nic.in/
OS Osmanabad Osmanabad ১,৪৭২,২৫৬ ৭,৫৬৯ ১৯৫ http://osmanabad.nic.in/
PA Parbhani Parbhani ১,৪৯১,১০৯ ৬,৫১১ ২২৯ http://parbhani.gov.in/
PU Pune Pune ৭,২২৪,২২৪ ১৫,৬৪৩ ৪৬২ http://pune.gov.in/
RG Raigad Alibag ২,২০৫,৯৭২ ৭,১৫২ ৩০৮ http://raigad.nic.in/
RT Ratnagiri Ratnagiri ১,৬৯৬,৪৮২ ৮,২০৮ ২০৭ http://ratnagiri.gov.in/
SI Sindhudurg Oros ৮৬১,৬৭২ ৫,২০৭ ১৬৫ http://sindhudurg.gov.in/
SN Sangli Sangli ২,৫৮১,৮৩৫ ৮,৫৭২ ৩০১ http://sangli.gov.in/
SO Solapur Solapur ৩,৮৫৫,৩৮৩ ১৪,৮৯৫ ২৫৯ http://solapur.gov.in/
ST Satara Satara ২,৭৯৬,৯০৬ ১০,৪৭৫ ২৬৭ http://satara.gov.in/
TH Thane Thane ৮,১২৮,৮৩৩ ৯,৫৫৮ ৮৫০ http://thane.gov.in/
WR Wardha Wardha ১,২৩০,৬৪০ ৬,৩০৯ ১৯৫ http://wardha.gov.in/
WS Washim Washim ১,০১৯,৭২৫ ৫,১৫৫ ১৯৮ http://washim.gov.in/
YA Yavatmal Yavatmal ২,৪৬০,৪৮২ ১৩,৫৮২ ১৮১ http://yavatmal.nic.in/

মণিপুৰ (MN)[সম্পাদনা কৰক]

সংকেত জিলা সদৰ জনসংখ্যা
(২০১১)[13]
মাটিকালি
(বৰ্গ কিমি)
জনঘনত্ব
(প্ৰতি বৰ্গ কিমি)
ৱেবছাইট
BI বিষ্ণুপুৰ বিষ্ণুপুৰ 240,363 496 415 ukhrul.nic.in
CC চুড়াচান্দপুৰ চুড়াচান্দপুৰ 271.274 4,574 50 churachandpur.nic.in
CD চান্দেল চান্দেল 144,028 3,317 37 chandel.nic.in
EI পূব ইম্ফল পৰম্পত 452,661 710 555 imphaleast.nic.in
SE সেনাপতি সেনাপতি 354,772 3,269 116 Senapati.nic.in
TA তামেংলং তামেংলং 140,143 4,391 25 tamenglong.nic.in
TH থৌবাল থৌবাল 420,517 514 713 thoubal.nic.in
UK উখৰুল উখৰুল 183,115 4,547 31 ukhrul.nic.in
WI পশ্চিম ইম্ফল লম্ফেলপাত 514,683 519 847 imphalwest.nic.in

মেঘালয় (ML)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০০১) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
EG পূব গাৰো পাৰ্বত্য
(ইংৰাজীEast Garo Hills)
ৱিলিয়ামনগৰ ২৪৭,৫৫৫ ২,৬০৩ ৯৫ www.eastgarohills.nic.in
EK পূব খাচী পাৰ্বত্য
(ইংৰাজীEast Khasi Hills)
শ্বিলং
(ইংৰাজীShillong)
৬৬০,৯৯৪ ২,৭৫২ ২৪০ www.eastkhasihills.gov.in
JH জয়ন্তীয়া পাৰ্বত্য
(ইংৰাজীJaintia Hills)
জ’ৱাই ২৯৫,৬৯২ ৩,৮১৯ ৭৭ www.jaintia.nic.in
RB ৰি ভৈ
(ইংৰাজীRi-Bhoi)
নংপ’হ ১৯২,৭৯৫ ২,৩৭৮ ৮১ www.ribhoi.gov.in
SG দক্ষিণ গাৰো পাৰ্বত্য
(ইংৰাজীSouth Garo Hills)
বাঘমৰা ৯৯,১০৫ ১,৮৫০ ৫৪ www.southgarohills.gov.in
WG পশ্চিম গাৰো পাৰ্বত্য
(ইংৰাজীWest Garo Hills)
তুৰা
(Tura)
৫১৫,৮১৩ ৩,৭১৪ ১৩৯ www.westgarohills.gov.in
WK পশ্চিম খাচী পাৰ্বত্য
(ইংৰাজীWest Khasi Hills)
নংষ্ট’ইন ২৯৪,১১৫ ৫,২৪৭ ৫৬ www.westkhasihills.gov.in

মিজোৰাম (MZ)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০০১) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
AI আইজল আইজল
(ইংৰাজীAizawl)
৩৩৯,৮১২ ৩,৫৭৭ ৯৫ www.aizawl.nic.in
CH চাম্ফাই চাম্ফাই
(ইংৰাজীChamphai)
১০১,৩৮৯ ৩,১৬৮ ৩২ www.champhai.nic.in
KO কোলাশিব কোলাশিৱ
(ইংৰাজীKolasib)
৬০,৯৭৭ ১,৩৮৬ ৪৪ www.kolasib.nic.in
LA Lawngtlai Lawngtlai ৭৩,০৫০ ২,৫১৯ ২৯ www.lawngtlai.nic.in
LU লুংলে লুংলে ১৩৭,১৫৫ ৪,৫৭২ ৩০ www.lunglei.nic.in
MA মামিত মামিত ৬২,৩১৩ ২,৯৬৭ ২১ www.mamit.nic.in
SA চাইহা চাইহা ৬০,৮২৩ ১,৪১৪ ৪৩ www.saiha.nic.in
SE Serchhip Serchhip ৫৫,৫৩৯ ১,৪২৪ ৩৯ www.serchhip.nic.in

নাগালেণ্ড (NL)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
DI ডিমাপুৰ জিলা ডিমাপুৰ ৩০৮,৩৮২ ৯২৬ ৩৩৩ http://dimapur.nic.in/
KO ক’হিমা জিলা ক’হিমা ৩১৪,৩৬৬ ৩,১১৩ ১০১ http://kohima.nic.in/
MK মোককচাং জিলা মোককচাং ২২৭,২৩০ ১,৬১৫ ১৪১ http://mokokchung.nic.in/
MN মন জিলা মন ২৫৯,৬০৪ ১,৭৮৬ ১৪৫ http://mon.nic.in/
PH ফেক জিলা ফেক ১৪৮,২৪৬ ২,০২৬ ৭৩ http://phek.nic.in/
TU টুৱেনচাং জিলা টুৱেনচাং ৪১৪,৮০১ ৪,২২৮ ৯৮ http://tuensang.nic.in/
WO ৱখা জিলা ৱখা ১৬১,০৯৮ ১,৬২৮ ৯৯ http://wokha.nic.in/
ZU জুন্থেব’ট’ জিলা জুনহেব'ট' ১৫৪,৯০৯ ১,২৫৫ ১২৩ http://zunheboto.nic.in/

Orissa (OR)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
AN Angul Angul ১,১৩৯,৩৪১ ৬,৩৪৭ ১৮০
BD Boudh (Bauda) Boudh ৩৭৩,০৩৮ ৪,২৮৯ ৮৭
BH Bhadrak Bhadrak ১,৩৩২,২৪৯ ২,৭৮৮ ৪৭৮
BL Balangir Balangir ১,৩৩৫,৭৬০ ৬,৫৫২ ২০৪
BR Bargarh (Baragarh) Bargarh ১,৩৪৫,৬০১ ৫,৮৩২ ২৩১
BW Balasore Balasore ২,০২৩,০৫৬ ৩,৭০৬ ৫৪৬
CU Cuttack Cuttack ২,৩৪০,৬৮৬ ৩,৯১৫ ৫৯৮
DE Debagarh (Deogarh) Debagarh ২৭৪,০৯৫ ২,৭৮১ ৯৯
DH Dhenkanal Dhenkanal ১,০৬৫,৯৮৩ ৪,৫৯৭ ২৩২
GN Ganjam Chhatrapur ৩,১৩৬,৯৩৭ ৮,০৩৩ ৩৯১ http://ganjam.nic.in/
GP Gajapati Paralakhemundi ৫১৮,৪৪৮ ৩,০৫৬ ১৭০
JH Jharsuguda Jharsuguda ৫০৯,০৫৬ ২,২০২ ২৩১
JP Jajpur Panikoili ১,৬২২,৮৬৮ ২,৮৮৫ ৫৬৩
JS Jagatsinghpur Jagatsinghpur ১,০৫৬,৫৫৬ ১,৭৫৯ ৬০১
KH Khordha Bhubaneswar ১,৮৭৪,৪০৫ ২,৮৮৮ ৬৪৯
KJ Kendujhar (Keonjhar) Kendujhar ১,৫৬১,৫২১ ৮,৩৩৬ ১৮৭
KL Kalahandi Bhawanipatna ১,৩৩৪,৩৭২ ৮,১৯৭ ১৬৩ http://kalahandi.nic.in/
KN Kandhamal Phulbani ৬৪৭,৯১২ ৬,০০৪ ১০৮ http://kandhamal.nic.in/
KO Koraput Koraput ১,১৭৭,৯৫৪ ৮,৫৩৪ ১৩৮
KP Kendrapara Kendrapara ১,৩০১,৮৫৬ ২,৫৪৬ ৫১১
ML Malkangiri Malkangiri ৪৮০,২৩২ ৬,১১৫ ৭৯
MY Mayurbhanj Baripada ২,২২১,৭৮২ ১০,৪১৮ ২১৩ http://mayurbhanj.nic.in/
NB Nabarangpur Nabarangpur ১,০১৮,১৭১ ৫,১৩৫ ১৯৮
NU Nuapada Nuapada ৫৩০,৫২৪ ৩,৪০৮ ১৫৬
NY Nayagarh Nayagarh ৮৬৩,৯৩৪ ৩,৯৫৪ ২১৮
PU Puri Puri ১,৪৯৮,৬০৪ ৩,০৫৫ ৪৯১
RA Rayagada Rayagada ৮২৩,০১৯ ৭,৫৮৫ ১০৯
SA Sambalpur Sambalpur ৯২৮,৮৮৯ ৬,৭০২ ১৩৯
SO Subarnapur (Sonepur) Subarnapur ৫৪০,৬৫৯ ২,২৮৪ ২৩৭
SU Sundergarh Sundergarh ১,৮২৯,৪১২ ৯,৯৪২ ১৮৪ http://sundergarh.nic.in/

পুডুচেৰী (PY)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০০১) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) ঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
KA কৰাইকল কৰাইকল ১৭০,৬৪০ ১৬০ ১,০৬৭ http://Karaikal.gov.in/
MA মাহে মাহে ৩৬,৮২৩ ৪,০৯১ http://mahe.gov.in/
PO পণ্ডিচেৰী পণ্ডিচেৰী ৭৩৫,০০৪ ২৯৩ ২,৫০৯ http://puducherry.nic.in/
YA য়নাম য়নাম ৩১,৩৬২ ৩০ ১,০৪৫ http://yanam.nic.in/

Punjab (PB)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
AM Amritsar Amritsar ৩,০৭৪,২০৭ ৫,০৭৫ ৬০৬ http://amritsar.nic.in/
BNL Barnala Barnala
BA Bathinda Bathinda ১,১৮১,২৩৬ ৩,৩৭৭ ৩৫০ http://bathinda.nic.in/
FI Firozpur Firozpur ১,৭৪৪,৭৫৩ ৫,৮৬৫ ২৯৭ http://ferozepur.nic.in/
FR Faridkot Faridkot ৫৫২,৪৬৬ ১,৪৭২ ৩৭৫ http://faridkot.nic.in/
FT Fatehgarh Sahib Fatehgarh Sahib ৫৩৯,৭৫১ ১,১৮০ ৪৫৭ http://fatehgarhsahib.nic.in/
FA Fazilka Fazilka ১,৯৯৮,৪৬৪ ৫,০২১ ৩৯৮ http://fazilka.nic.in/
GU Gurdaspur Gurdaspur ২,০৯৬,৮৮৯ ৩,৫৭০ ৫৮৭ http://gurdaspur.nic.in/
HO Hoshiarpur Hoshiarpur ১,৪৭৮,০৪৫ ৩,৩১০ ৪৪৭ http://hoshiarpur.nic.in/
JA Jalandhar Jalandhar ১,৯৫৩,৫০৮ ২,৬৫৮ ৭৩৫ http://jalandhar.nic.in/
KA Kapurthala Kapurthala ৭৫২,২৮৭ ১,৬৪৬ ৪৫৭ http://kapurthala.nic.in/
LU Ludhiana Ludhiana ৩,০৩০,৩৫২ ৩,৭৪৪ ৮০৯ http://ludhiana.nic.in/
MA Mansa Mansa ৬৮৮,৬৩০ ২,১৭৪ ৩১৭ http://mansa.nic.in/
MO Moga Moga ৮৮৬,৩১৩ ১,৬৭২ ৫৩০ http://moga.nic.in/
MU Sri Muktsar Sahib Sri Muktsar Sahib ৭৭৬,৭০২ ২,৫৯৬ ২৯৯ http://muktsar.nic.in/
PA Pathankot Pathankot ১,৯৯৮,৪৬৪ ৫,০২১ ৩৯৮ http://Pathankot.nic.in/
PA Patiala Patiala ১,৮৩৯,০৫৬ ৩,৬২৭ ৫০৭ http://patiala.nic.in/
RU Rupnagar Rupnagar ১,১১০,০০০ ১,১১৭ ৫২৪ http://rupnagar.nic.in/
SAS Sahibzada Ajit Singh Nagar (Mohali) Sahibzada Ajit Singh Nagar (Mohali)
SA Sangrur Sangrur ১,৯৯৮,৪৬৪ ৫,০২১ ৩৯৮ http://sangrur.nic.in/
Shahid Bhagat Singh Nagar Nawanshahr ৫৮৬,৬৩৭ ১,২৫৮ ৪৬৬ http://nawanshahr.nic.in/
TT Tarn Taran Tarn Taran Sahib

Rajasthan (RJ)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
AJ Ajmer Ajmer ২,১৮০,৫২৬ ৮,৪৮১ ২৫৭ http://ajmer.nic.in/
AL Alwar Alwar ২,৯৯০,৮৬২ ৮,৩৮০ ৩৫৭ http://alwar.nic.in/
BI Bikaner Bikaner ১,৬৭৩,৫৬২ ২৭,২৪৪ ৬১ http://bikaner.nic.in/
BM Barmer Barmer ১,৯৬৩,৭৫৮ ২৮,৩৮৭ ৬৯ http://barmer.nic.in/
BN Banswara Banswara ১,৫০০,৪২০ ৫,০৩৭ ২৯৮ http://banswara.nic.in/
BP Bharatpur Bharatpur ২,০৯৮,৩২৩ ৫,০৬৬ ৪১৪ http://bharatpur.nic.in/
BR Baran Baran ১,০২২,৫৬৮ ৬,৯৫৫ ১৪৭ http://Baran.nic.in/
BU Bundi Bundi ৯৬১,২৬৯ ৫,৫৫০ ১৭৩ http://bundi.nic.in/
BW Bhilwara Bhilwara ২,০০৯,৫১৬ ১০,৪৫৫ ১৯২ http://bhilwara.nic.in/
CR Churu Churu ১,৯২২,৯০৮ ১৬,৮৩০ ১১৪ http://churu.nic.in/
CT Chittorgarh Chittorgarh ১,৮০২,৬৫৬ ১০,৮৫৬ ১৬৬ http://chittorgarh.nic.in/
DA Dausa Dausa ১,৩১৬,৭৯০ ৩,৪২৯ ৩৮৪ http://dausa.nic.in/
DH Dholpur Dholpur ৯৮২,৮১৫ ৩,০৮৪ ৩১৯ http://dholpur.nic.in/
DU Dungapur Dungarpur ১,১০৭,০৩৭ ৩,৭৭০ ২৯৪ http://dungapur.nic.in/
GA Ganganagar Ganganagar ১,৭৮৮,৪৮৭ ৭,৯৮৪ ২২৪ http://ganganagar.nic.in/
HA Hanumangarh Hanumangarh ১,৫১৭,৩৯০ ১২,৬৪৫ ১২০ http://hanumangarh.nic.in/
JJ Jhunjhunu Jhunjhunu ১,৯১৩,০৯৯ ৫,৯২৮ ৩২৩ http://jhunjhunu.nic.in/
JL Jalore Jalore ১,৪৪৮,৪৮৬ ১০,৬৪০ ১৩৬ http://jalore.nic.in/
JO Jodhpur Jodhpur ২,৮৮০,৭৭৭ ২২,৮৫০ ১২৬ http://jodhpur.nic.in/
JP Jaipur Jaipur ৫,২৫২,৩৮৮ ১১,১৫২ ৪৭১ http://jaipur.nic.in/
JS Jaisalmer Jaisalmer ৫০৭,৯৯৯ ৩৮,৪০১ ১৩ http://jaisalmer.nic.in/
JW Jhalawar Jhalawar ১,১৮০,৩৪২ ৬,২১৯ ১৯০ http://jhalawar.nic.in/
KA Karauli Karauli ১,২০৫,৬৩১ ৫,৫৩০ ২১৮ http://karauli.nic.in/
KO Kota Kota ১,৫৬৮,৫৮০ ৫,৪৪৬ ২৮৮ http://kota.nic.in/
NA Nagaur Nagaur ২,৭৭৩,৮৯৪ ১৭,৭১৮ ১৫৭ http://nagaur.nic.in/
PA Pali Pali ১,৮১৯,২০১ ১২,৩৮৭ ১৪৭ http://pali.nic.in/
PG Pratapgarh Pratapgarh ১,৭৫,৮৬৭ ৬৪২ ২৭৪ http://pratapgarh.nic.in/
RA Rajsamand Rajsamand ৯৮৬,২৬৯ ৩,৮৫৩ ২৫৬ http://rajsamand.nic.in/
SK Sikar Sikar ২,২৮৭,২২৯ ৭,৭৩২ ২৯৬ http://sikar.nic.in/
SM Sawai Madhopur Sawai Madhopur ১,১১৬,০৩১ ৪,৫০০ ২৪৮ http://sawaimadhopur.nic.in/
SR Sirohi Sirohi ৮৫০,৭৫৬ ৫,১৩৬ ১৬৬ http://sirohi.nic.in/
TO Tonk Tonk ১,২১১,৩৪৩ ৭,১৯৪ ১৬৮ http://tonk.nic.in/
UD Udaipur Udaipur ২,৬৩২,২১০ ১৩,৪৩০ ১৯৬ http://udaipur.nic.in/

ছিক্কিম(SK)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
ES পূৱ ছিক্কিম গেংটক ২৪৪,৭৯০ ৯৫৪ ২৫৭ http://esikkim.gov.in/
NS উত্তৰ ছিক্কিম মাংগন ৪১,০২৩ ৪,২২৬ ১০ http://nsikkim.gov.in/
SS দক্ষিণ ছিক্কিম নামছি ১৩১,৫০৬ ৭৫০ ১৭৫ http://ssikkim.gov.in/
WS পশ্চিম ছিক্কিম গেইজিঙ ১২৩,১৭৪ ১,১৬৬ ১০৬ http://wsikkim.gov.in/

Tamil Nadu (TN)[সম্পাদনা কৰক]

# Code[14] District[15] Headquarters Population

(2011)

Area

(km²)

Density

(/km²)[15]

Official website
1 AY Ariyalur Ariyalur 752,481 3,208 387 http://municipality.tn.gov.in/Ariyalur/
2 CGL Chengalpattu Chengalpattu 2,556,244 2,945 868
3 CH Chennai Chennai 7,100,000 426 17,000 http://www.chennai.tn.nic.in/
4 CO Coimbatore Coimbatore 3,472,578 7,469 748 http://www.coimbatore.tn.nic.in/
5 CU Cuddalore Cuddalore 2,600,880 3,999 702 http://www.cuddalore.tn.nic.in/
6 DH Dharmapuri Dharmapuri 1,502,900 4,532 332 http://www.dharmapuri.tn.nic.in/
7 DI Dindigul Dindigul 2,161,367 6,058 357 http://www.dindigul.tn.nic.in/
8 ER Erode Erode 2,259,608 5,714 397 http://erode.nic.in/
9 KL Kallakurichi Kallakurichi 1,370,281 3,520 389
10 KC Kanchipuram Kanchipuram 1,166,401 1,656 704 http://www.kanchi.tn.nic.in/
11 KK Kanyakumari Nagercoil 1,863,178 1,685 1,106 http://www.kanyakumari.tn.nic.in/
12 KA Karur Karur 1,076,588 2,901 371 http://karur.nic.in/
13 KR Krishnagiri Krishnagiri 1,883,731 5,086 370
14 MDU Madurai Madurai 3,991,038 3,676 823 http://www.madurai.tn.nic.in/
15  – Mayiladuthurai Mayiladuthurai  –  –  –
16 NG Nagapattinam Nagapattinam 1,614,069 2,716 668 http://www.nagapattinam.tn.nic.in/
17 NI Nilgiris Ooty 735,071 2,549 288 http://nilgiris.nic.in/
18 NM Namakkal Namakkal 1,721,179 3,429 506 http://namakkal.nic.in/
19 PE Perambalur Perambalur 564,511 1,752 323 http://www.perambalur.tn.nic.in/
20 PU Pudukkottai Pudukkottai 1,918,725 4,651 348 http://pudukkottai.nic.in/
21 RA Ramanathapuram Ramanathapuram 1,337,560 4,123 320 http://ramanathapuram.nic.in/
22 RN Ranipet Ranipet 1,210,277 2,234 524
23 SA Salem Salem 3,480,008 5,245 663 http://salem.nic.in/
24 SI Sivaganga Sivaganga 1,341,250 4,086 324
25 TS Tenkasi Tenkasi 14,07,627 2916 483
26 TP Tirupur Tirupur 2,471,222 5,106 476 http://tiruppurcorp.tn.gov.in/
27 TC Tiruchirappalli Tiruchirappalli 2,713,858 4,407 602 http://tiruchirappalli.nic.in/
28 TH Theni Theni 1,243,684 3,066 433 http://www.theni.tn.nic.in/
29 TI Tirunelveli Tirunelveli 1,665,253 3,842 433
30 TJ Thanjavur Thanjavur 2,402,781 3,397 691 http://thanjavur.nic.in/
31 TK Thoothukudi Thoothukudi 1,738,376 4,594 378 http://thoothukudi.nic.in/
32 TP Tirupattur Tirupattur 1,111,812 1,792 620
33 TL Tiruvallur Tiruvallur 3,725,697 3,424 1,049 http://www.tiruvallur.tn.nic.in/
34 TR Tiruvarur Tiruvarur 1,268,094 2,377 533 http://www.tiruvarur.tn.nic.in/
35 TV Tiruvannamalai Tiruvannaamalai 2,468,965 6,191 399 http://www.tiruvannamalai.tn.nic.in/
36 VE Vellore Vellore 1,614,242 2,080 776 http://vellore.nic.in/
37 VL Viluppuram Viluppuram 2,093,003 3,725 562 http://www.viluppuram.tn.nic.in/
38 VR Virudhunagar Virudhunagar 1,943,309 3,446 454 http://www.virudhunagar.tn.nic.in/

ত্ৰিপুৰা (TR)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
DH ধালাই আমবাছা ৩০৭,৪১৭ ২,৫২৩ ১২২ http://dhalai.gov.in/
NT উত্তৰ ত্ৰিপুৰা কৈলাছাহাৰ ৫৯০,৬৫৫ ২,৮২১ ২০৯ http://northtripura.nic.in/
ST দক্ষিণ ত্ৰিপুৰা ওদায়পুৰ ৭৬২,৫৬৫ ২,১৫২ ৩৫৪ http://southtripura.nic.in/
ST খুৱাই ওদায়পুৰ ৭৬২,৫৬৫ ২,১৫২ ৩৫৪ http://southtripura.nic.in/
WT পশ্চিম ত্ৰিপুৰা আগৰতলা ১,৫৩০,৫৩১ ২,৯৯৭ ৫১১ http://westtripura.nic.in/

তেলংগানা (TG)[সম্পাদনা কৰক]

# Code[16] District[17] Headquarters Population

(2011)

Area

(km²)

Density

(/km²)[17]

1 AD Adilabad Adilabad 708,952 4,185.97 171
2  – Komaram Bheem Komaram Bheem 515,835 4,300.16 106
3  – Bhadradri Kothagudem Kothagudem 1,304,811 8,951.00 143
4 HY Hyderabad Hyderabad 3,441,992 4,325.29 18,172
5  – Jagtial Jagtial 983,414 3,043.23 407
6  – Jangaon Jangaon 582,457 2,187.50 259
7  – Jayashankar Bhupalpally Bhupalpalle 712,257 6,361.70 115
8  – Jogulamba Gadwal Gadwal 664,971 2,928.00 208
9  – Kamareddy Kamareddy 972,625 3,651.00 266
10 KA Karimnagar Karimnagar 1,016,063 2,379.07 473
11 KH Khammam Khammam 1,401,639 4,453.00 321
12  – Mahabubabad Mahabubabad 770,170 2,876.70 269
13 MA Mahbubnagar Mahbubnagar 1,318,110 4,037.00 281
14  – Mancherial Mancherial 807,037 4,056.36 201
15 ME Medak Medak 767,428 2,740.89 275
16  – Medchal-Malkajgiri Shamirpet 2,542,203 5,005.98 2,251
17  – Mulugu Mulugu[দ্ব্যৰ্থতা দূৰীকৰণৰ প্ৰয়োজন ] 2,94,671 3,881 124
18 NA Nalgonda Nalgonda 1,631,399 2,449.79 227
19  – Narayanpet Narayanpet 5,66,874 2336.44 243
20  – Nagarkurnool Nagarkurnool 893,308 6,545.00 124
21  – Nirmal Nirmal 709,415 3,562.51 185
22 NI Nizamabad Nizamabad 1,534,428 4,153.00 366
23  – Peddapalli Peddapalle 795,332 4,614.74 356
24  – Rajanna Sircilla Sircilla 546,121 2,030.89 273
25 RA Ranga Reddy Shamshabad 2,551,731 1,038.00 486
26  – Sangareddy Sangareddy 1,527,628 4,464.87 347
27  – Siddipet Siddipet 993,376 3,425.19 279
28  – Suryapet Suryapet 1,099,560 3,374.47 305
29  – Vikarabad Vikarabad 881,250 3,385.00 274
30  – Wanaparthy Wanaparthy 751,553 2,938.00 268
31 WL Warangal Urban Warangal 1,135,707 1,304.50 826
32  – Warangal Rural Warangal 716,457 2,175.50 330
33  – Yadadri Bhuvanagiri Bhongiri 726,465 3,091.48 239

উত্তৰ প্ৰদেশ (UP)[সম্পাদনা কৰক]

ক'ড জিলা সদৰ জনসংখ্যা (২০০১) মাটিকালি (বৰ্গ কিঃমিঃ) জনঘনত্ব (/বৰ্গ কিঃমিঃ) চৰকাৰী ৱেবছাইট
AG আগ্ৰা আগ্ৰা ৩,৬১১,৩০১ ৪,০২৭ ৮৯৭ http://agra.nic.in/def.asp
AH প্ৰয়াগৰাজ (এলাহাবাদ) প্ৰয়াগৰাজ ৪,৯৪১,৫১০ ৫,৪২৪ ৯১১ http://allahabad.nic.in/
AL আলিগড় আলিগড় ২,৯৯০,৩৮৮ ৩,৭৪৭ ৭৯৮ http://aligarh.nic.in/
AN অম্বেডকৰ নগৰ আকবৰপুৰ ২,০২৫,৩৭৩ ২,৩৭২ ৮৫৪ http://ambedkarnagar.nic.in/
AU ঔৰৈয়া ঔৰৈয়া ১,১৭৯,৪৯৬ ২,০৫১ ৫৭৫ http://auraya.nic.in/
AZ আজমগড় আজমগড় ৩,৯৫০,৮০৮ ৪,২৩৪ ৯৩৩ http://azamgarh.nic.in/
BB বাৰাবংকী বাৰাবংকী ২,৬৭৩,৩৯৪ ৩,৮২৫ ৬৯৯ http://barabanki.nic.in/
BD বদায়ুঁ বদায়ুঁ ৩,০৬৯,২৪৫ ৫,১৬৮ ৫৯৪ http://badaun.nic.in/
BG বাগপত বাগপত ১,১৬৪,৩৮৮ ১,৩৪৫ ৮৬৬ http://bagpat.nic.in/
BH বহৰাইচ বহৰাইচ ২,৩৮৪,২৩৯ ৫,৭৪৫ ৪১৫ http://behraich.nic.in/
BI বিজনোৰ বিজনোৰ ৩,১৩০,৫৮৬ ৪,৫৬১ ৬৮৬ http://bijnor.nic.in
BL বলিয়া বলিয়া ২,৭৫২,৪১২ ২,৯৮১ ৯২৩ http://ballia.nic.in/
BN বাঁদা বাঁদা ১,৫০০,২৫৩ ৪,৪১৩ ৩৪০ http://banda.nic.in/
BP বলৰামপুৰ বলৰামপুৰ ১,৬৮৪,৫৬৭ ২,৯২৫ ৫৭৬ http://balrampur.nic.in/
BR বৰেলী বৰেলী ৩,৫৯৮,৭০১ ৪,১২০ ৮৭৩ http://bareilly.nic.in/
BS বস্তী বস্তী ২,০৬৮,৯২২ ৩,০৩৪ ৬৮২ http://basti.nic.in/
BU বুলন্দচহৰ বুলন্দচহৰ ২,৯২৩,২৯০ ৩,৭১৯ ৭৮৬ http://bulandshahar.nic.in/
CD চন্দৌলী চন্দৌলী ১,৬৩৯,৭৭৭ ২,৫৫৪ ৬৪২ http://chandauli.nic.in/
CS ছত্ৰপতী শ্বাহুজী মহাৰাজ নগৰ গৌৰীগঞ্জ
CT চিত্ৰকুট চিত্ৰকুট ৮০০,৫৯২ ৩,২০২ ২৫০ http://chitrakoot.nic.in/
DE দেৱৰিয়া দেৱৰিয়া ২,৭৩০,৩৭৬ ২,৫৩৫ ১,০৭৭ http://deoria.nic.in/
ET এটা এটা ২,৭৮৮,২৭০ ৪,৪৪৬ ৬২৭ http://etah.nic.in/
KR কাঁশী ৰাম নগৰ কাসগঞ্জ
EW ইটাৱা ইটাৱা ১,৩৪০,০৩১ ২,২৮৭ ৫৮৬ http://etawah.nic.in/
FI ফিৰোজাবাদ ফিৰোজাবাদ ২,০৪৫,৭৩৭ ২,৩৬১ ৮৬৬ http://firozabad.nic.in/
FR ফৰ্ৰুখাবাদ ফতেহপুৰ ১,৫৭৭,২৩৭ ২,২৭৯ ৬৯২ http://farrukhabad.nic.in/
FT ফতেহপুৰ ফতেহপুৰ ২,৩০৫,৮৪৭ ৪,১৫২ ৫৫৫ http://fatehpur.nic.in/
FZ ফৈজাবাদ ফৈজাবাদ ২,০৮৭,৯১৪ ২,৭৬৫ ৭৫৫ http://faizabad.nic.in/
GB গৌতম বুদ্ধ নগৰ নইডা ১,১৯১,২৬৩ ১,২৬৯ ৯৩৯ http://gbnagar.nic.in/
GN গোণ্ডা গোণ্ডা ২,৭৬৫,৭৫৪ ৪,৪২৫ ৬২৫ http://gonda.nic.in/
GP গাজীপুৰ গাজীপুৰ ৩,০৪৯,৩৩৭ ৩,৩৭৭ ৯০৩ http://ghazipur.nic.in/
GR গোৰখপুৰ গোৰখপুৰ ৩,৭৮৪,৭২০ ৩,৩২৫ ১,১৩৮ http://gorakhpur.nic.in/
GZ গাজিয়াবাদ গাজিয়াবাদ ৩,২৮৯,৫৪০ ১,৯৫৬ ১,৬৮২ http://ghaziabad.nic.in/
HM হমীৰপুৰ হমীৰপুৰ ১,০৪২,৩৭৪ ৪,৩২৫ ২৪১ http://hamirpur.nic.in/
HR হৰদোই হৰদোই ৩,৩৯৭,৪১৪ ৫,৯৮৬ ৫৬৮ http://hardoi.nic.in/
HT মহামায়া নগৰ হাথৰস ১,৩৩৩,৩৭২ ১,৭৫২ ৭৬১ http://hathras.nic.in/
JH ঝাঁচী ঝাঁচী ১,৭৪৬,৭১৫ ৫,০২৪ ৩৪৮ http://jhansi.nic.in/
JL জলৌন ওৰই ১,৪৫৫,৮৫৯ ৪,৫৬৫ ৩১৯ http://jalaun.nic.in/
JP জ্যোতিবা ফুলে নগৰ আমৰোহা ১,৪৯৯,১৯৩ ২,৩২১ ৬৪৬ http://jpnagar.nic.in/
JU জৌনপুৰ জৌনপুৰ ৩,৯১১,৩০৫ ৪,০৩৮ ৯৬৯ http://jaunpur.nic.in/
KD ৰামাবাই নগৰ আকবৰপুৰ ১,৫৮৪,০৩৭ ৩,১৪৩ ৫০৪ http://kanpurdehat.nic.in
KJ কন্নৌজ কন্নৌজ ১,৩৮৫,২২৭ ১,৯৯৩ ৬৯৫ http://kannauj.nic.in/
KN কানপুৰ কানপুৰ ৪,১৩৭,৪৮৯ ৩,০২৯ ১,৩৬৬ http://kanpurnagar.nic.in/
KS কৌশাম্বী মনঝনপুৰ ১,২৯৪,৯৩৭ ১,৮৩৭ ৭০৫ http://kaushambhi.nic.in/
KU কুশীনগৰ পডৰৌনা ২,৮৯১,৯৩৩ ২,৯০৯ ৯৯৪ http://kushinagar.nic.in/
LA ললিতপুৰ ললিতপুৰ ৯৭৭,৪৪৭ ৫,০৩৯ ১৯৪ http://lalitpur.nic.in/
LK লখীমপুৰ খিৰী খিৰী ৩,২০০,১৩৭ ৭,৬৮০ ৪১৭ http://kheri.nic.in/
LU লক্ষ্ণৌ লক্ষ্ণৌ ৩,৬৮১,৪১৬ ২,৫২৮ ১,৪৫৬ http://lucknow.nic.in/
MB মাঊ মাঊ ১,৮৪৯,২৯৪ ১,৭১৩ ১,০৮০ http://mau.nic.in/
ME মেৰঠ মেৰঠ ৩,০০১,৬৩৬ ২,৫২২ ১,১৯০ http://meerut.nic.in/
MG মহাৰাজগঞ্জ মহাৰাজগঞ্জ ২,১৬৭,০৪১ ২,৯৪৮ ৭৩৫ http://maharajganj.nic.in/
MH মহোবা মহোবা ৭০৮,৮৩১ ২,৮৪৭ ২৪৯ http://mahoba.nic.in/
MI মিৰ্জাপুৰ মিৰ্জাপুৰ ২,১১৪,৮৫২ ৪,৫২২ ৪৬৮ http://mirzapur.nic.in/
MO মোৰাদাবাদ মোৰাদাবাদ ৩,৭৪৯,৬৩০ ৩,৬৪৮ ১,০২৮ http://moradabad.nic.in/
MP মৈনপুৰী মৈনপুৰী ১,৫৯২,৮৭৫ ২,৭৬০ ৫৭৭ http://mainpuri.nic.in/
MT মথুৰা মথুৰা ২,০৬৯,৫৭৮ ৩,৩৩৩ ৬২১ http://mathura.nic.in/
MU মুজফ্‌ফৰনগৰ মুজফ্‌ফৰনগৰ ৩,৫৪১,৯৫২ ৪,০০৮ ৮৮৪ http://muzaffarnagar.nic.in/
PN হাপুড় হাপুড় ১,৪৫১,৯৮৩
PI পিলীভীত পিলীভীত ১,৬৪৩,৭৮৮ ৩,৪৯৯ ৪৭০ http://www.pilibhit.nic.in/
PB শামলী শামলী ১,০৭,২৩৩ http://nppshamli.in/statis.aspx
PR প্ৰতাপগড় প্ৰতাপগড় ২,৭২৭,১৫৬ ৩,৭১৭ ৭৩৪ http://pratapgarh.nic.in/
RA ৰামপুৰ ৰামপুৰ ১,৯২২,৪৫০ ২,৩৬৭ ৮১২ http://rampur.nic.in/
RB ৰায়বৰেলী ৰায়বৰেলী ২,৮৭২,২০৪ ৪,৬০৯ ৬২৩ http://raebareli.nic.in/
SA চহাৰনপুৰ চহাৰনপুৰ ২,৮৪৮,১৫২ ৩,৬৮৯ ৭৭২ http://saharanpur.nic.in/
SI সীতাপুৰ সীতাপুৰ ৩,৬১৬,৫১০ ৫,৭৪৩ ৬৩০ http://sitapur.nic.in/
SJ শ্বাহজাহানপুৰ শ্বাহজাহানপুৰ ২,৫৪৯,৪৫৮ ৪,৫৭৫ ৫৫৭ http://shahjahanpur.nic.in/
SK সন্ত কবীৰ নগৰ খলীলাবাদ ১,৪২৪,৫০০ ১,৪৪২ ৯৮৮ http://sknagar.nic.in/
SN সিদ্ধাৰ্থনগৰ নৱগড় ২,০৩৮,৫৯৮ ২,৭৫১ ৭৪১ http://sidharthnagar.nic.in/
SO সোনভদ্ৰ ৰ'বাৰ্ট্‌চগঞ্জ ১,৪৬৩,৪৬৮ ৬,৭৮৮ ২১৬ http://sonbhadra.nic.in/
SR সন্ত ৰবিদাস নগৰ জ্ঞানপুৰ ১,৩৫২,০৫৬ ৯৬০ ১,৪০৮ http://srdnagar.nic.in/
SU চুলতানপুৰ চুলতানপুৰ ৩,১৯০,৯২৬ ৪,৪৩৬ ৭১৯ http://sultanpur.nic.in
SV শ্ৰাবস্তী শ্ৰাবস্তী ১,১৭৫,৪২৮ ১,১২৬ ১,০৪৪ http://shravasti.nic.in/
UN উন্নাৱ উন্নাৱ ২,৭০০,৪২৬ ৪,৫৫৮ ৫৯২ http://unnao.nic.in/
VA বাৰাণসী বাৰাণসী ৩,১৪৭,৯২৭ ১,৫৭৮ ১,৯৯৫ http://varanasi.nic.in/

উত্তৰাখণ্ড (UK)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
AL আল্মোড়া আল্মোড়া ৬২১,৯২৭ ৩,০৯০ ১৯৮
BA বাগেশ্বৰ বাগেশ্বৰ ২৪৯,৪৫৩ ২,৩১০ ১০৮ http://bageshwar.nic.in/
CL চামোলী গোপেশ্বৰ ৩৬৯,১৯৮ ৭,৬৯২ ৪৮ http://chamoli.nic.in/
CP চম্পাৱত চম্পাৱত ২২৪,৪৬১ ১,৭৮১ ১২৬ http://champawat.nic.in/
DD দেৰাডুন দেৰাডুন ১,২৭৯,০৮৩ ৩,০৮৮ ৪১৪ http://dehradun.nic.in/
HA হৰিদ্বাৰ হৰিদ্বাৰ ১,৪৪৪,২১৩ ২,৩৬০ ৬১২ http://haridwar.nic.in/
NA নৈনীতাল নৈনীতাল ৭৬২,৯১২ ৩,৮৫৩ ১৯৮ http://nainital.nic.in/
PG পৌড়ী গড়ৱাল পৌড়ী ৬৯৬,৮৫১ ৫,৪৩৮ ১২৮ http://pauri.nic.in/
PI পিথোৰাগড় পিথোৰাগড় ৪৬২,১৪৯ ৭,১১০ ৬৫ http://pithoragarh.nic.in/
RP ৰুদ্ৰপ্ৰয়াগ ৰুদ্ৰপ্ৰয়াগ ২২৭,৪৬১ ১,৮৯৬ ১২০ http://rudraprayag.nic.in/
TG টেহৰী গড়ৱাল নতুন টেহৰী ৬০৪,৬০৮ ৪,০৮৫ ১৪৮ http://tehri.nic.in/
US উধম সিং নগৰ ৰুদ্ৰপুৰ ১,২৩৪,৫৪৮ ২,৯১২ ৪২৪ http://usnagar.nic.in/
UT উত্তৰকাশী উত্তৰকাশী ২৯৪,১৭৯ ৭,৯৫১ http://uttarkashi.nic.in/

পশ্চিমবঙ্গ (WB)[সম্পাদনা কৰক]

Code District Headquarters Population (২০০১) Area (km²) Density (/km²) Official website
BI বীৰভূম জিলা সিউড়ি ৩,০১২,৫৪৬ ৪,৫৪৫ ৬৬৩ http://birbhum.gov.in/
BN বাঁকুড়া জিলা বাঁকুড়া ৩,১৯১,৮২২ ৬,৮৮২ ৪৬৪ http://bankura.nic.in/
BR বৰ্ধমান জিলা বৰ্ধমান ৬,৯১৯,৬৯৮ ৭,০২৪ ৯৮৫ http://bardhaman.nic.in/
DA দাৰ্জিলিং জিলা দাৰ্জিলিং ১,৬০৫,৯০০ ৩,১৪৯ ৫১০ http://darjeeling.gov.in/
DD দক্ষিণ দিনাজপুৰ জিলা বালুৰঘাট ১,৬৭০,৯৩১ ২,১৮৩ ৬৮৮ http://ddinajpur.nic.in/
HG হুগলী জিলা চুঁচুড়া ৫,০৪০,০৪৭ ৩,১৪৯ ১,৬০১ http://hooghly.nic.in/
HR হাওড়া জিলা হাওড়া ৪,২৭৪,০১০ ১,৪৬৭ ২,৯১৩ http://howrah.gov.in/
JA জলপাইগুড়ি জিলা জলপাইগুড়ি ৩,৪০৩,২০৪ ৬,২২৭ ৫৪৭ http://jalpaiguri.nic.in/
KB কোচবিহাৰ জিলা কোচবিহাৰ ২,৪৭৮,২৮০ ৩,৩৮৭ ৭৩২ http://coochbehar.gov.in/
KO কলকাতা জিলা কলকাতা ৪,৫৮০,৫৪৪ ১৮৫ ২৪,৭৬০ http://kolkata.gov.in/
MA মালদহ জিলা ইংলিশবাজাৰ ৩,২৯০,১৬০ ৩,৭৩৩ ৮৮১ http://malda.nic.in/
PM পশ্চিম মেদিনীপুৰ জিলা মেদিনীপুৰ ৫,১৯৩,৪১১ ৯,৭৮৬ ৫৩১ http://paschimmedinipur.gov.in/
PR পূৰ্ব মেদিনীপুৰ জিলা তমলুক ৪,৪১৭,৩৭৭ ৪,৭৮৫ ৯২৩ http://purbamedinipur.gov.in/
MU মুৰ্শিদাবাদ জিলা বহৰমপুৰ ৫,৮৬৩,৭১৭ ৫,৩২৪ ১,১০১ http://murshidabad.gov.in/
NA নদিয়া জিলা কৃষ্ণনগৰ ৪,৬০৩,৭৫৬ ৩,৯২৭ ১,১৭২ http://nadia.nic.in/
PN উত্তৰ চব্বিশ পৰগনা জিলা বাৰাসত ৮,৯৩০,২৯৫ ৪,০৯৫ ২,১৮১ http://north২৪parganas.nic.in/
PS দক্ষিণ চব্বিশ পৰগনা জিলা আলিপুৰ ৬,৯০৯,০১৫ ৯,৯৫৫ ৬৯৪ http://s২৪pgs.gov.in/
PU পুৰুলিয়া জিলা পুৰুলিয়া ২,৫৩৫,২৩৩ ৬,২৫৯ ৪০৫ http://purulia.gov.in/
UD উত্তৰ দিনাজপুৰ জিলা ৰায়গঞ্জ ২,৪৪১,৮২৪ ৩,১৮০ ৭৬৮ http://uttardinajpur.nic.in/

নগৰ জিলাসমূহ[সম্পাদনা কৰক]

আৰু চাওক[সম্পাদনা কৰক]

তথ্যসংগ্ৰহ[সম্পাদনা কৰক]

  1. http://www.censusindia.gov.in/2011-prov-results/paper2/data_files/india/paper2_4.pdf
  2. "At a glance". Government of Arunachal Pradesh website. http://arunachalpradesh.nic.in/glance.htm. 
  3. "Distribution of Population, Decadel Growth Rate, Sex-Ration and Population Density" (XLS). The Registrar General & Census Commissioner, India, New Delhi-110011. 2010 - 2011. http://censusindia.gov.in/2011-prov-results/data_files/arunachal/17_Table%201%20-%20B.xls। আহৰণ কৰা হৈছে: 2012-08-23. 
  4. 4.0 4.1 "Distribution of Population, Decadal Growth Rate, Sex-Ratio and Population Density" (XLS). The Registrar General & Census Commissioner, India, New Delhi-110011. 2010 - 2011. http://censusindia.gov.in/2011-prov-results/data_files/goa/table-1.xls। আহৰণ কৰা হৈছে: 2012-08-22. 
  5. "NIC Policy on format of e-mail Address: Appendix (2): Districts Abbreviations as per ISO 3166–2". Ministry Of Communications and Information Technology, Government of India. 18 August 2004. পৃষ্ঠাসমূহ: 5–10. Archived from the original on 11 September 2008. https://web.archive.org/web/20080911133331/https://www.mail.nic.in/docs/MailService_e-mail_address_Policy_WithCodes.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 24 November 2008. 
  6. 6.0 6.1 "Indian Districts by Population, Growth Rate, Sex Ratio 2011 Census". 2011 census of India. http://www.census2011.co.in/district.php। আহৰণ কৰা হৈছে: 27 December 2012. 
  7. "NIC Policy on format of e-mail Address: Appendix (2): Districts Abbreviations as per ISO 3166–2". Ministry Of Communications and Information Technology, Government of India. 18 August 2004. পৃষ্ঠাসমূহ: 5–10. Archived from the original on 11 September 2008. https://web.archive.org/web/20080911133331/https://www.mail.nic.in/docs/MailService_e-mail_address_Policy_WithCodes.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 24 November 2008. 
  8. 8.0 8.1 "Indian Districts by Population, Growth Rate, Sex Ratio 2011 Census". 2011 census of India. http://www.census2011.co.in/district.php। আহৰণ কৰা হৈছে: 27 December 2012. 
  9. "NIC Policy on format of e-mail Address: Appendix (2): Districts Abbreviations as per ISO 3166–2". Ministry Of Communications and Information Technology, Government of India. 18 August 2004. পৃষ্ঠাসমূহ: 5–10. Archived from the original on 11 September 2008. https://web.archive.org/web/20080911133331/https://www.mail.nic.in/docs/MailService_e-mail_address_Policy_WithCodes.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 24 November 2008. 
  10. 10.0 10.1 "Indian Districts by Population, Growth Rate, Sex Ratio 2011 Census". 2011 census of India. http://www.census2011.co.in/district.php। আহৰণ কৰা হৈছে: 27 December 2012. 
  11. "NIC Policy on format of e-mail Address: Appendix (2): Districts Abbreviations as per ISO 3166–2". Ministry Of Communications and Information Technology, Government of India. 18 August 2004. পৃষ্ঠাসমূহ: 5–10. Archived from the original on 11 September 2008. https://web.archive.org/web/20080911133331/https://www.mail.nic.in/docs/MailService_e-mail_address_Policy_WithCodes.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 24 November 2008. 
  12. 12.0 12.1 "Indian Districts by Population, Growth Rate, Sex Ratio 2011 Census". 2011 census of India. http://www.census2011.co.in/district.php। আহৰণ কৰা হৈছে: 27 December 2012. 
  13. "Ranking of Districts by Population Size, 2001 and 2011" (XLS). The Registrar General & Census Commissioner, India, New Delhi-110011. 2010 - 2011. http://censusindia.gov.in/2011-prov-results/data_files/Manipur/statement1.xls। আহৰণ কৰা হৈছে: 2011-09-18. 
  14. "NIC Policy on format of e-mail Address: Appendix (2): Districts Abbreviations as per ISO 3166–2". Ministry Of Communications and Information Technology, Government of India. 18 August 2004. পৃষ্ঠাসমূহ: 5–10. Archived from the original on 11 September 2008. https://web.archive.org/web/20080911133331/https://www.mail.nic.in/docs/MailService_e-mail_address_Policy_WithCodes.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 24 November 2008. 
  15. 15.0 15.1 "Indian Districts by Population, Growth Rate, Sex Ratio 2011 Census". 2011 census of India. http://www.census2011.co.in/district.php। আহৰণ কৰা হৈছে: 27 December 2012. 
  16. "NIC Policy on format of e-mail Address: Appendix (2): Districts Abbreviations as per ISO 3166–2". Ministry Of Communications and Information Technology, Government of India. 18 August 2004. পৃষ্ঠাসমূহ: 5–10. Archived from the original on 11 September 2008. https://web.archive.org/web/20080911133331/https://www.mail.nic.in/docs/MailService_e-mail_address_Policy_WithCodes.pdf। আহৰণ কৰা হৈছে: 24 November 2008. 
  17. 17.0 17.1 "Indian Districts by Population, Growth Rate, Sex Ratio 2011 Census". 2011 census of India. http://www.census2011.co.in/district.php। আহৰণ কৰা হৈছে: 27 December 2012. 

বাহ্যিক সংযোগ[সম্পাদনা কৰক]

  • 2001 maps; provides maps of social, economic and demographic data of India in 2001